Elhunyt Richard Burns

November 27.
Hosszas betegség után elhunyt az első és eddigi egyetlen angol rali világbajnok, Richard Burns.

A korábbi világbajnok a 2003-as szezonzáró futam előtt, gépkocsijában rosszul lett, majd az ezt követő kivizsgálás során orvosai agytumort diagnosztizáltak a fiatal versenyzőnél. Burns pályafutása itt ért véget, hiszen állapota orvosi felügyeletet követelt. De hiába a rengeteg kezelés, betegségéből orvosai sem tudták kigyógyítani, és 2005. november 25.-én Richard Burns életét vesztette.

Burns 13 éves pályafutása alatt számos sikert könyvelhetett el, elsősorban a Subaru színeiben. Első igazán nagy sikereit egy Legacy RS volánja mögött aratta, 1993-ban a legfiatalabb angolként nyerte meg hazája bajnokságát.

Ezek után némi kitérőt tett a Csendes Óceániai bajnokságba, majd 96-ban, a legendás Tommi Makinen csapattársaként a Mitsubishi csapatához igazolt. Itt szerezte meg első világbajnoki futamgyőzelmét is, az 1998-as Szafari Ralin, majd a rákövetkező évben visszatért korábbi sikereinek színterére a Subaru csapathoz.

Burns már mint a vb címre is esélyes pilótaként került vissza a kékekhez, és 2001-ben már nem talált legyőzőre, és hűséges társával, Robert Reiddel, eddigi egyetlen angolként megszerezte az egyéni világbajnoki címet.

A cím elnyerése után újabb fejezett következett Burns pályafutásában, ekkor ugyanis a Peugeot kedvéért elhagyva a szigetországot, székhelyét Franciaországba tette át. A váltás nem úgy sikerült, ahogy Burns remélte, mert képtelen volt kibújni csapattársa, Marcus Grönholm árnyékából.

A franciáknál töltött közel két éve alatt, a címre ugyan esélyes volt, de futamgyőzelmeinek számát ez idő alatt nem tudta tovább gyarapítani. Így aztán nem is meglepő, hogy Burns örömmel fogadta el újból a Subaru hívó szavát a 2004-es szezonra. Sajnos azonban szerződését nem tudta kitölteni, a 2003-as Wales Rally előtt történt sajnálatos esemény miatt. Burns, utcai autójának volánjánál, menet közben váratlanul eszméletét vesztette, szerencséjére az éppen mellette helyet foglaló Markko Martinnak köszönhetően elkerülték a balesetet.

Burns életének irányítását innentől kezdve az orvosok vették át. Richard sorozatos kezeléseken vett részt, melyek sajnálatos módon nem vezettek eredményre, és november utolsó hétvégéjén 34 éves korában a bajnok eltávozott közülünk.

Burns távozása különösen súlyos csapás az angol sportbarátok számára, hiszen az idei évben hazai versenyükön Markko Martin rutinos navigátora, Michael Park vesztette tragikus körülmények közt életét.

Richard, nyugodj békében!

Richard Burns pályafutása képekben

Fri