IRallye Monte-Carlo: Loeb, Hirvonen, Atkinson

Január 27.
Sebastien Loeb négyszeres világbajnokhoz méltóan esélyt sem adott ellenfeleinek a 2008-as világbajnokság nyitófutamán.

A futam, ahogy a tavalyi évben, úgy idén is csütörtök este vette kezdetét, és ahogy tavaly, úgy idén is a Citroenes fiúk domináltak. Hogy azért legyen valami meglepetés is, a nyitó szakaszon Dani Sordo ragadta magához a vezetést, de öröme nem tartott sokáig, Loeb már a következő szakaszon leosztotta csapattársát, a vezetést átvette, előnyét a célig már csak növelte, a célban pedig immár ötödik monacói győzelmét ünnepelte. A két Citroennek a csütörtöki két szakasz is bőven elég volt, hogy lerázzák ellenfeleiket, Loeb és a harmadik helyezett Mikko Hirvonen közti különbség már az egy perchez közelített.

Persze Hirvonentől senki sem várta el, hogy a hercegségben győzze le a pirosakat, jó volt neki ez a harmadik hely, sőt szombaton még ajándékot is kapott. Láss csodát, Sordo Citroenjében megadta magát a turbó, a második hely, így Mikko ölébe hullt.

A Monte legszebb pillanatait Chris Atkinsonnak és Francois Duvalnak köszönhetjük, Duval a rajttól a célig üldözte ausztrál ellenfelét, meccsüknek a végér már nagyon komoly tétje volt, a dobogó harmadik foka. A záró, Monte Carlo-i gyorsaságira, Atkinson 1,1 másodperces előnnyel érkezett, de azt már tavalyról tudhatjuk, hogy az auszinak fekszik a ring, egy évvel korábban éppen itt győzte le Mikko Hirvonent a negyedik helyért folytatott harcban. Mivel a befejező szakaszon azonos idővel értek célba, Atkinson beállította pályafutása eddigi legjobb eredményét, a 2005-ben Japánban megszerzett harmadik helyet.

Az ötödik helyre Petter Solberg érkezett, így a Subaru a második helyen nyitott a márka-világbajnokságban. Tökéletesen választotta meg pontszerzőit a Stobart, Duval mellett Gigi Galli küzdött a pontokért, az olasz egy hatodik hellyel ünnepelte első Fordos VB szereplését. A hetedik helyre a francia bajnoki címek birtokosa, Jean-Marie Cuoq érkezett privát 307-esével, a pontszerzők névsorát pedig kisebb meglepetésre a Suzuki svéd versenyzője, Per-Gunnar Andersson szerezte meg.

Fri