Hirvonen meglépett

Január 20.
Nagyot ment a hosszú pályán Ogier, de egy hiba hátravetette, így már a Rallye Monte-Carlo első versenynapján kényelmes előnyre tett szert Mikko Hirvonen az S2000-es Fiestával. Kris Meeke a második, Juho Hanninen a harmadik helyről várja a folytatást, de messze még a vége.

Hirvonen a mai napra rendelt négy gyorsaságiból kettőt nyert meg, a rövidebbik, 28 kilométeres feküdt neki igazán, ezt mindkétszer megnyerte. "Nagyon nehezek a körülmények, egy kicsit bizonytalan vagyok az autóval, de rendben van." - mondta Hirvonen. "Ez Monte Carlo, a gumiválasztás döntő. Jó nap volt!"

A napi másik pálya a maga 45 kilométerével nemcsak a mai nap és a Monte leghosszabb gyorsasági szakasza, de az IRC-ben és a Világbajnokságon is párját ritkítja. Ennek is megvolt a maga hőse, ezen a pályán Sebastien Ogier volt a király. A futam címvédője mindkét alkalommal nyerte a szakaszt, nem is kicsit, elsőre 10-et, másodjára 20 másodpercet adott a napot megnyerő Hirvonennek. Ogier azonban a nap végén csak az ötödik helyen futott be, a harmadik gyorsaságin kalandba keveredett.

 

"Az egyik helyen a nagyon hülye nézők havat hordtak a pályára, megcsúsztunk és megütöttük a kereket." - bosszankodott Ogier a célban. A kaland két percébe és lehet a győzelmébe került, a szakasz rajtjánál a második helyen állt és csak 4,4 másodperc választotta el Hirvonentől, a célban már két perc és visszacsúszott a nyolcadikra. A záró szakaszon aratott győzelmének köszönhetően feljött az ötödik helyre, a dobogótól pedig csak 45 másodperc választja el.

A második helyre érkező Kris Meeke megúszta nagyobb kaland nélkül a négy gyorsaságit, az utolsó gyors utolsó kilométerén kapott ugyan egy bal első defektet, de ahogy a nap végén úgy a szakaszon is második idővel ért célba. Nem sikerült tökéletesre Juho Hanninen gumiválasztása, a nap második felében, ma este így be kellett érnie a dobogó harmadik helyével és legjobb Skodás versenyző címmel. Hanninent francia csapattársa, Nicolas Vouilloz követi a negyedik helyen, a cseh kedvenc, Jan Kopecky a nyitó gyorsasági elején beszedett defekttel nullára írta győzelmi esélyeit, a nap végén a 12. helyen figyel.

Ahhoz képest, hogy portugál és hogy első Montéján áll rajthoz, nincs miért szégyenkeznie Bruno Magalhaes-nek, hisz a nap végi célba az abszolút hatodik helyen futott be. Toni Gardemeister csodája úgy tűnik egyetlen napig tart, a finn pilóta gumiválasztása talán nem volt tökéletes, de nyomta ahogy bírta, de csak a hetedik helyre tudta behozni a privát Grande Puntot.

Rallye Monte-Carlo 1. nap, Nem hivatalos eredmény:
1. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (FIN), Ford Fiesta S2000 1:34:01.8
2. Kris Meeke/Paul Nagle (GB), Peugeot 207 S2000 +41,9
3. Juho Hänninen/Mikko Markkula (FIN), Skoda Fabia S2000 +1.04,4
4. Nicolas Vouilloz/Benjamin Veillas (F), Skoda Fabia S2000 +1.20,3
5. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F), Peugeot 207 S2000 +1.51,1
6. Bruno Magalhaes/Carlos Magalhaes (PT), Peugeot 207 S2000 +2.28,1
7. Toni Gardemeister/Tomi Tuominen (FIN), Fiat Grande Punto S2000 +2.43,2
8. Stéphane Sarrazin/Jacques-Julien Renucci (F), Peugeot 207 S2000 +3.15,8
9. Franz Wittmann/Klaus Wicha (A/D), Peugeot 207 S2000 +3.44,1
10. Guy Wilks/Philip Pugh (GB), Skoda Fabia S2000 +4.27,1

Gardemeister meglepte a mezőnyt
Brazil versenyzője is lesz az IRC-nek
Tini a Montén

Lara