Hirvonen rajt-cél győzelme

Január 23.
Az M-Sport S2000-es Fiestája lett a befutó az IRC nyitófutamán Monte Carloban. Az autót Mikko Hirvonen irányította, aki az egész verseny során kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott. A futam utolsó szakaszai még pénteken kezdődtek, azonban egy kis csúszást belekalkulálva a mezőny vége már szombat reggel felé ért célba. A 28 éves finn már a szerdai első gyorson az élre ugrott navigátorával, Jarmo Lehtinennel.


Mikko Hirvonen

A harmadik helyért kitűnően küzdő Sebastien Ogier is gyarapította a kiesők névsorát műszaki hiba miatt. A probléma a tizennegyedik gyorson előtt történt, a Peugeot a szakasz rajtja felé vezető etapon állt meg. A harmadik helyre így Vouilloz kerülhetett, aki a második, Juho Hanninen mögött állt körülbelül másfél perccel a tizennegyedik rész időeredményei alapján.

Mint már említettük a második hely Hanninennek volt szimpatikus, melyet a verseny végére sikerült megszereznie. Voltak rizikós helyzetei, hiszen pénteken Ogier-nek kellett átadnia ideiglenesen a dobogó középső fokát, de végül magabiztosan húzta be az ezüstöt.


Juho Hanninen

A hazai Stephane Sarrazzin több perces hátránnyal ugyan, de a negyedik helyért járó pontokat begyűjthette. Izgalmas versenye volt Sarrazinnak, hiszen defektek után, hófalba ütközést követően lehetett övé a majdnem dobogós pozíció.

A Skoda másik embere, Kopecky nem igazán mondhatja magáénak a 2010-es Monte-t. A csehnek már az első gyorson sikerült defektet kapnia, melyet a második napon még kettő követett. Az utolsó versenynap azonban úgy ahogy összejött neki, hiszen az ötödik helyre tornázta magát Petr Stary navigátorával.

Guy Wilks hatodik helyének köszönheti a Skoda gyár azt, hogy az első hat befutóból négyet a cseh márka képvisel.


Nicolas Vouilloz

"Mindig is nagy álmom volt, hogy megnyerjem a Monte Carlo Rally-t. Elejétől a végéig szinte minden tökéletes volt, a szerelők is nagyon kitettek magukért, hogy jól sikerüljön minden. Szerintem nehezebb volt az idei verseny a tavalyitól, azonban egy jobb autóval bármi megtörténhet. Szerencsések vagyunk, hiszen elsőként állhattunk fel a dobogóra. Köszönünk mindent" - nyilatkozta Mikko Hirvonen.

"Örülök a bajnoki pontoknak, de nagyon sajnálom, hogy Ogier-rel nem folytathattuk a harcot. Meg vagyok elégedve a második hellyel, hiszen egy igazán nehéz futamon vagyunk túl. Mikkonak ezúton szeretnék gratulálni a helyezéséhez" - mondta el a sajtótájékoztatón Juho Hanninen.

Rallye Monte-Carlo, Nem hivatalos végeredmény:
1. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (FIN), Ford Fiesta S2000 4:32.58,5
2. Juho Hänninen/Mikko Markkula (FIN), Skoda Fabia S2000 +1.51,4
3. Nicolas Vouilloz/Benjamin Veillas (F), Skoda Fabia S2000 +3.19,1
4. Stephane Sarrazin/Jacques-Julien Renucci (F), Peugeot 207 S2000 +7.25,5
5. Jan Kopecky/Petr Stary (CZ), Skoda Fabia S2000 +8.48,7
6. Guy Wilks/Phil Pugh (GB), Skoda Fabia S2000 +9.24,5
7. Bruno Magalhaes/Carlo Magalhaes (P), Peugeot 207 S2000 +9.45,4
8. Jean-Sebastien Vigion/Stephane Prevot (F/B), Peugeot 207 S2000 +13.33,5
9. Jaroslav Orsak/Karel Vajik (CZ), Skoda Fabia S2000 +21.16,6
10. Andrej Jereb/Miran Kacin (SLO), Peugeot 207 S2000 +25.26,1

Ogier zárkózik
Hirvonen még mindig lépéselőnyben
Meeke búcsúzott

Lara