l1
l2


 

 

Latvala és Kubica nyerte az Akropolisz Rallyt + videók

Június 2.
Jari-Matti Latvala első Volkswagenes futamgyőzelmével zárult az idei Akropolisz Rally, a második helyen Sordo, harmadikként Neuville érkezett célba. A WRC2-ben Robert Kubica első világbajnoki győzelmét ünnepelte.

Ahogyan arra szombat este számítani lehetett, vasárnap a nyugalom uralta az istenek ralijának  gyorsasági szakaszait. A kétszer két gyorsaságin a mezőny nagy része már csak a korábban kiharcolt pozíciójára próbált ügyelni, így komoly izgalmakra nem volt kilátás.

A befejező nap végül abszolút a Volkswagenekről szólt, hiszen mindent megszereztek, amit ma meg még meg lehetett. A nap üde színfoltját Andreas Mikkelsen jelentette, akinek szerencsére csörgedezik még némi viking vér az ereiben, megtámadta Nasser Al Attiyah abszolút negyedik helyét. A fiatal norvég rendesen elkapta a fonalat, behúzta az első három szakaszon az győzelmet, a végére meglett a negyedik hely, a power stage-en pedig még egy extra pontot is begyűjtött. A záró, extra pontokat adó gyorsasági szakaszon is egy Polo WRC végzett az élen, Sebastien Ogier ezzel egy csapásra megnégyszerezte pontjait, a csapat harmadik tagja, Jari-Matti Latvala megszerezte a futamgyőzelmet.

 

"Nagyon sok ember bízott bennem, ami nagyon sok erőt adott nekem." - mondta a győztes a verseny végén. "Az idei év a Montén elég rosszul indult számomra, nagyon vágytam már egy jó eredményre, és itt végre megcsináltuk, nagyszerű érzés újra nyerni. Nagyon boldog vagyok, mert nagyon szeretem látni a mosolyt a csapat tagjainak arcán."

A Citroen Loeb távollétében továbbra sem képes a győzelemért harcolni az abszolútban, azonban Dani Sordo második helye jelent némi gyógyírt sebeikre. "Értékes pontokat szereztünk ami jót tett az önbizalmunkank." - mondta Sordo a célban. "A korábbi versenyeken megpróbáltunk nyerni, de mindig becsúszott egy-egy hiba, de most minden rendben volt."

 

Thierry Neuville személyében egy újabb roppant boldog embert köszönthettünk a dobogón, a fiatal belga a szezon során immár másodszor (legutóbb Mexikóban) állhatott fel a pódiumra, aki ennek köszönhetően már a legelőkelőbb helyen áll a Fordosok között a bajnokság ponttáblázatán. "Nagyon boldog vagyok, hogy idén már másodszor állhatok fel a dobogóra." - lelkendezett Neuville. "Ma már nem igazán nyomtuk, de az autó versenyképes volt és minden jól alakult. Az aszfaltos versenyeket jobban szeretem, de ez a verseny nagyon rendben volt."

A WRC2-ben is volt nagy ünneplés, hiszen a rallysporttal, különösen annak murvás válfajával, még mindig csak ismerkedő Robert Kubica nagyon rutinos versenyzést bemutatva, hatalmas előnnyel szerezte meg az első győzelmét. "Nagyon kemény rali volt, különösen olyasvalakinek mint én, aki a zártpályás versenyzésből tévedett ide.” - vallotta be Kubica a célban.  "Jó kis hétvége volt, rengeteget tanultunk, ezek a tapasztalatok amiket itt szereztünk nagyon sokat segítettek nekem. Természetesen ma már én is visszavettem a tempóból, de azt már tudom nagyon jól, hogy a raliban pont visszavenni nehéz."

Az Akropolisz Rally végeredménye, nem hivatalos:
1. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC 3:31:01.2
2. Dani Sordo/Carlos Del Barrio, Citroen DS3 WRC +1:50.0
3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Ford Fiesta RS WRC +2:14.1
4. Andreas Mikkelsen/Mikko Markkula, Volkswagen Polo R WRC +3:55.1
5. Nasser Al-Attiyah/G. Bernacchini, Ford Fiesta RS WRC +4:12.6
6. Mads Ostberg/Jonas Andersson, Ford Fiesta RS WRC +5:48.7
7. Martin Prokop/Michal Ernst, Ford Fiesta RS WRC +7:22.4
8. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen, Citroen DS3 WRC +7:56.2
9. Jevgenyij Novikov/Ilka Minor, Ford Fiesta RS WRC +8:11.8
10. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC +10:10.3

Akropolisz Rally: Latvala már túl a nehezén + videók
Akropolisz Rally: Délelőtti videóösszefoglaló
Akropolisz Rally: Novikov defekt, Latvala az élen
Akropolisz Rally Gy1: Ez kemény dió volt

Fri