l1
l2


 

Monte Carlo Rally 2016 - Előzetes

Január 20.
A mai napon - mindössze kilenc héttel az előző szezon befejezése után elkezdődik a Monte Carlo Rally 84.-ik kiadása.

A legrégebbi és egyben a leghíresebb autóverseny a világon, idén is, mint mindig, a Monacoi Hercegségben vendégeskedik és a verseny fővédnöke szokás szerint Monaco Hercege, aki jelenleg II. Albert. A verseny trükkös, kiszámíthatatlan, az időjárás állandóan változó a hegyekben és a gumiválasztás komoly kompromisszumok nélkül már-már lehetetlen, nem véletlen, hogy mindenki ezt a versenyt akarja megnyerni, de csak keveseknek sikerül.

Harmadik év egymás után, amikor a verseny Gap városában vendégeskedik, majd szombat este költözik Monacóba. Vasárnap pedig egy reggeli szerviz után három gyorsasági a Monaco közeli hegyekben, majd a díjkiosztó ünnepség a hercegség palotája előtt.

A mezőnyt természetesen az immár háromszoros világbajnoki címvédő Sebastien Ogier nyitja, öt pedig komoly ellenfelek követik. Ettől függetlenül nem kétséges, hogy a francia Volkswagenes szeretné megszerezni sorozatban a harmadik győzelmét, a hazai versenyén.

Ami a versenyzőket illeti a Volkswagen és a Hyundai változatlan felállással de vadonatúj autóval kezdi az évet, a Forddal versenyző M-Sportnál minden új lesz ebben az évben. Mads Östberg visszatért a csapathoz, míg csapattársa a francia Eric Camilli lesz, akinek ez lesz élete első WRC-s versenye. Az idei évet gyári csapatként kihagyó Citroen két autóval nevezett a versenyre, Kris Meeke és Stephane Lefebvre ülhetnek az újradizájnolt DS3 WRC-kben. Új csapatként köszönthetjük a DMACK World Rally Teamet, az elsö WRC-s csapat akik DMACK gumikkal próbálnak szerencsét, pilótájuk pedig az észt Ott Tanak. Lorenzo Bertelli és Robert Kubica teszik teljessé a WRC-s sort, ők azonban egyelőre nem neveztek a 2016-os bajnokságra.

 

Nem kevesebb, mint 15 csapat nevezett a WRC2 küzdelmeire, és 9 a WRC3-ra, ahol a kétkerék-hajtásúak küzdenek egymással.

Mielőtt a verseny kezdetét veszi, csütörtökön délután ünnepélyes keretek között startol a 2016-os év Monte Carlóban a Casino téren.

Rögtön a start után két éjszakai szakasz vár a mezőnyre, illetve az etap vissza Gapba, ahol az éjszakát töltik a csapatok. Pénteken 6 gyorsasági van soron Gaptól északra, míg a szombati nap igazi erőpróba lesz mindenkinek.

 

173 kilométernyi gyorsasági egyetlen napközbeni szervizzel, komoly kihívás lesz, a királyetap pedig, ráadásul kétszer, a Lardier et Valenca és Faye közötti több, mint 50 kilométeres szakasz. A híres Sisteron-Thoard zárja a napot a Monte Carlo felé vezetö úton, hogy aztán 12 órányi autóban levés után megérkezzenek a csapaok Monacoba. Vasárnap mindössze három szakasz, többek között a méltán híres Col de Turini vár rájuk, napközbeni szerviz nélkül.

Az elsö szakaszt, illetve a vasárnapi 14-es és 16-ost élőben közvetíti többek között a WRC+.

Lara