l1
l2


 

Felturbózva: ERTH 2016

Február 25.
Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzőpárosa Puskádi János és Gódor Barna pályafutása újabb mérföldkőhöz érkezett. E hét elején végre elkészült a csapat várva várt új Skoda Fabia R5-ös versenyautója, így hazánkban az ERTH elsőként birtokol egy példányt ebből a már most nagyon népszerű típusból.   

Az EUROSOL RACING TEAM HUNGARY versenyzői, Puskádi János és Gódor Barna még tavaly év végén megvált a Super 2000-es Skoda Fabia-tól, amellyel négy sikeres esztendőt könyvelhettek el a különféle európai versenysorozatokban. Hogy milyen autóval tervezik a folytatást 2016-ban, az szinte nyílt titok volt, csak az volt a kérdés, hogy mikor ér ide az újdonság.

A kezdet kísértetiesen hasonlít a négy évvel ezelőttihez, hiszen szinte napra pontosan a Kanári szigetek ERC futama előtti hét elején érkezett meg a korábbi kedvenc, Puskádi Jani eddigi legmegbízhatóbban üzemelő sporteszköze, amellyel az elmúlt négy évet gyakorlatilag műszaki hiba nélkül teljesítette. Nehéz lesz az R5-nek felülmúlnia ezt a teljesítményt, de a csapat bízik a sikeres folytatásban.

Ennek érdekében Mlada Boleslavból szinte egyenesen Salgótarján felé vette az irányt az ERTH legénysége, ahol a legendás és szenzációs Zagyvaróna - Cered gyorsasági szakasz egy kijelölt technikás részén már át is mozgatták az új szerzemény, megosztva a nagyszerű élményt a közelebbi barátokkal, csapattagokkal, köztük e sorok írójával is.  Kiváló helyszín a ceredi pálya egy új autó megismerésére, de rögtön megtapasztalhatták Janiék, hogy mennyire szereti az R5-ös Fabia a csúszós aszfaltot, mivel szinte az egész teszt alatt esett az eső.

A már a Kanári szigetek Pazar minőségű, tükörsima aszfaltjához beállított autóval izgalmasak voltak az első kilométerek vízen, Cered kissé dobállósabb útburkolatán, de ahogy száradt a pálya, Jani úgy közlekedett egyre bátrabb tempóban a kimondottan agresszív megjelenésű R5-ös versenyautóval, amely már az első métereken nagyon kezesnek mutatkozott, még a vizes pálya ellenére is.

Hamar kiderült, bár ez nem érte váratlanul a Pilótát, hogy biztosan változtatni kell majd a vezetési stíluson. A turbófeltöltéses 1.6-os erőforrás lényegesen nyomatékosabb, mint a korábbi verzió 2.0 literes szívó motorja és a sebességi fokozatok tekintetében is újdonság, hogy a megszokott 6 helyett az R5-ben egyel kevesebb fokozat áll majd rendelkezésre.

Minden kétséget kizáróan lényegesen gyorsabb lesz az új autó. A korábbinál sem volt panasz a kanyarodó képességre, de ez még annál is jobban fordul és az elérhető végsebesség is közel 20 km/órával meghaladja a Super 2000-esét. A nyomatékosabb motor és az ötsebességes váltó összességében sokkal kevesebb sebességváltást igényel majd és pont ez az a vezetéstechnikai különbség, amit minél hamarabb meg kell szoknia a Pilótának.

Nagyon érdekes tapasztalni, hogy miközben nyilvánvalóan gyorsabb az R5-ös Skoda, mégis sokkal nyugodtabb a vezethetősége, ugyanakkor pont ez az a tulajdonság, ami becsapóssá teszi. Mivel sokkal gyorsabban ér oda a kanyarokba, a féktávoknál derül ki, hogy valójában mennyivel nagyobb a tempó, emiatt sokkal határozottabban kell a fékre lépni. A kigyorsítás készsége is lényegesen jobb a turbós motor nyomatékának köszönhetően, ami a sűrűbb, kanyargósabb pályákon különösen észrevehető lesz.

Összességében óriási élmény az R5-ös Fabia-t vezetni és egyúttal sokkal könnyebb is, mint a korábbi kedvencet. Picit még kell majd igazítani az ülések pozícióján, "be kell lakni" az újdonságot, de már most kijelenthető, hogy minden méter fantasztikus élmény lesz aszfalton és a murvás talajon ez vélhetően még fokozódhat is.

A Puskádi - Gódor páros idei első bevetésére sem kell már sokat várni, mivel alig egy hét múlva a Kanári szigeteken ismerkedhetnek az idei első ERC futam szakaszaival. Az év további programja még képlékeny és főleg attól is függ, hogy mely futamokra jelentkezik bérlő az autóra. Mivel a Skoda Motorsport nem győzi a megrendeléseket, így elég nagy az érdeklődés az R5-ös Fabia iránt. Emiatt Janiék további versenyprogramjáról kicsivel később adunk majd híreket.

Hamarosan jelentkezünk viszont a Kanári szigetek ERC futamának a Puskádi - Gódor párost érintő aktualitásaival a pályabejárást követően.

Lara