l1
l2


 

Loeb segít a Citroennek visszajutni a trónra?

Március 29.
Áprilisban kezdik tesztelni a Citroen új WRC-jét, ami valószínűleg a C3 alapjaira épül. A cél újra a világbajnoki cím, és ebben nem más, mint Sebastien Loeb lehet a franciák segítségére.

A Citroen Racingnél mostanában nem a korai hazamenésről szólnak a munkanapok. "Körülbelül a dolgozóink 80 százaléka már az új WRC-s projekten dolgozik gőzerővel, míg a maradék 20 százalék felelős az utolsó WTCC-s év bevetéseiért. Jövőre nem mennek párhuzamosan a dolgok, csak a rali világbajnokságra fogunk figyelni. "- Mondta Yves Matton, a csapat vezetője.

Az új WRC tesztelése áprilisban kezdetét kell hogy vegye, a felelős tervezők Alexis Avril és Laurent Fregosi. Xavier Mestelan Pinon, aki anno a C4 WRC-t és a DS3 WRC-t tervezte, már nincs a csapatnál, áthelyezték a DS Performance csapathoz és ott tervezi a márka Formula-E autóját.

Már most is a bőség zavara van a franciáknál ami a tesztpilótákat illeti, Kris Meeke, Stephane Lefebvre és Craig Breen mellé még Alex Bengue-t is szerződtette a Citroen Racig. De mellettük akár nem kevesebb, mint Sebastien Loeb is a csapat rendelkezésére állhat. "Jelenleg még nem beszéltünk Sebastiennel erről a lehetőségről, de semmiképpen nem zárnám ki ezt. Mindenképpen nagyon érdekes lenne." - Mondta Matton a L’Equipe-nek, a "francia nemezeti sportnak".

Mellesleg még az sem biztos, hogy az új C3 lesz a WRC alapja, bár kicsi a valószínűsége, hogy nem az. Az utcai verziót az őszi Párizsi Autószalonon mutatja be a Citroen, lehetséges, hogy rögtön a WRC verzióval együtt. Matton nem sokat árult el az újságnak erről: "Egy új modell lesz az alap, ami nagyon alkalmas lesz a rali vb-n való bevetésre."

A modellel ellentétben a célok egyértelműek. Jövőre győzelmeket kell hoznia a csapatnak, míg 2018-ban világbajnokságot kell nyerni. Nem lesz egyszerű ezt teljesíteni, nem csak a jelenlegi bajnok Volkswagent kell ehhez legyőzni, de a frissen beszálló Toyota is a címre fog törni, akik ráadásul anyagilag a legjobban állnak az összes csapat közül, bár még nyitott kérdés, hogy ki fogja vezetni az autóikat. Rajtuk kívül persze a Hyundai sem szeretne csak külső szemlélő lenni. Matton ezenkívül arra is kitért, hogy az ősszel az is kiderül, hogy kik lesznek a csapat versenyzői. Jelenleg csak Kris Meeke rendelkezik szerződéssel a következő évre.

VAdam