l1
l2


 

Gryzb vezet az Eger Rallyn, Herczig a legjobb magyar

Április 2.
Grzegorz Gryzb fejezte be leggyorsabban az Eger rali első versenynapját. A lengyel versenyzőt Pavel Valousek üldözi, míg mögöttük Herczig Norbi próbál érvényesülni. Bajnokunk összetettben ugyan csak harmadik, a magyar mezőnyben azonban nincs tőle gyorsabb - 7 másodperccel vezet Hadik András előtt.

Tíz gyorsasági szakasszal megkezdődött a szezonnyitó futam első versenynapja. Szombaton leggyorsabban egyébként Herczig Norbi kezdett be, a Skoda Fabia R5-ös azonban a harmadik gyorson defektet kapott és onnantól kezdve már fel volt adva a lecke. Norbi nem esett kétségbe, tovább folytatta az adok-kapokot a szlovák bajnokság résztvevőivel. A nap végére megmutatni azért nem tudta nekik a tutit, de közel maradt a tűzhöz - csupán 6,4 tizeddel van elmaradva az első helytől.

iAz élen a szlovákok ötszörös bajnoka, Grzyb áll. A lengyel színekben rajthoz álló versenyző két szakaszgyőzelemmel büszkélkedhet - a második, Mátraháza-Mátraalmás és a nap záró része, Sirok-Egerbakta feküdt legjobban Fiesta R5-ösének. Mögötte cseh vetélytársa, Pavel Valousek mozgolódik, aki egy Fabia 5-össel érkezett a heves megyei székhelyre. Közöttük, és természetesen Norbit is beleértve még lehet nagy csatákra számítani vasárnap.

Herczig mögött Hadik András érkezik összetettbeli negyedikként. Bandi egy hangyányit lemaradt az élmezőnybeli küzdelmektől, de még számára sincs minden veszve, hiszen Norbihoz képest csupán 7,1 tizeddel autózott lassabb időt a szombatra kijejölt 10 szakaszon.

A két magyar versenyző után a világbajnokságról és Dakar futamról ismert Martin Prokop korábbi autója, egy Ford Fiesta WRC következik, melyet Jaroslav Melicharek "örökölt" meg.

A szezon első igazi versenynapján azonban nem szabad megfeledkeznünk a "csillaghullásról" sem. Rögtön a második gyorson Fenyvesi Gábor ütközött egy fának a VW-vel, de szerencsére a páros komolyabb sérülés nélkül megúszta a balesetet. Az ötödik részen ifjabb Tóth János dobta be a törölközőt - a hétszeres magyar bajnok Peugeot 208-asának motorhibája miatt kényszerült a verseny feladására.


/Kép: Jakub Purmenský/

Külön izgalmakat hozott még a nap nyolcadik gyorsaságija - a Bisaha-Sintal páros Skoda Fabia-ja árokban landolt, az autó pedig kigyulladt. Az utánuk következő párosok átlagolt időt kaptak.

Az Eger rali állása az első versenynapot követően:
1. Grzegorz Grzyb -  Robert Hundla - Ford Fiesta R5 44:08.3
2. Pavel Valoušek-  Veronika Havelková- Škoda Fabia R5  +4.2
3. Herczig Norbert -  Bacigál Igor - Škoda Fabia R5  +6.4
4. Hadik András -  Kertész Krisztián - Ford Fiesta R5 +13.5
5. Jaroslav Melichárek -  Erik Melichárek - Ford Fiesta RS WRC +15.8
6. Tomáš Ondrej - Adam Gomori - Škoda Fabia WRC +17.5
7. Kazár Miklós -  Ferencz Ramón - Ford Fiesta R5 +36.2
8. Spitzmüller Csaba -  Béres László - Mitsubishi Lancer Evo X R4 +1:01.2
9. Balogh János -  Holczer Dániel - Mitsubishi Lancer Evo IX +1:03.7
10. Ollé Sándor -  Tóth Zsolt - Ford Fiesta S2000 +1:13.4

Lara