l1
l2


 

Breen otthon tartotta a győzelmet az Ír Rallyn

Április 10.
Tízmásodperces előnnyel Craig Breen zárta az élen a Rally EB idei második viadalát. A második helyre a címvédő Kajetan Kajetanowicz érkezett, míg a dobogó legalsó fokára Alastair Fisher kapaszkodott fel. Botka Dávid az első naphoz képest hat pozíciót javított - összetettben a tizenkettedik helyen zárta a Circuit of Ireland-ot.

Craig Breen számára nem indult könnyen a futam, hiszen az első pár kilométeren komoly vetélytársa akadt Elfyn Evans személyében. Az M-Sport kiválósága azonban technikai gondok miatt kénytelen volt átadni vezető pozícióját, így Breen feladata ezt követően az volt, hogy megtartsa a szinte ölébe hulló pozíciót. Evans a szombati versenynapon is megpróbált még hasznos tapasztalatokat gyűjteni, azonban a tizenkettedik szakaszon egy baleset miatt ismét a verseny feladására kényszerült.

A Citroen DS3 R5-össel rajthoz álló győztes azonban nem egy nyugodt versenyt tudott le az elmúlt két napban - számtalan megforgás, pörgés színesítette a kilométereit, illetve a rossz gumiválasztások mellett még egy defekt is próbált keresztbe tenni a győztesnek. "Hatalmas köszönettel tartozom mindenkinek, akik segítettek abban, hogy a dobogó legfelső fokára álljak fel. Nehéz volt, de megcsináltuk és így határtalanul boldogok vagyunk." - mondta el Breen.

A lengyel nagy favoritja, Kajetan Kajetanowicz egész jó vetélytársnak bizonyult, hiszen határozottan üldözte az élen álló Breen-t. Kezdetben ugyan volt, hogy fél perccel is elmaradt Citroenes társától, azonban akadtak olyan szakaszok, melyek kifejezetten feküdtek a lengyelnek, és hátrányát szinte másodpercekre faragta le. Az utolsó gyorson már ugyan nem volt tét, de mégis jobb érzés Kajto-nak egy 10 másodperces hátránnyal végeznie a sorozat második állomásán, mint mondjuk egy fél percessel. "Esőgumikkal próbálkoztunk, de száraz részekkel találtuk szembe magunkat. Ez most nem jött össze, de tanultunk belőle. Gratulálok Craig-nek, nagyszerűen autózott a szakaszokon." - nyilatkozta Kajto.

 

A dobogó legalsó fokát Alastair Fisher szerezte meg. A brit fiú az első versenynap harmadik szakaszán szerezte meg a harmadik helyet, és ez sikeresen megtartotta egészen a futam leintéséig. Valójában a verseny végéhez közeledve már csak biztonsági autózásra kellett mennie, hiszen előtte és mögötte is tisztes távolban voltak a versenytársak. Negyedikként Josh Moffet érkezett, akit Jonathan Green majd David Bogie követett.

Botka Dávid a kvalifikációs kudarc és a szombati tizennyolcadik hely ellenére nem adta fel - kitartása és küzdelme egy összetettbeli tizenkettedik helyet hozott. Német Lászlóék két időellenőrzőből való késés miatt 50 másodperces büntetést kaptak - de enélkül sem tudtak volna előrébb lépni, hiszen összetettben a huszonnyolcadik helyen álló Creighton 4 perccel volt gyorsabb tőlük. RC4-es kategóriájukban nyolcadikként zártak. Várkonyi Szabolcsék egy harminchatodik hellyel elégedhettek meg.

A Circuit of Ireland végeredménye:
1. Breen Craig / Martin Scott - Citroën DS3 R5 1:54:16.1
2. Kajetanowicz K. / Baran Jarosław - Ford Fiesta R5 +10.6
3. Fisher Alastair / Noble Gordon - Ford Fiesta R5 +56.4
4. Moffett Josh / Rowan John - Ford Fiesta R5 +1:40.1
5. Greer Jonathan / Riddick Kirsty - Citroen DS3 R5 +2:07.0
6. Bogie David / Rae Kevin - Skoda Fabia R5 +2:55.6
7. Wright Stephen / Fulton James - Ford Fiesta R5 +4:36.1
8. Cave Tom / Morgan James - Ford Fiesta R5 +4:51.1
9. McGonigle J. / Geaney Ciaran - Skoda Fabia S2000 +5:52.2
10. Kołtun J. / Pleskot I. - Ford Fiesta R5 +6:26.2
12. Botka Dávid / Szeles Péter - Citroen DS3 R5 +7:23.9
29. Német László / Szegő János  - Peugeot 208 R2 +18:03.6
36. Várkonyi S. / Csányi Botond - Peugeot 208 R2 +21:38.8

Lara