l1
l2


 

Szardínián véget vetne a győzelmi nélkülözésnek a Volkswagen

Június 5.
Az elmúlt két futamon nem sikerült győznie a Volkswagen Motorsportnak, de a hétvégi, szardíniai ralin szeretnék visszanyerni a régi formájukat. A németek a szigeten veretlenek, így bíznak abban, hogy versenyzőik határozottan mozgolódnak majd az élmezőnyben.

A szinte legnagyobb arany utáni vággyal utazik a háromszoros világbajnok márka a Szardínia ralira. A sorozat hatodik fordulójára természetesen nem mások utaznak a VW színeiben, mint Sebastien Ogier/Julien Ingrassia, Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila és Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger. E három ügyes versenyző közül Ogier számára dől a mérleg, hiszen a francia világbajnok az elmúlt három évben veretlen volt Szardínián.

"Az olasz futam jelenti az egyik legnagyobb kihívást az idei menetrendben." - mondta a Volkswagen Motorsport főnöke, Jost Capito. "A por, a meleg, a hosszú gyorsasági szakaszok nemcsak az autókat, hanem a párosokat is próbára teszik. Emellett pedig kifezetten erős ellenfelekkel fogjuk magunkat szembe találni - gondoljunk bele, hogy öt futam alatt négy különböző győztest jegyeztek fel három márkából. Tisztában vagyunk képességeinkkel, és ezúttal nem lesz más a célunk, mint az első hely megszerzése."

A Szardínia rali 13. alkalommal kerül egyébként megrendezésre a sziget északnyugati részén. A korábbi évek kedvencei, a Castelsardo és a Tergu–Osilo visszatér a 2016-os menetrendbe, az ünnepélyes rajt pedig ezúttal is Ittiri-ben lesz. Az elmúlt szezon futamaihoz hasonlóan pedig továbbra sem hiányozhat a versenykiírásból a Cala Flumini és a Monti di Alà. A Szardínia rali önmagába egyébként 19 szakaszt jelent majd, mely futam egy 88,52 kilométeres gyorsaságival fog zárulni.

Aki nem feltétlen rali kedvelő, de mondjuk Alghero vagy környékének lakosa, és csak kíváncsiságból ellátogat a városban felállított szervízparba, akkor a csodálatos naplemente és felejthetetlen ízű fagyi mellett a színes versenyautókon át szinte egy életreszóló élményben lehet része.

Természetesen a poros, kavicsos Szardínián szintén felmerül a probléma, hogy az élmezőnyben szereplő párosok hátránnyal indulnak, hiszen takarítóként teljesíthethetnek a szakaszokon. Ez főként Sebastien Ogier-nek fog fejfájást okozni, aki a rajtsorrend mellett ezúttal azon is izgulhat, hogy kedvese megszüli első gyermeküket a futam alatt. Ekkor – mint azt már korábban megírtuk – a francia versenyző kipattan a Polo WRC-ből, és egyenesen az alghero-i reptérre siet egy magángépre, ami Németországba repítheti őt feleségéhez, Andrea Kaiser-hez. A születési időpont ugyan a futam utánra van előírva, de a készenlétet fent kell tartaniuk, és ha a Szardínia rali után sem szeretne még világrajönni a pici, akkor Lengyelországban szintén egy repülőt tart majd talonban Ogier.

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1: "Nagyon bízom benne, hogy Szardínián tudom az eddigi formámat hozni. Az elmúlt három évben nyertem, és igazából lássuk be, hogy az idei szezon sem alakul éppen rosszul pontok tekintetében. Bevallom őszintén, az olasz futam nem tartozik a kedvenceim közé, de megtaláltam benne azt, amitől tetszik. A pályák nem olyan szűkek és durvák, mint régebben voltak. Szerintem igen nagy különlegessége az eseménynek a Micky's Jump. Itt a szezon egyik legnagyobb ugrását élhetjük át. A versenyzés mellett másik szememmel a feleségemre figyelek, aki bármikor világra hozhatja gyermekünket. Ugyan a rali utánra van kiírva, de bármi megeshet. Szeretnék nyerni, de ha itt a szülés ideje, akkor repülök Andrea-hoz."

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2: "Fantasztikus rali következik most! Az olasz futam különösen közel áll a szívemhez, hiszen első murvás győzelmemet ünnepeltem itt. Alig várom, hogy elrajtoljunk, és bízom benne, hogy tudom hozni azt a hétvégén, amit szeretnék. Az utóbbi időben egész sok defektet szereztem Szardínián, ami lehet azért volt, mert mindig a határon autóztam. Ebben az évben másabb gumijaim lesznek, amelyek segítségével bízom benne, hogy dobogón tudok végezni."

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9: "A Portugáliában megszerzett második helyet Ander-szel úgy éltük meg, mint a győzelmet. Most Olaszországban azonban ténylegesen szeretnénk egy első hellyel gazdagodni. Persze tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz dolgunk lesz, hiszen a kiváló versenytársak mellett a meleggel és a durva kavicsokkal is meg kell küzdenünk. A szezon egyik legnehezebb futamáról beszélünk most, amit sajnos meg is tapasztaltunk. Kedvelem Szardíniát, és még jobban a szívemhez nőne, ha egy jó eredménnyel érnénk célba."

Lara