l1
l2


 

Neuville nyerte a Szardínia Rallyt + videó

Június 13.
Olaszországban is tovább folytatódott a futamgyőztesek idei váltóversenye , a Szardínia Rallyn a Hyundai belga pilótája vette át a stafétát, a szezon hatodik versenyén Thierry Neuville már az ötödik futamgyőztes. Másodikként Latvala, harmadikként Ogier zárta a versenyt. Turán Frici az abszolút 19. és a WRC2 8. helyen érkezett célba.

Négy gyorsasági szakasz maradt az olasz VB futam befejező napjára, melyen Thierry Neuville-nek és Jari-Matti Latvalának kellett döntenie a futamgyőzelem sorsáról. A Hyundai belga pilótája majd 20 másodperces előnye tudatában nem dőlhetett hátra, nem is dőlt és egy szakaszgyőzelemmel tovább növelte előnyét az élen az első vasárnapi gyorsasági szakaszon.

Ekkor Jari-Matti Latvala is belátta, hogy a hátralévő három szakaszon csak úgy van előnye előrébb kerülni, ha Neuville hibázik, Sebastien Ogier pedig már olyannyira leszakadt az első kettőtől, hogy inkább a biztonságra törekedve spórolta a gumit az extra pontokat adó záró szakaszra.

 

Ezeknek is köszönhetően a nap második pályáján Eric Camilli is megvillanthatott valamit abból, amiért Malcom Wilson csapatához szerződtette, a francia fiú autózta az abszolút időt Neuville előtt, aki egy újabb hajszállal növelte előnyét Latvalával szemben. Neuville biztos, ami biztos alapon átküldte a Hyundai-t az utolsóelőttin is, megszerezve kilencedik szakaszgyőzelmét Szardínián, a power stage-en így már elég volt egy negyedik hely is a végső sikerhez.

"Igazán fantasztikus hétvége volt!" - mondta a célban pályafutása második futamgyőzelmét ünneplő Neuville. „Nagy dolgok várnak azokra, akik tesznek érte és nagyon jó érzés megosztani ezt a győzelmet ezzel a csodálatos csapattal. Voltak nehéz pillanataink idén, mint Portugáliában, de csapatunk ezáltal is összekovácsolódott és a kemény munka meghozta gyümölcsét. Az új i20 WRC nagyon jól teljesített ezen a hétvégén, élmény volt vezetni. Egyáltalán nem éreztünk magunkon nyomást a reggeli szakaszokon, csak arra összpontosítottunk, hogy biztonságban célba vigyük az autót. Megtettünk mindent amire szükség volt és most második VB győzelmünket ünnepelhetjük. Remélhetőleg ugródeszkaként tudjuk használni a mostani eredményét a szezon hátralevő részében, az biztos hogy jót tett az önbizalmunknak."

Sorozatban immár harmadszor maradt le az első helyről a Volkswagen, a német csapatnak így is bőven van oka az örömre, hiszen első csapatuk két tagja a dobogón fejezte be a versenyt. Latvala másodikként, Ogier pedig harmadikként zárta a hétvégét, amivel a francia címvédő tovább növelte eddig is tetemes előnyét a bajnoki ponttábla élén. Még a szezon felénél sem tartunk, amikor Ogier már 64 pontos előnnyel vezet.

Negyedikként a Hyundai legmegbízhatóbb pilótája, Dani Sordó zárta a versenyt, aki az itt szerzett pontokkal felkapaszkodott a második helyre a bajnokságban. Ott Tanak DMACK abroncsokkal szerezte meg a legjobb Fordos pilóta címe mellé az abszolút ötödik helyért járó pontokat, a "gyári" csapatnál egyre jobb formába lendülő Eric Camilli elől.

 

Henning Solberg ezúttal a hetedik helyen érkezett célba, aki mögött egy szélvészgyors finn fiú, Teemu Sunninen következett a WRC2-es kategória élén.

Sunninen mögött már csak R5-ös autókat találunk a Top10-ben, a csoportban másodikként a Skoda cseh pilótája, Jan Kopecky és az észt Karl Kruuda következnek. Turán Friciék vasárnap is sikerrel vették az akadályt, a célba a csoport 8. és az abszolút 19. helyen érkeztek.

 

A Rally Italia Sardinia végeredménye (Top10):
1. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 WRC G2 3:35.25,8
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen Polo WRC +24.8
3. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen Polo WRC + 1.37.8
4. Dani Sordo/Marc Martí (E/E), Hyundai i20 WRC G2 +2.54.0
5. Ott Tänak/Raigo Mõlder (EST/EST), Ford Fiesta WRC +5.26.4
6. Eric Camilli/Benjamin Veillas (F/F), Ford Fiesta WRC +5.59.8
7. Henning Solberg/Ilka Minor (N/A), Ford Fiesta WRC +6.22.2
8. Teemu Suninen/Mikko Markkula (FIN/FIN), Skoda Fabia R5 +8.57.4
9. Jan Kopecky/Pavel Dresler (CZ/CZ), Skoda Fabia R5 +9.47.0
10. Karl Kruuda/Martin Jarveoja (EST/EST), Ford Fiesta R5 +13.28.5...
19. Turán Frigyes/Zsiros Gábor (HUN/HUN), Ford Fiesta R5 +32.15.8

Fri