l1
l2


S

 

Peterhansellel, Loeb-bel és Despres-vel megy a Peugeot a Selyemútra

Június 18.
A Peugeot triumvirátusa az év eleji Dakar sikerek után ismét harcba száll. Stephane Peterhansel, Sebastien Loeb és Cyril Despres is részese lesz a Silk Way Rally mezőnyének egy-egy Peugeot 2008 DKR-rel, mely július 8-án rajtol el Vörös térről. Tizenöt szakasz és több mint tízezer kilométer vár a srácokra.

Nem gyenge kihívás elé néznek azok a résztvevők, akik jelentkeztek a július második hetében kezdetét vevő Silk Way Rally-ra. A futam több mint tízezer kilométert foglal magába 15 gyorsasági szakaszra bontva. A rajt Oroszországban van, ahonnan kilépve Kazahsztánon keresztül juthatnak el a szerencsésebbek Kínába. A Peugeot három kiválóságával lesz ott a Silk Way-en - Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Cyril Despres/David Castera és Sébastien Loeb/Daniel Elena.

A mamut méretű távolság látványban is külön izgalmakat jelentenek majd a párosoknak – a gyönyörű orosz fennsíkok, a kazah meredek szurdokok és a félelmetesnek mondható Góbi-sivatag ad majd helyet a kijelölt 15 szelektívnek.

Az elsők között lesz ott az élmezőnyben a tizenkétszeres Dakar győztes, Stephane Peterhansel. A francia versenyző tavaly győzelemmel zárta a Selyemút ralit, majd a januári Dakaron sem talált legyőzőre.

Nem csak Peterhansel számára volt kulcsfontosságú az előző évi derbi - Cyril Despres sem végzett rosszul, hiszen legnagyobb boldogságára a második helyet csípte el. Az ötszörös motoros Dakar bajnok most új navigátorával, David Castera-val utazik az oroszokhoz.

Peterhansel és Despres után nem is következhet más, mint a kilencszeres rali világbajnok, Sebastien Loeb, aki a harmadik Peugeot-ot birtokolhatja a Selyemúton. A francia tehetség idén debütált a Dakaron, ahol rögtön négy szakszgyőzelemmel lett gazdagabb – e tapasztalat alapján a csapat egyértelműen úgy gondolja, hogy egy újabb leendő bajnok mozgolódik a körükben. A duó az első héten vezette az összetettet, azonban néhány rossz lépés és bukás után végül egy kilencedik hellyel elégedhettek meg.

Az eredmény mellett a Peugeot csapata egyúttal felkészülésre is szánja a Silk Way részvételt – a srácok már most keményen gyúrnak e futammal a 2017. januári megmérettetésre. Az alapok egyébként megmaradnak a következő szezonra, viszont most egy újítást fognak tesztelni az oroszoknál - a Peugeot 2008-asok most klímával lesznek felszerelve, melyet főként a Góbi-sivatagban tesznek próbára.

A csapat negyedik tagja, Carlos Sainz sem marad ki a jóból - a spanyol matador jövő hónapban hazai pályán próbálhat szerencsét, hiszen benevezik az FIA Világkupa spanyol állomására, a Baja Aragon-ra.

Stéphane Peterhansel: "Nagyon fontosnak tartom, hogy egész évben teszteljük és versenyezzünk a Peugeot-tal. Megnyertük ugyan a Dakart, de a következő esztendőben újabb kihívás lesz, amire készülni kell. Tavaly Kínában hasznos tapasztalatokat gyűjtöttünk, amikor is a már továbbfejlesztett 2015-ös változattal gyűjtöttük a kilométereket. Érdekes verseny ez a Silk Way a maga hosszúságával együtt. Tavaly a motor beállításaira és a felfüggesztésre figyeltünk, idén pedig a klíma kerül majd előtérbe."

Cyril Despres: "Izgatottan várom a rajt pillanatát, úgy érzem, most jó formában vagyok és készen állok rá. Pozitív élményekkel gazdagodtam az idei Dakaron, és ezt most kamatoztatni szeretném. Tavaly Kínában jót mókáztunk, és szerintem ez idén sem lesz másképp annak ellenére, hogy Oroszország és Kazahsztán is beszállt a versenybe. A csapat nagyon jól együttműködik, a műszaki részleggel kifejezetten jól tudunk kommunikálni."

Sebastien Loeb: "Az első Dakar futamom nagyon sok mindenre megtanított. Tudunk gyorsak lenni, és rájöttünk arra is, hogy hiába régi a kapcsolatunk Daniel-lel, ezekhez a körülményekhez teljesen más összhang szükséges. A Silk Way-en így semmi más nem lesz a célunk - minél jobban rájönni a terep adta lehetőségekre, hogy 2017-ben a Dakaron már nagyobb gondok nélkül autózhassunk. Az orosz versennyel kapcsolatosan természetesen vannak elvárásaim - mindig is eredményre törekedtem, és most sem szeretném alább adni egy dobogós helynél."

Bruno Famin, a Peugeot Sport igazgatója:"A csapaton belüli összhang a Dakar után sem változott szerencsére. Természetesen nagyon boldogok vagyunk, hogy második nekifutásra győztesként zártunk januárban. Ez most azonban egy másabb kihívás lesz, de készen állunk rá. Izgalmas lesz a srácoknak több ezer kilométert megtenni Oroszország és Kína között. Úgy gondolom, nem lesz egyszerű dolgunk, ha élmezőnybeli helyeket szeretnénk, hiszen lesz néhány orosz, kínai és kazah résztvevő, akik hozhatnak majd meglepetéseket."

Lara