l1
l2


S

 

Ogier jövőre kiszállhat a Rally VB-ről

Július 15.
A Volkswagen Motorsport jelenlegi csapatvezetője, Jost Capito félve tekint a következő szezonra, ugyanis a FIA szabályainak további életben tartása illetve drasztikus változtatása következtében akár az is megeshet, hogy háromszoros világbajnokuk, Sebastien Ogier kilép a sorozatból.

Ogier számára egyébként már az idei szezon sem kifejezetten sikeres – a francia versenyző legutoljára a világbajnokság második, svéd futamán tudta győzelembe vezetni a Polo WRC-t. A német központú csapat e sikertelenség okának a murvás futamokon való rajtpozíciót okolja.

A lényege a dolognak, hogy minden világbajnoki verseny első két napján olyan sorrendben rajtolnak el a versenyzőpárosok, ahogy összetettben állnak a ponttáblán. Ez pedig Sebastien Ogier számára nem kedvező, hiszen főként a murvás utakon a takarító szerepét tölti be, és nem tudja a maximumot kihozni.

A 2017-es év egyébként komoly módosításokat hoz majd – többek között a rajtoltatás is külön kérdéskör lesz, mely esetében az a lehetőség is felmerült, hogy mindhárom napon az összetett ponttábla élén álló páros rajtoljon el elsőként.

Természetesen ebből adódóan Ogier-t rögtön megtalálták a hogyan tovább kérdéssel – a francia versenyző kitér a válasz alól, Capito ezzel szemben aggodalmát fejezi ki. "Azt hiszem, ez esetben nem kizárható a visszavonulás lehetősége." - mondta a csapatfőnök. "Ahogy ismerem, nem viselne el több kudarcot, és inkább nyugdíjazná magát."

Capito véleménye szerint nem lenne helyes döntés a FIA részéről, hogy mindhárom nap a bajnokságot vezető páros rajtoljon el elsőként. A VW feje bízik abban, hogy a Rally VB menedzsere, Jarmo Mahonen érvényesíteni tudja majd akaratát, és korrektebb rajtoltási sorrend kidolgozására tudja ösztönözi majd a FIA-t.

"Bízom benne, hogy e negatív lépésre nem kerül sor. Ennek reményében Sebastien túléli az idei esztendőt, és várja a következő év kedvezőbb szabálymódosítását."

E táblázat is jól tükrözi, hogy a murvás futamokon a később elrajtoló versenyzők tudták győztesként zárni az adott futamot:

RALLY         TALAJ       GYŐZTES               RAJT POZÍCIÓ
Monte Carlo   Jég/aszfalt   Sebastien Ogier 1.
Svédország      Hó          Sebastien Ogier 1.
Mexikó        Murva        Jari-Matti Latvala 8.
Argentina     Murva        Hayden Paddon 5.
Portugália      Murva        Kris Meeke 13.
Olaszország   Murva        Thierry Neuville 8.
Lengyelország Murva        Andreas Mikkelsen 3.

A Rally VB promótere és a gyártók nemrég Münchenben ültek össze egy eszmecsere erejéig, azonban a további szabályok módosítása érdekében még legalább egyszer össze kell ülnie a szövetségnek. A Motorsport Világtanács következő egyeztetése a világbajnoki szabályok módosítására vonatkozóan szeptemberben várható.

Capito, aki egyébként a tervek szerint jövő hónapban már a Forma 1-ben folytatja tevékenységét, hozzátette: "Mindannyian egyetértünk abban, hogy nem jó irányba tartunk. Nincs egyértelműen kijelölve az út, több egyeztetés van még hátra. Nem fogom erőltetni a nézeteimet, de úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetnél bármi jobb lenne. Mindazok ellenére, hogy Seb nem tudott az utóbbi öt futamon nyerni, 51 ponttal vezeti a bajnokságot."

A világbajnokság jelenlegi állása:

1

Sebastien Ogier

143

2

Andreas Mikkelsen

92

3

Hayden Paddon

72

4

Jari-Matti Latvala

68

5

Dani Sordo

68

6

Mads Ostberg

62

7

Thierry Neuville

61

8

Ott Tanak

52

9

Kris Meeke

26

10

Eric Camilli

24

Lara