l1
l2


yS

 

Kris Meeke egy lépésre a Finn Rally győzelmétől + videó

Július 30.
Úgy tűnik Kris Meeke-nek sikerül megtörnie Jari-Matti Latvala győzelmi sorozatát a Finn Rallyn, ehhez a vasárnapi négy gyorsaságin 42,2 mp-es előny áll a rendelkezésére, harmadikként Thierry Neuville fordulhat a záró napra, neki azonban közel sincs ennyire egyszerű dolga

A pénteki 10 után szombaton újabb nyolc gyorsaságival folytatódott a Neste Oil Rally Finland, nyitásként rögtön egy igazi legenda, a 33 km-es Ouninpohja gyorsasági szakasz várt a világbajnoki mezőnyre.

A napot Kris Meeke megnyugtató előnnyel, az élről kezdhette és hogy nem érdemtelenül ragadta magához a vezetést, azt igazolta azzal, hogy Ouninpohján is masszívan a leggyorsabb idővel száguldott végig, a 33 kilométeren 131,08 km/h órás átlagsebességet produkált, ami 2 km/h-val és 13,4 másodperccel jobb, mint a másodikként végző Jari-Matti Latvala tempója.

A pálya természetesen idén is szolgált néhány meglepetéssel egyes versenyzők számára, Lorenzi Bertelli egy emberes pereccel tett pontot idejekorán a nap végére.

 

A folytatásban Ott Tanak egy szakaszgyőzelemmel jelezte, hogy vele is számolni kell a dobogó harmadik fokáért vívott harcban, majd ismét Meeke következett, a kör záró szakaszán pedig Ogier is életjelet adott. Meeke két szakaszgyőzelmével a déli pihenőre megduplázta előnyét Latvalával szemben, míg a harmadik helyért vívott ádáz csatában Neuville 9 tizeddel előzte meg csapattársát Hayden Paddont.

 

A nap második felében sem változott sokat a képlet, Kris Meeke Ouninpohján rátett még egy lapáttal és 132,52-es átlagsebességgel nyerte a szakaszt, majd egy újabb szakaszgyőzelemmel lezártnak is tekinthette a napot. A hátralévő két szakaszon Ogier autózta a legjobb időt, Meeke pedig így is 40 másodperc felé növelte előnyét a befejező napra.

Latvalának úgy néz ki, két finn győzelem után idén be kell érnie a második hellyel hazája VB futamán, az ezüstérem úgy tűnik, nem forog veszélyben, előnye több mint egy perc a pénteki nehézségek után is végig kitartó Ott Tanak előtt. Az észt fiú mögött azonban még elég sűrű a mezőny, a negyedik ötödik helyen Neuville és Paddon egyetlen tizedmásodperces különbség realizálódott szombat estére, a két Hyundai-os pedig kevesebb mint nyolc másodperccel maradt el Tanak mögött.

 

A WRC2-ben Esapekka Lappi a kategória első helye mellett az abszolútban a kilencedik helyre lépett előre, őt továbbra is Suninen és Tidemand követi, az abszolút 10. és a 12. helyeken.

A Neste Oil Rally Finland állása a 2. nap végén:
1. Kris Meeke/Paul Nagle, Citroen DS3 WRC 2:22:00.8
2. J.-M. Latvala/Miikka Anttila, Volkswagen Polo R WRC +41.0
3. Ott Tanak/Raigo Mölder, Ford Fiesta RS WRC +1:54.5
4. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 WRC +2:00.9
5. Hayden Paddon/John Kennard, Hyundai i20 WRC +2:03.6
6. Mads Östberg/Ola Flöene, Ford Fiesta RS WRC+2:06.0
7. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Volkswagen Polo R WRC +2:24.0
8. Craig Breen/Scott Martin, Citroen DS3 WRC +4:16.5
9. Eric Camilli/B. Veillas, Ford Fiesta RS WRC +4:23.6
10. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Skoda Fabia R5 +5:10.5...

Fri