l1
l2


yS

 

Hivatalos: Elmarad a Kína Rally

Augusztus 16.
Bejött amitől tartottunk, immár hivatalos, hogy az időjárási viszontagságok miatt a VB szervezői törölték a naptárba idén visszakerült Kína Rallyt.


Fotó: Tommy Fei

A mai reggelen Malcolm Wilson nyilatkozta, hogy nem indulnak el az M-Sport felszerelései a versenyre, amiből lehetett sejteni, hogy komoly bajok vannak a kínai verseny körül. Akkor még nem tudtunk semmi hivatalosat, de azóta a WRC promótere közleményben tudatta, hogy elmarad a verseny.

A heves esőzések az évezred egyik legnagyobb árhullámát idézte elő a régióban, a versenynek helyt adó Huairou városának környékén. Nem csak utakat mosott el az ár, amik részben etapként, részben gyorsasági szakaszként szerepeltek volna az útvonalban, hanem több tízezer embert is ki kellett telepíteni a környéken.

A verseny szervezői nem tudták vállalni, hogy ilyen rövid határidővel (a verseny szeptember 8 és 11 között került volna megrendezésre) helyrehozzák a károkat, és az útvonalat biztosítsák. Michele Mouton a napokban a helyszínre utazott, ahol megbizonyosodhatott róla, hogy a verseny lebonyolítása nem lehetséges.

A hivatalos közlemény szerint sem későbbi időpontban nem kerül lebonyolításra az idei évben a verseny sem más helyszín nem ugrik be helyette, így az idei évi is 13 futamos lesz. Az a furcsa helyzet állt elő ezzel, hogy szeptemberben nem lesz verseny, míg októberben három. A csapatok biztosan nem bánkódnak emiatt, ezzel sok időt nyertek, amit a 2017-es autók fejlesztésére, tesztelésére tudnak fordítani.

A történetben az ironikus az, hogy 2000 óta nem kellett versenyt lemondani a világbajnokságon, akkor pedig éppen Kína volt, aki anyagi okok miatt kihátrált, öt hónappal a rajt elött. Látszólag nem könnyű bevennie a Rally VB-nek ezt az országot, pedig a gyártók nagyon erőltetnék azt, a Citroen például emiatt választotta a ralit.

Talán jövőre...

VAdam