l1
l2


 

Párizsban mutatkozott be a Yaris WRC munkaruhája

Október 3.
A párizsi autószalon dupla érdekességet jelentett a következő szezonban debütáló Toyota Yaris WRC számára. Az autó hivatalos bemutatása mellett fény derült a márka és a Microsoft közös együttműködésére is, melynek köszönhetően a Toyota Gazoo Racing technológiai partnere lehet hosszútávon Bill Gates cége.

 A Toyota első és legfontosabb lépése most az, hogy megragadja az autó-fanokat és rajongókat, hogy 2017-ben ne „külső támogatás” nélkül debütáljanak Monte Carlo-ban. Mindezek mellett természetesen értékes szponzorokat is szeretne maga köré gyűjteni a banda, melynek első körében egy nem kis céget állított maga mellé - a Microsoftot. A Yaris WRC fejlesztései során a mérnökök tehát a Microsoft segítségével fejlesztgetik legújabb reménységüket, bízva abban, hogy egyre jobb és jobb Yarist adhatnak versenyzőik kezei közé.

A Microsoft a Toyota Gazoo Racing-et három fő területen támogatja:

  • Adatelemzési platformok fejlesztése, megjelenítése, elemzése – külön figyelmet fordítva a vezetés során begyűjtött adatokra, melyek a versenytevékenységekben jelenthetnek előrelépéseket
  • Csapat tagjai számára egy információ-megosztási rendszerfelület, mely minden beregisztrált résztvevő számára lehetővé teszi az adatok mellett a képek és videók megosztását
  • Rajongók kiszolgálására használható "felhő", ahol a motorsport élményeket oszthatják meg a bennfentesek

A bejelentés egyébként még szeptember 29-én megtörtént, amikor is első ízben mutatták be az érdeklődőknek a Gazoo Racing legújabb reménységét, a Yaris WRC-t. Ez az együttműködés a Gazoo Racing felé egyébként Toyota alapokon nyugszik, hiszen a japán márka az ügyfelek számára legyártott autóinál mind-mind ezen informatikai programot vették/veszik alapul.

Az eseményről természetesen nem hiányzott a Toyota feje, Akio Toyoda sem: "Úgy gondolom, hogy a Toyota és a Microsoft célja is ugyanaz – értelmes módon a társadalom gazdagítása. A folyamatban lévő partnerség mellett, melyet a márka ügyfelei élvezhetnek, most már a motorsport részében is segédkezik a Microsoft."

A Toyota úgy gondolja, hogy az autók egyre fejlődőképesebb státuszát egy a korral haladó informatikai rendszer segítheti elő. Az adatok összegyűjtését profi módon végzi a rendszer, mellyel az előrelépést nagyban lehet befolyásolni a beérkezett információk alapján. A két cég közösen összefogva dolgozik a futurisztikus autókon is, ahol a mesterséges intelligencia jut főszerephez. Ez a TRI (Toyota Research Institute  - Toyota Kutatóközpontja) által kifejlesztett rendszer teheti majd az autókat önállóvá egy bizonyos "sofőr" móddal.

Lara