l1
l2


 

Ogier és Ingrassia négyszeres világbajnok!

Október 17.
Futamgyőzelemmel koronázta meg idei teljesítményét és szerezte meg sorozatban negyedik világbajnoki címét Sebastien Ogier és Julien Ingrassia. Másodikként Dani Sordo, harmadikként Thierry Neuville érkezett célba, Turán Frigyesék egy büntetés miatt elvesztették a dobogós helyet a Spanyol Ralin.

Hamar eldőlt, hogy Dani Sordó nem lesz képes feltartóztatni a világbajnoki címét futamgyőzelemmel ünnepelni vágyó Sebastien Ogiert a Spanyol Rali utolsó napjának négy gyorsaságiján, hiszen Ogier szakaszgyőzelmével indult a nap, Sordo pedig csak a harmadik helyen érkezett célba, így tovább növelte előnyét az élen.

 

A hátralévő három pályán Jari-Matti Latvala autózta a legjobb időt, de Ogier mindannyiszor ott toporgott csapattársa nyomában, így végül szezonbeli kilenceik dobogós és ötödik futamgyőzelmével behozhatatlan előnyre tett szert a bajnokságban, navigátorával, Julien Ingrassia-val négyszeres világbajnokká váltak.

"Fantasztikusan érzem magam!" - mondta örömittasan Ogier. "A negyedik világbajnoki címünk Juliennel leírhatatlan érzés. Olyan hatalmas versenyzőkkel említenek minket, mint Juha Kankkunen és Tommi Makinen. Szeretnék hatalmas köszönetet mondani az egész Volkswagen csapatnak. Nélkülük nem lehetnénk ma itt. Egész évben fantasztikus munkát végeztek, az egész szezonban tökéletes autót kaptunk tőlük. A szabályok miatt számunkra sokkal nehezebb feltételek ellenére megcsináltuk és különösen büszke vagyok erre a címre. Itt az idő az ünneplésre a csapattal és feleségemmel, majd mikor hazaérek megmutathatom a kisfiamnak, Tim-nek a serleget amit apa nyert. Ez a világbajnoki címet neki ajánlom."

 

A Hyundai és Dani Sordo így lecsúszott a győzelemről, a koreai csapat azonban így sem kesereg, hiszen többen voltak a dobogón, Sordó és Neuville jóvoltából megszerezték a második és a harmadik helyet, Paddonnak köszönhetően pedig a negyedik hely is az övék, az idei szezonban ez már a második dupla dobogója a csapatnak. További ok az örömre, hogy a dupla dobogónak köszönhetően a Volkswagen „csak” egyéni világbajnoki címet ünnepelhet Spanyolországban, a márka-világbajnoki cím megszerzésre valószínűleg a Wales Rally-ra tolódik, valamint hogy Neuville harmadik helyének köszönhetően a bajnokságban utolérte a második helyezett Andreas Mikkelsent és azonos pontszámmal várhatják a hátralévő két futamot.

A franciák és a németek mellett nekünk magyaroknak is van némi okunk az örömre, hiszen Turán Frigyes és Zsíros Gábor idén először világbajnoki dobogón érkezett célba. Azonban az ezért járó pontokat végül nem írhatták jóvá, mert a végső technikai ellenőrzésen kiderült hogy a Fiesta R5-ös lengőkara nehezebb a megengedettél, ami miatt a felügyelőség 25 másodperces büntetésben részesítette a magyar párost. Ennek köszönhetően a WRC2-es kategória 8. és az abszolút 35. helyen fejezték be a versenyt, Az élen két Skoda zárta a futamot, Jan Kopecky és Pontus Tidemand WRC-ket megszégyenítő időket autózva az abszolútban is kiváló helyen végzett, a cseh Skodás a nyolcadik, a svéd a kilencedik helyen fejezte be a futamot.

"Vasárnap négy gyorsasági szakasszal zártuk a Katalán Ralit, ami most még inkább a szívünkhöz nőtt. Izgalmas nap volt, a szombati előnyünknek köszönhetően most az óvatosságra törekedtünk, ami ugyanolyan nehéz volt, mint amikor mindent kiadtunk magunkból és az autóból. Egy versenyzőnek lelkileg nagy kihívás visszafogottan menni, de szerencsére sikerült megtalálni a jó ritmust, amivel végig egyenletesen és biztonságosan tudtunk haladni és behoztuk a Fiestát a dobogós harmadik helyre.  Felgurultunk a pódiumra, és nagyszerű érzés volt, hogy pont a kedvenc versenyünkön értünk révbe. A verseny után viszont darabokra szedték az autót a homologizációs vizsgálaton, s úgy találták, hogy az első futóműnél két alkatrész nehezebb, az egyik 27, a másik 100 grammal. Ezért kaptunk 25 perc büntetést, így 5 hellyel hátrébb kerültünk az eredménytáblán. Jelenleg várjuk a végleges vizsgálat eredményét, mert az autót felkészítő TRT sem érti mi történhetett. Mindez azonban semmit nem von le a hétvégi versenyzés értékéből, örülönk, hogy így sikerült teljesítni a Katalán Rallyn " - mondta Turán Frigyes.

"Nagyon boldogok vagyunk, egy nehéz verseny végén elértük azt, amit legmerészebb álmainkban sem gondoltunk. Többször autóztunk már Spanyolországban, de most minden más volt, változtak a körülmények, összetettebb pályák vártak ránk. Az első nap nem csak a sárral kellett megküzdenünk, de technikai hibák is akadályoztak minket, így nagy hátránnyal indultunk neki a szombati aszfaltos napnak. Itt ismét nehézségekbe ütköztünk, a változatos időjárás többször megtréfált minket, meg kellett tanulnunk jól beállítani az autót, kísérletezgettünk, de a körülmények annyira gyorsan változtak, hogy szinte lehetetlen volt tökéletesen eltalálnunk. Kanyarról kanyarra változott a tapadás, mindig meglepetésként ért minket, hogy a gumi épp száraz vagy nedves talajt ér-e. A körülményektől függetlenül sikerült okosan versenyeznünk és beosztani a szombati előnyünket, mely többek között ellenfeleink hibáiból adódott. Az autó tökéletes volt, a vasárnapi négy gyorsaságit karc nélkül megúszta, így a következő angol futamra szerencsére nincs túl sok munka vele. A csapat már az átépítésen dolgozik, hamarosan pedig indulnak a tesztek az utolsó világbajnoki futamunkra, amit két hét múlva rendeznek Angliában. Köszönjük a csapatnak, támogatóinknak és a szurkolóknak ezt a feledhetetlen spanyol kalandot" - tette hozzá Zsiros Gabi.

A RallyRACC Catalunya végeredménye:
1. Ogier S./Ingrassia J., Volkswagen Polo R WRC 3:13:03.6
2. Sordo Dani/Martí Marc, Hyundai i20 WRC +15.6
3. Neuville T./Gilsoul Nicolas, Hyundai i20 WRC +1:15.0
4. Paddon Hayden/Kennard John, Hyundai i20 WRC +1:27.8
5. Östberg Mads/Flöene Ola, Ford Fiesta RS WRC +3:24.4
6. Tanak Ott/Mölder Raigo, Ford Fiesta RS WRC +5:24.9
7. Abbring Kevin/Marshall S., Hyundai i20 WRC +7:31.3
8. Kopecky Jan/Dresler Pavel, Skoda Fabia R5 +9:05.1
9. Tidemand Pontus/Andersson Jonas, Skoda Fabia R5 +9:20.4
10. Breen Craig/Martin Scott, Citroen DS3 WRC +9:57.1...
35. Turán Frigyes/Zsiros Gábor, Ford Fiesta R5 +48:59.2...

Fri