l1
l2


 

Dobogón búcsúzna a DS3 WRC-től a Citroen

Október 26.
Utoljára küldi harcba az idei szezonban a DS3 WRC-ket a Citroen csapata. A franciák négy párossal is számolhatnak Walesben - a hazai pálya előnyeit Kris Meeke/Paul Nagle mellett Craig Breen/Scott Martin is élvezheti. A két másik Citroennel Stephane Lefebvre és Quentin Gilbert száguldozhat.

A Wales rali olyan helyszíne a világbajnokság naptárának, melyet az igazi ralisoknak kár lenne kihagyni! Ebben a szezonban a megszokottól eltérően nem a szezonzáró szerepét tölti be a sziget-esemény, az Abu Dhabi Total WRT számára azonban ez lesz az utolsó lehetőség 2016-ban. Az évad egyébként is csonka a Citroen számára, hiszen a csapat minden erejével a legújabb fejlesztésre, a C3 WRC koncentrál. Mindezek ellenére nyolc európai futamot azért mégis betervezett a banda, melyek közül Kriss Meeke és Paul Nagle jóvoltából kettőt győztesként zárt. A portugál és finn elsőség után most egy újból esélyes lehet a banda a dobogó legfelső fokára.

Most négy versenyzőjével az élen a Citroen számára különleges futam következik - egyben utolsó esély is arra, hogy bizonyíthassanak a DS3 WRC-vel. A legnagyobb reményt Kris Meeke jelenti most a franciák számára, hiszen versenyzőjük kilencedik alkalommal lesz ott a walesi rajtnál. A futam egyik legtapasztaltabb pilótája tavaly másodikként ért célba. Ugyanakkor Craig Breen számára sem feltétlen rossz emlékeket jelent Wales - az észak-ír fiú a WRC2-esek között az ötödik helyet csípte el.

Stephane Lefebvre számára most elsősorban a jövőre koncentrálás van a középpontban - a német baleset után bízik a francia abban, hogy sikeresen, akár pontszerző helyen is meg tudja köszönni a Citroen bizalmát.

A három állandó Citroen pilótához ez alkalommal most a juniorok korábbi bajnoka, Quentin Gilbert is csatlakozik. Az idei szezonban a WRC2-esek között mozgolódó Gilbert Wales keretein belül lehetőséget kap egy DS3 WRC-vel bizonyítani.

Kris Meeke: "Az év elején a walesi futam még nem volt tervben, Kína törlésével azonban változott a felállás, aminek kifejezetten örülök. Soha nem felejtem el az 1980-as éveket, amikor még a B-s autókat nézhettem kissrácként a tévében száguldozni a walesi erdőkben. Ha jól emlékszem, akkor személyesen is itt láttam először versenyautókat 1996-ban. Abban az időben soha nem felejtem, Richard Burns és Colin McRae volt a sztár. Olyan csodákat műveltek a szakaszokon, hogy nem bántam ha sárban, esőben kell várakoznom a kanyarokban. Aztán egy álom vált valóra, hiszen 2002-ben versenyzőként lehettem ott. Tavaly egy jó eredményt sikerült elérnem - második lettem. Nagyon jól tudjuk, hogy az időjárás komoly tényező, helyezések is múlnak rajta. Ez egy olyan murva, ahol az elsőnek nagy előnye van, hiszen még akkor nem csúszik pálya. Mi a kilencedikek leszünk, ez pedig nagy hátrány lesz, ha esik az eső. Szeretném élvezni a futamot, és nagy reményekkel várom a 2017-et."

Craig Breen: "Izgatottan várom a versenyt, melyen többször volt szerencsém már részt venni - hol a brit bajnokság, hol a VB keretében. A csúcspontja az eddigi walesi emlékeknek az, amit Gareth Roberts navigátorommal elértem 2011-ben - a junior bajnoki cím. Az idei futam pár héttel korábban lesz megtartva, így talán abban reménykedem, hogy olyan sok eső és sár nem fogja nehezíteni a versenykörülményeket. Hátha még a Nap is előbújik majd a felhők mögül - bár furcsa lenne! Szeretnék jó eredménnyel célba érni, és nagyon örülnék, ha Finnországhoz hasonlóan itt is képes lennék harcolni a dobogóért."

Stephane Lefebvre: "Két hónappal a német futam után örülök, hogy újból WRC-be ülhetek. Ez egy fontos hétvége lesz, hiszen a visszaszokás mellett a 2017-re is készülünk egyben. Gabin Moreau navigátorom még folytatja a regenerálódást, így Gilles de Turckheim lesz a segítségemre. A spanyol pályabejáráson már próbáltunk összeszokni, és úgy érzem, nem lesz nehéz dolgunk együtt. Emlékszem, amikor utoljára sötétben és esőben vezettem - élveztem nagyon, úgyhogy várom a walesi pályákat. Bízom benne, hogy egy következetes versennyel meg tudom köszönni a Citroennek a bizalmat."

Quentin Gilbert: "Nagyon szeretem Walest, mindig magával ragadnak a nehéz körülmények. Ezelőtt egyébként már háromszor volt szerencsém rajthoz állni itt. A francia bajnokságban már volt lehetőségem WRC-ben ülni, így nem lesz teljesen új a kategória. A csapatnak borzasztóan hálás vagyok, hiszen minden apró részletet úgy dolgoznak ki, ahogy az én szeretném, és ahogy az jó nekem. Próbálok most mindenre figyelni, lelkesen gyűjtöm az információkat. Nagy céljaim nincsenek, hiszen olyan versenyzőkkel nem tudom felvenni a versenyt, akik egész évben a királykategóriában szerepelnek. Szeretnék szakaszról szakaszra fejlődni és minél kevesebb hátránnyal célba érni."

Lara