l1
l2


 

Megőrizte előnyét Ogier a Wales Rallyn

Október 29.
Sebastien Ogier a Wales Rally szombati versenynapja után is magabiztosan áll az élen. A francia 33 másodperces előnnyel Ott Tanak előtt várja a Wales rali zárónapját. Thierry Neuville a dobogó legalsó fokára esélyes, míg Turán Friciék kategóriájukban bekerültek a top10-be.

 Nyolc gyorsasági szakasszal folytatódott a világbajnokság utolsó előtti futamának szombati napja. A Wales ralin pénteken az immáron négyszeres világbajnok, Sebastien Ogier vette át az irányítást, ahol 37 másodperces előnyre tett szert. A hétvége első napján a különbség ugyan minimálisan csökkent a Ford Fiesta WRC-vel mozgolódó Ott Tanakkal szemben, de még mindig több, mint fél perccel jobb Ogier észt versenytársától.

"Összességében nagyon elégedett vagyok a mai nappal" - mondta Ogier aki két szakaszgyőzelmet szerzett a szombati nyolc gyorsasági szakaszon. ”Támadásban maradtunk és igyekeztük kihozni a legtöbbet a rajtpozíciónkból, ami itt egy kis előnyt jelentett. A vasárnap még egész biztosan izgalmas lesz, Ott nagyon gyors ezeken a pályákon, de eltökélt vagyok abban, hogy világbajnoki címhez segítsem csapatomat a verseny végén."

A 3,5 másodperces hátrányfaragás nem volt véletlen Tanak részéről - a DMack kiválósága nyolc gyorsaságiból négyet a leggyorsabban zárt, míg Ogier két alkalommal tudott felülkerekedni versenytársain.

"Pénteken volt néhány műszaki problémának, amit igyekeztünk orvosolni, és ma már minden rendben működött." - mondta Tanak. "Az autó tökéletes volt, a gumik is nagyon jól működtek ezeken a pályákon és azt mondhatom minél csúszósabbak voltak a pályák, annál jobban éreztem magam az autóban. Nagyon boldoggá tesz, hogy sikerült néhány remek időt autózni, holnap egyszerű feladat vár ránk, folytatni ugyanezt és egy kis nyomást tartani Ogier-n."

A szombati versenynap talán egyik legkülönlegesebb perceit a záró szakasz okozta, melyet utoljára 1999-ben írtak bele a versenykiírásba a szervezők. Az 1,8 kilométeres Cholmondeley Castle szakaszon a Volkswagen év végi összetettbeli ponttábla második helyéért harcoló Andreas Mikkelsen volt a leggyorsabb - a norvég mindössze 3 tizeddel előzte meg csapattársát, Ogiert.

A Wales rali dobogójára Ogier és Tanak mellett még a Hyundai csapat belga versenyzője, Thierry Neuville esélyes. Titi hátránya egy perc, így komoly dolgoknak kell ahhoz történnie, hogy a másodikként ünnepeljen, mögötte azonban csapattársa, Hayden Paddon elég szorosan érkezik, így hátrafelé mindenképpen tekintgetnie kell majd vasárnap. Természetesen a harmadik helyért járó pontok kifejezetten jól jönnének Neuville-nek, de még a negyedik sem rossz, hiszen a világbajnokság ponttábláján holt versenyben másodikként toporognak Andreas Mikkelsen-nel karöltve, aki egyelőre a 14., tehát nem áll pontszerző helyen.

A WRC2-esek között Skoda dominancia mutatkozik - Esapekka Lappi eddig a leggyorsabb, míg mögötte 45 másodperccel honfitársa, Teemu Suninen érkezik. Harmadikként Pontus Tidemand míg negyedikként a Skodák sorát zárva Jan Kopecky érkezik.

Turán Frigyes és Zsíros Gábor a legjobb tízbe beverekedte magát a Wales rali szombati versenynapján mutatott teljesítmény alapján.

A 2016-os Wales rali állása a szombati versenynap után:
1. Ogier S. / Ingrassia J. - Volkswagen Polo R WRC2:43:25.3          
2. Tänak Ott / Mõlder Raigo - Ford Fiesta RS WRC +33.8
3. Neuville T. / Gilsoul Nicolas - Hyundai i20 WRC +1:34.5
4. Paddon Hayden / Kennard John - Hyundai i20 WRC +1:47.1
5. Meeke Kris / Nagle Paul - Citroen DS3 WRC +2:29.5
6. Sordo Dani / Martí Marc - Hyundai i20 WRC +3:36.0
7. Östberg Mads / Flöene Ola - Ford Fiesta RS WRC +4:05.0
8. Latvala J. / Anttila Miikka - Volkswagen Polo R WRC +4:22.2
9. Lefebvre S. / De Turckheim G. - Citroen DS3 WRC +6:42.7
10. Camilli Eric / Veillas B. - Ford Fiesta RS WRC +7:35.6
24. Turán Frigyes / Zsiros Gábor - Ford Fiesta R5 +23:12.6

Lara