l1
l2


 

Szinte elfogyott Mikkelsen előnye Ausztráliában + videó

November 19.
Izgalmas csatára van kilátás a Rally Világbajnokság idei szezonjának utolsó méterein, az Ausztrál Rally szombati napján Sebastien Ogier ledolgozta hátránya nagy részét Andreas Mikkelsennel szemben, de Hayden Paddon is lőtávolon belülre ért.

Szombat reggel a Volkswagen norvég versenyzője negyedperces előnnyel vághatott neki a nap hét gyorsasági szakaszának, kezdésként rögtön egy 51 kilométeres pályának, de szerepelt még a programban egy 15, egy másfél és egy 1 kilométeres szakasz is.

A kezdést a félig-meddig hazai pályán autózó Hayden Paddon kapta el a legjobban, a Hyundai szomszédos szigetéről érkező pilótája magabiztosan húzta be a szakaszgyőzelmet és az összetettben egy csapásra a másodikra cserélte péntek esti negyedik helyét, Neuville mellett Sebastien Ogiert is maga mögé utasította a nyitó szakaszon. Ezzel azonban felbosszantotta a négyszeres világbajnokot, aki előbb egy Latvala mögötti második hellyel, majd a kör végi nyúlfarknyi szakaszon egy szakaszgyőzelemmel faragta hátrányát, azonban az ebédszünetig nem változott az élmezőny állása, Mikkelsen, Paddon, Ogier, Neuville sorrendben várták a folytatást.

A nap második felében a nagyjából letakarított pályákon Ogier tovább folytatta a felzárkózást, és a második 51 km-en vissza is vette Paddontól a második helyet, majd ezt követően célkeresztbe vette Mikkelsent és a nap végére csaknem eltüntette hátrányát csapattársával szemben, vasárnapra mindössze két másodperc maradt a norvég pilóta előnyéből.

"Tökéletes napot zártunk!" - foglalta össze a napot tömören Ogier. "Úgy döntöttünk Juliennel, hogy kockáztatunk és rápróbálunk a győzelemre. Mindent egy lapra tettünk ma fel, szerencsére a gumiválasztásunk is jól sült el, pedig a verseny előtt nem sok reményt fűztem hozzá, hogy bármi esélyünk is lesz itt a győzelemért harcolni. Holnap rendkívül izgalmas nap vár a szurkolókra, biztos vagyok benne, hogy Andreas és Hayden is mindent bele fog adni, hogy megszerezhesse a győzelmet, és nekem sincs sok veszteni valóm."

Mikkelsen nem egészen azt kapta szombaton, mint amire számított, hiszen a Volkswagenes táborból neki van a legnagyobb tétje ennek a versenynek, nevezetesen az egyéni bajnokság második helyéért van harcban Thierry Neuville-l. "Seb azt mondta a verseny előtt, hogy segíteni fog megszerezni a második helyet, de ez most nem úgy néz ki." - jegyezte meg Mikkelsen a 15. gyorsasáig céljában. "A vasárnap nagyon érdekesnek ígérkezik. Nagyszerű napot zártunk ma, egész nap gyorsak voltunk, de műszaki hiba miatt vesztettünk egy kis időt, hiszen egyszerre járt a fék és a kuplung pedál. A lényeg egyelőre nem változott, mindegy hogy 2 vagy 12 másodperccel, holnap kemény csata lesz a győzelemért. Nagyon szeretnénk az élen végezni, ehhez mindent bele kell adnunk, valószínűleg az utolsó métereken fog eldőlni minden.”

A dobogó harmadik fokán Hayden Paddon zárta a napot, aki Ogier-hez hasonlóan úgy tűnik nem foglalkozik túlságosan csapattársa sorsával, hiszen Paddon simán lenyomta Neuville-t szombaton.

"Jó napunk volt, amit sikerült megalapoznunk a reggeli szakaszgyőzelemmel, bár ezen a pályán rengeteg port nyeltünk be, ami beszivárgott az autóba.” – mondta Paddon. „Tudtuk, hogy délután Ogier támadásba fog lendülni, mi arra próbáltunk koncentrálni, hogy tartani tudjuk a nyomást a Volkswageneken. Holnap keményen fogom nyomi, aztán majd meglátjuk mire lesz elég.

Neuville rossz délelőtti gumiválasztásának köszönhetően szakadt le az élmezőnytől, de jelen állás szerint még könnyedén meglehet számára az év végi ezüst. Mögötte csapattársa Dani Sordo következik aki Mads Östberggel van harcba az abszolút ötödik helyért.

A WRC2-ben Esapekka Lappi autózik az élen, kétperces pénteki előnyét csaknem megduplázta a második versenynapon Nicolas Fuchs előtt, akinek nagyjából sikerült magáról leráznia a lengyel Ptaszek Hubert-et.

Az Ausztrál Rally állása a második nap végén:
1. A. Mikkelsen / A. Jager, Volkswagen Polo R WRC 2:15:06.2
2. S. Ogier / J. Ingrassia, Volkswagen Polo R WRC +2.0
3. H. Paddon / J. Kennard, Hyundai New Generation i20 WRC +12.0
4. T. Neuville / N. Gilsoul, Hyundai New Generation i20 WRC +33.8
5. D. Sordo / M. Martí, Hyundai New Generation i20 WRC +59.2
6. M. Östberg / O. Floene, Ford Fiesta RS WRC +1:00.6
7. E. Camilli / B. Veillas, Ford Fiesta RS WRC +1:21.7
8. O. Tanak / R. Molder, Ford Fiesta RS WRC +2:19.9
9. L. Bertelli / S. Scattolin, Ford Fiesta RS WRC +4:56.6
10. E. Lappi / J. Ferm, Skoda Fabia R5 +5:22.7

Fri