l1
l2


yf sfdd

 

Tizenkét WRC-vel indul a Rally VB legújabb korszaka

Január 3.
Egy tucatnyi WRC-s párossal kezdődhet meg a Rali Világbajnokság 2017-es szezonja! A Monte Carlo ralin az egyes rajtszámmal egy Fiesta WRC-ben tűnik majd fel a négyszeres világbajnok, Sebastien Ogier, aki mellé nemcsak Ott Tanak hanem Elfyn Evans is csatlakozik csapattársként. A Hyundai és a Citroen gyári csapata szintén három autóval támad, míg az újonnan érkező Toyota két versenyzővel készül a visszatérésre.

Első körben ugyan január 6-ára ígérték a monacóiak a 2017-es szezon nyitófutamának nevezési listáját, azonban nem tudtak tovább várni - a mai nappal kiadták hivatalosan is a rajthoz állók névsorát. A sort rögtön az ígéretesnek tűnő M-Sport csapata kezdi meg három pilótájával - Sebastien Ogier és Ott Tanak egyértelműen várható volt Wilson bácsi részéről, azonban csak remélni lehetett, hogy a harmadik ’17-es fejlesztésű Fiestát Elfyn Evans kapja. Ezt a nézetet végül a hivatalos nevezési lista megerősítette - az R5-ös kitérő után Evans újból WRC-ben ülhet.

A Hyundai részéről nem történt meglepetés - Hayden Paddon, Thierry Neuville és a már-már matadornak számító Dani Sordo is kapott egyet az i20 Coupe WRC-ből. Következőként a Citroen egyesülete tűnik fel, továbbra is Abu Dhabi hátszéllel - Kris Meeke és Stephane Lefebvre megkapta a franciák legújabb üdvöskéjét. Ők ketten egy-egy C3 WRC-vel támadhatnak, Craig Breen a DS3-ban marad egyelőre. Rajta kívül még egy ilyen autó található a nevezések között, mellyel összejön a bűvös 12-es szám - Jourdan Serderidis görög színekben szerepel majd Monte Carlo-ban, ahol egy DS3 WRC-vel gyarapítja a királykategóriát, vagyis pontosabban az újonnan létrejött WRC Trophy csoportot.

A Toyota az egyik legnagyobb érdeklődésnek örvendő csapat ezúttal, mely márka a Corolla WRC-s korszak után a 2017-es szabályoknak szerint épült Yaris WRC-vel tér vissza a sorozatba. A japán-finn banda az előzetes tervek alapján is bejelentett két autóval kezdi meg kilométereit a rali világában - Jari-Matti Latvala és Juho Hanninen mutathatja be Tommi Makinen csapatának gyöngyszemeit.

A WRC2-esek kategóriáját gyarapító R5-ösök mezőnye is egészen szépen összegyűlt már így január közepére. Andreas Mikkelsen a WRC-zés után idén Fabia R5-össel bizonyíthat a Skoda Motorsport támogatásával. Csapattársként a csehek kedvence, Jan Kopecky érkezik. További érdekességként Quentin Gilbert is feltűnik a bandában egy i20-as R5-össel, illetve az M-Sport részéről Eric Camilli hozhat értékes pontokat e csoportban.

A 2017-es Monte Carlo Rally nevezési listája (PDF)

Lara