l1
l2


yf sfdd

 

Loeb letaszította az élről Al Attiyah-t

Január 4.
Az első hosszabb szakaszon Sebastien Loeb ragadta magához a kezdeményezést, s Peugeot versenyzője szakaszgyőzelmével letaszította az élről Toyotás vetélytársát, Nasser Al-Attiyah-t. A motorosoknál Toby Price ért elsőként a célba, Dési és Horváth továbbra is versenyben.

A hétfői bemelegítő szakasz után kedden belehúztak a srácok – összességében 800 kilométer várt rájuk, melyből közel 300 kilométer zajlott mért idővel. A hosszabb táv annak a Sebastien Loeb-nek ízlett, aki debütáló futamán, a tavalyi Dakar ralin a futam első felében dominálni tudott tapasztalt versenytársaival szemben. A rali kilencszeres világbajnoka közel másfél perccel volt gyorsabb nagy vetélytársánál, a kétszeres Dakar győztes, Nasser Al-Attiyah-nál. Összetettben ezzel az előnnyel a francia az élre tört – 28 másodperces különbséggel katari versenytársával szemben. Loeb rövid dakaros pályafutása ötödik szakaszgyőzelmét zsebelte be ezzel az elsőséggel.

"Nagyon gyors szakasz volt a mai és nagyon jó formában tudtunk autózni" - mondta a szakasz győztes a nap végén. "Az autó is jól működött és amikor lehetett odaléptem a gáznak. Most egy olyan szakasz vár ránk, ahol sokkal fontosabb lesz a navigáció, ami egészen más kihívást jelent."

Az első versenynap és egyben rövidebb táv után Loeb szinte kétségbeesését fejezte ki az új technikákkal kapcsolatosan, ugyanis elmondása szerint a Toyota sokkal nagyobb előnyben van, hiszen a négykerék meghajtás mellett egy jó 40-50 lóerővel nagyobb teljesítménnyel gazdálkodhat a márka, mint a kétkerekes Peugeot. A keddi terep azonban fordított a helyzeten, a francia a gyengébbnek számító 3008DKR-rel felül tudott felülkerekedni vetélytársán és a Hiluxon.

"A tegnapi győzelmünknek köszönhetően ma az élről kellett rajtolnunk, ami sosem könnyű, de azt hiszem remek munkát végeztünk.” – vette át a szót Al Attiyah. „Voltak veszélyes részek a mai pályán, úgyhogy már annak is örülök, egyben beértünk a célba. Holnap viszont remek pozícióból várjuk a rajtot, izgatottan várom."

Harmadikként a csapattárs, Carlos Sainz érkezik egész szorosan a katari mögött, míg a negyedik helyen toporgó Giniel De Villiers is tapad, hátránya mindössze 5 másodperc a harmadik helyezetthez képest. A top 5-be még egy harmadik Toyota is beverekedte magát Nani Roma jóvoltából. A spanyol után bő 2 perccel érkezik csak a legjobb MINI-s, Yazeed Al-Rajhi személyében.

A Peugeot két csillaga ugyan mozgolódik dobogó közelben, de a tavalyi győztes, Stephane Peterhansel és csapattársa, Cyril Despres számára sem a tervek szerint alakultak a kilométerek. Ennek eredményeképpen Peterhansel az összetettbeli hetedik helyről, míg Despres a tizenegyedik helyről várhatja a Dakar rali harmadik versenynapjának kilométereit.

A hétfőn még másodikként célba érő Xavi Pons nem járt szerencsével – az ex-ralis forgott egyet a Ford Rangerrel és később egy kerekét is elvesztette.

Az autósok állása a második versenynap után:
1. LOEB/ELENA, PEUGEOT 2:33:31
2. AL-ATTIYAH/BAUMEL TOYOTA +28
3. SAINZ/CRUZ, PEUGEOT +1:56
4. DE VILLIERS/VON ZITZEWITZ, TOYOTA +2:05
5. ROMA/HARO BRAVO, TOYOTA +2:56
6. AL RAJHI/GOTTSCHALK, MINI +5:12
7. PETERHANSEL/COTTRET, PEUGEOT +7:26
8. HIRVONEN/PERIN, MINI +8:49
9. VAN LOON/ROSEGAAR, TOYOTA +9:36
10. DUMAS/GUEHENNEC, PEUGEOT +9:58...

A motorosok mezőnyében a futam címvédője, Toby Price vonta uralma alá a versenyt, Matthias Walkner előtt több, mint két és fél perccel vezet az összetettben az első ausztrál Dakar győztes. A dobogó harmadik helyét most Goncalves csípte el, aki csupán másodpercekre maradt el Walkner-től.

A motorosok állása a második versenynap után:
1. PRICE, KTM 3:07:17
2. WALKNER, KTM +2:39
3. GONCALVES, HONDA +2:54
4. SUNDERLAND, KTM +3:23
5. DE SOULTRAIT, YAMAHA +3:41
73. DÉSI, KTM +1:01:48
128. HORVÁTH, KTM +2:13:48

Lara