l1
l2


yf sfdd

 

Peterhansel is megérkezett a Dakarra

Január 5.
Újból Peugeot fölény a Dakar ralin - Stephane Peterhansel futotta a leggyorsabb időt a harmadik versenynapon Carlos Sainz előtt, aki ezzel az eredménnyel az összetettben a harmadik helyre kapaszkodott fel. Az összetettben, Sebastien Loeb várhatja az élről a folytatást, Al-Attiyah komoly bajban, míg magyar motorosaink tovább haladnak Buenos Aires felé.

Egészen izgalmasan kezdődött a közkedvelt Dakar rali harmadik versenynapja. Egy San Miguel de Tucumán rajtot és 780 kilométer megtételét követően a srácok San Salvador de Jujuy-ban térhettek nyugovóra – várva a csütörtöki felvonást.

A Peugeot és a Toyota felváltva próbált domináns egyeddé előlépni a mezőnyben – a japánok számára ez azonban csak többé-kevésbé sikerült, ugyanis amíg kedvére autózhatott Nasser Al-Attiyah addig nem volt gond. A 414-es kilométernél azonban a katari számára egy kitört kerék nehezíti a helyzetet, így most úgy tűnik, hogy a harmadik Dakar győzelmére még várni kell egy évet...

Az összetett élén tehát a francia versenyző, Sebastien Loeb áll, aki elsőként rajtolva takarította a pályát a szakasz második felében pedig egy defekt is lassította. Összetettbeli első helyét így is megőrizte, de csupán 42 másodperccel vezet csapattársa, Carlos Sainz előtt. Ne feledjük, hogy az előző évben is az első hét volt Loeb számára a kedvező, ebből következőleg pedig győzelmi esélyei inkább a jövő heti idők alapján nőhet. Argentínához közeledve a terepviszonyok változnak, melyek inkább tapasztaltabb Dakar-tudást igényelnek, 2016-ban Loeb azonban még csak ismerkedett a Dakarral.

"Úgy tűnik nagyon jó eredménnyel zárta a napot a csapatunk." - mondta a verseny első két napjában kissé visszafogott tempót diktáló Peterhansel. "Jó érzés szakaszt nyerni, de a verseny korai szakaszában ennek még nincs túl nagy jelentősége. Az autónk sebessége rendben volt, kiegyensúlyozott tempóban haladtunk, egyszer sem kellett megállnunk és a navigátorom is kitűnő munkát végzett."

Stephane Peterhansel a keddi hetedik helyről e szakaszgyőzelmével egészen a harmadik pozícióig kapaszkodott fel - az élen álló Loeb-től pedig 4 percre áll. A Minis bandából az ex-ralis, Mikko Hirvonen szerepel eddig a legjobban – egy szakasz negyedik idővel ugyanezt a helyet foglalta be az összetettben is.
Ami az esélyeseket illeti a Toyota két sztárja kicsúszott a TOP 10-ből, De Villiers a 14., Al Attiyah a 31. helyre csúszott vissza. Három nap után a korábbi győztes Nani Roma áll a legjobban a Hiluxok közül. A Rally VB-ről ismert Martin Prokop a Zapletal féle Forddal a 21. helyen áll az összetettben, a perui Nicolas Fuchs a 26. helyről várja a folytatást a HRX Forddal. Bár a verseny java még hátra van, az autósok mezőnye már az első három nap alatt is szépen megfogyatkozott, szerdán 79 autó vágott neki a szakasznak, melyből mindössze 57 látta meg a célt.

A motorosok kategóriájában ismét egy újabb nevet fedezhetünk fel az élen - Toby Price keddi szárnyalása után most Joan Barreda következik, aki ugyan egy perces büntetést bezsebelt, de tíz másodperccel így is veri a mögötte KTM-mel érkező Sam Sunderland-et, bezsebelve pályafutás 15. Dakar szakaszgyőzelmét. Magyarjaink közül a Dési a hetvenharmadik, míg Horváth Lajos a százhuszonnegyedik - helyezésük esetlegesen még változhat, hiszen a késő esti órákban (magyar idő szerint) még érkezhetnek résztvevők a célba de Jujuy-ba.

Csütörtökön San Salvador de Jujuy-ból Tupizába vezet majd az út, mely 521 kilométert jelent majd a szerdai komoly tengerszint feletti magasságokat produkáló terepek után.

Az autósok állása a harmadik versenynap után:
1. LOEB/ELENA, PEUGEOT 6:54:56
2. SAINZ/CRUZ, PEUGEOT +42
3. PETERHANSEL/COTTRET, PEUGEOT +4:18
4. HIRVONEN/PERIN, MINI +9:38
5. ROMA/HARO, TOYOTA +13:04
6. AL RAJHI/GOTTSCHALK, MINI +15:17
7. DESPRES/CASTERA, PEUGEOT +15:25
8. TERRANOVA/SCHULZ, MINI +21:29
9. PRZYGONSKI/COLSOUL MINI +27:37...

A motorosok állása a harmadik versenynap után:
1. BARREDA BORT, HONDA 7:36:30
2. SUNDERLAND, KTM +10:20
3. GONCALVES, HONDA +13:42
4. QUINTANILLA, HUSQVARNA +14:56
5. PRICE, KTM +16:19...

Lara