l1
l2


yf sfdd

 

Négy pontban a Rally VB legfontosabb szabályváltozásai

Január 7.
Idén új korszak kezdődik a Rally Világbajnokságon, az új autóknak és az új szabályoknak köszönhetően jelentős változásokon esik át a sorozat, a legfontosabbak pontokba gyűjtöttük

  1. Rajtoltatási sorrend módosítása

Vitathatatlanul az egyik legfontosabb és legbefolyásolóbb változtatás, mely komolyan módosíthatja a WRC-s versenyzők eredményeit 2017-ben. Az előző szezonban nagy visszhangot váltott ki az a rajtoltatás, mely szerint az első és második versenynapon is az összetettbeli állás szerint kezdték meg a szakaszokat a versenyzők, és csupán a harmadik, zárónapon fordították meg a besorolást.

Ebben az évben csupán a nyitónapon kezdik meg úgy a gyorsaságikat a párosok, ahogy az összetettbeli ponttáblán szerepelnek. A második és harmadik versenynapon a P1-es besorolású versenyzők fordítottan vágnak neki a penzumnak - tehát ha a P1-es utolsó versenyző a tizenkettedik helyen zárja a sort, akkor a második napon őt láthatjuk először a pályán, míg az élen állót az utolsó P1-esként.

A szezonnyitó, Monte Carlo ralin az első napot a 2016-os eredmények alapján történik a rajtoltatás.

  • Több powerstage pont

A 2011-ben bevezetett powerstage pontok kedvezőek a versenyzőpárosok számára, hiszen hasznos pluszokat jelent. Ez az a szakasz, mely a zárórszakasz szerepét tölti be, és egyébként élőben követhető az interneten, televízióban.

Eddig az első három legjobb időt futott duó számára vált hasznossá a powerstage pont, 2017-től azonban az első öt helyezett lesz értékelve. Tehát sorrend szerint az 1-2-3-4-5. helyezett fordítva kapja meg az értékes pontokat, a leggyorsabb öt ponttal, míg az ötödik egy ponttal lesz gazdagabb.

  • Gyártó jelölések

A gyártók korábban két versenyzőt jelölhettek ki egy versenyre pontgyűjtőnek. 2017-ben három párost is harcba küldhetnek, azonban közülük is csak az két jobban szereplő duó pontjait számítják bele a konstruktőri táblába.

Továbbá nem szükséges az új évtől, hogy elsőszámú versenyzőt jelöljenek ki a csapatok.

  • Új versenyzői beosztások

Az FIA egyes prioritási osztály definícióit megváltoztatta, melyek a nevezési listákon is jelölésre kerülnek 2017-ben:

  • P1: Gyártó által nevezett (2017-es specifikációjú) WRC-vel futott versenyző, vagy WRC Trophy résztvevő korábbi fejlesztéssel
  • P2: Csapat által nevezett versenyző, aki a WRC 2-esek között gyűjtheti a pontokat

 

  • P3: Csapat által nevezett versenyző, aki a WRC 3 és/vagy Junior WRC kategóriában gyűjtheti a pontokat

Lara