l1
l2


yf sfdd

 

Peterhansel győzelemmel növelte előnyét

Január 10.
Stephane Peterhansel szakaszgyőzelmével zárult a Dakar rali hetedik szakasza. A rövidített szakaszon hangyányival növelte előnyét csapattársa, Sebastien Loeb előtt. Az összetettbeli harmadik helyre egy Toyota furakodott be, míg a motorosoknál Sunderland tovább dominál. Dési ezúttal sem okozott csalódást - sikeresen eljutott La Paz-ból Uyuni-ba.

Bolíviába érkezve nem egyszerű körülményekkel találták magukat szembe a Dakar rali résztvevői – már tavaly is szépen átírta több ízben a menetrendet az időjárás, ez pedig idén sincs másképpen. Pénteken szakaszrövidítés, szombaton törlés, míg hétfőn újból útvonal módosításra kényszerültek a szervezők a heves esőzések miatt. A srácok abból a La Paz-ból indultak útnak, ahol a vasárnapi pihenőnapjukat töltötték. Több száz kilométeren keresztül konvojban vonultak, majd 322 helyett 174 kilométeren mérhették össze kitartásukat a még versenyben maradt autósok, motorosok.

Az autósok mezőnyében Stephane Peterhansel egészen jól autózott – az egyébként tizenkétszeres Dakar győztes a szelektív első felében még csak ráhangolódott a jó eredményre, a második felében azonban már magához ragadta a vezető pozíciót és ezt egészen Uyuni-ig meg is tartotta. Csapattársa és egyben honfitársa, Sebastien Loeb ugyan csak 48 másodperccel volt gyorsabb, de ezzel a kis idővel is növelni tudta előnyét az összetettben – most már 1 perc 57 másodperccel várja a keddi rajtot Loeb előtt.

Loeb tehát közel két perccel toporog a második helyen, míg a harmadik pozíciót ezúttal egy Toyotás foglalta be, megtörve ezzel a Peugeot hármas sikert. Nani Roma közel tíz perccel van elmaradva a másodiktól, mögötte azonban Cyril Despres nem messze tanyázik - a Peugeot harmadik még versenyben lévő támogatottja 3 perccel csúszott le a dobogó ideiglenes harmadik fokáról.

A motorosok számára a hétfői, maratoni rész talán még nagyobb kihívást jelentett - ezt átérezte többek között Van Beveren és De Soultrait, akik egy-egy bukással lettek gazdagabbak. Komolyabb személyi sérülés nem történt, ám a motorokon akadnak javítanivalók.

A szelektívet egyébként az amerikai Ricky Brabec nyerte, míg az összetett élén álló Sam Sunderland apróbb navigációs gondokkal küzdött és csak egy harmadik időt volt képes elcsípni. Összetettben azonban még így is jól áll - Quintanilla előtt 17 perccel várja a keddi, Uyuni rajtot.

Dési János kitartóan motorozik Buenos Aires felé – a magyar motoros az összetettbeli 68. pozíciót foglalja be a Dakar rali hetedik szakaszát követően.

Az autósok állása a hetedik szakasz után:

1. PETERHANSEL/COTTRET, PEUGEOT 15:57:06
2. LOEB/ELENA, PEUGEOT +1:57
3. ROMA/HARO , TOYOTA +11:07
4. DESPRES/CASTERA, PEUGEOT +14:01
5. HIRVONEN/PERIN, MINI +47:24
6. DE VILLIERS/VON ZITZEWITZ, TOYOTA +1:11:44
7. TERRANOVA/SCHULZ, MINI +1:16:06
8. PRZYGONSKI/COLSOUL, MINI +1:18:02
9. GARAFULIC/PALMEIRO, MINI +2:08:20
10. DUMAS/GUEHENNEC, PEUGEOT +2:48:37

A motorosok állása a hetedik szakasz után:

1. SUNDERLAND, KTM 17:28:53
2. QUINTANILLA, HUSQVARNA +17:45
3. VAN BEVEREN, YAMAHA +22:16
4. FARRES GUELL, KTM +28:36
5. WALKNER, KTM +34:17
68. DÉSI, KTM +6:33:12

Lara