l1
l2


yf sfdd

 

Loeb nyert és visszavette a vezetést a Dakaron

Január 11.
Közel ötszáz kilométeres versenytáv után tovább dominálnak a Peugeot-k a Dakaron. A nyolcadik szakaszt Sebastien Loeb nyerte, amivel az összetettben is az élre ugrott csapattársa, Stephane Peterhansel előtt. Despres jóvoltából a harmadik helyet isa franciák vették birtokba . A motorosoknál Sunderland előnye már húsz perc, Dési a hatvanhatodik.

Nagy harc zajlik a Peugeot háza táján a Dakar rali második hetében is - Sebastien Loeb vette át az uralmat kiváló szakaszidejének köszönhetően csapattársától, Stephane Peterhansel-től. A két francia között még várható nagy csata, hiszen mindössze másfél perc választja el őket egymástól.

A keddi szakasz komoly erőpróbát jelentett a talpon maradt mezőnynek, ugyanis 492 kilométert kellett megtenniük a versenyzőknek versenytempóban. Uyuni-ból elrajtolva, közben Bolíviát elhagyva kedd késő délutánra megérkeztek a résztvevők Argentínába, Saltaba. Az utolsó bolíviai megmérettetés is részben rövidítésre került - 73 kilométerrel  - egyébként a heves esőzések és a zord időjárási körülmények miatt.

Stephane Peterhansel az első két időellenőrző ponton a leggyorsabbként hajtott át, azonban egy rövidebb megállás miatt értékes perceket vesztett. Csapattársa, Loeb sem felhőtlen napot tudhat magának, hiszen egy defekt miatt ő is bukott pár percet, azonban ez még mindig nem okozott veszélyt az összetettbeli első helyében.

Az összetettbeli harmadik helyet tehát visszaszerezte a Peugeot, így jelen helyzetben hármas győzelemre állnak a franciák. Cyril Despres csapattársaitól egyébként már komolyabban le van maradva, közel tizenhat perc a hátránya a tavalyi győzteshez, Peterhansel-hez képest. Nani Roma következik negyedikként a Toyotával, akinek még komoly esélyei lehetnek a dobogóra, hiszen mindössze öt perc választja el őt Despres-től.

A motorosoknál Joan Barreda ismét magára talált, és egy leggyorsabb idővel meg is érkezett Argentínába. Összetettben ezzel a kilencedik helyet foglalja el, míg Sam Sunderland kicsivel növelte előnyét az élen – a brit motoros több mint húsz perccel vezeti kategóriáját Pablo Quintanilla előtt. Dési János is sikeresen megérkezett Saltaba – a magyar versenyző hatvanhatodik helyről várja a folytatást.

Az autósok állása a nyolcadik szakasz után:
1. S. LOEB, PEUGEOT 20:10:05
2. S. PETERHANSEL, PEUGEOT +1:38
3. C. DESPRES, PEUGEOT +17:17
4. N. ROMA, TOYOTA +23:36
5. M. HIRVONEN, MINI +53:41
6. G. DE VILLIERS, TOYOTA +1:21:44
7. O. TERRANOVA, MINI +1:26:47
8. J. PRZYGONSKI, MINI +1:42:18
9. B. GARAFULIC, MINI +2:42:57
10. R. DUMAS, PEUGEOT +3:09:17

A motorosok állása a nyolcadik szakasz után:
1. S. SUNDERLAND, KTM 22:01:08
2. P. QUINTANILLA, HUSQVARNA +20:58
3. A. VAN BEVEREN, YAMAHA +28:49
4. M. WALKNER, KTM +34:14
5. G. FARRES GUELL, KTM +34:24

 

Lara