l1
l2


yf sfdd

 

Újabb Peugeot tripla, Loeb-bel az élen

Január 13.
A kényszerű pihenőnap után is lendületben maradt Sebastien Loeb, negyedik szakaszgyőzelmével tovább növelte előnyét az összetettben csapatársai, Peterhansel és Despres előtt. A motorosoknál Svitko kimerültségében összeesett a célban, miközben Sunderland már csak elveszítheti a győzelmet, Dési számára pedig ez a nap sem jelentett leküzdhetetlen akadályt.

Nem zavarta össze a szerdai kényszerpihenő Sebastien Loeb-öt. A Peugeot versenyzője magabiztosan autózott a közel fél ezer kilométeres szakaszon, ahol a leggyorsabb idő mellett összetettben nyolc percre növelte előnyét Peterhansel előtt. A francia márka ez alkalommal is hármas győzelemre esélyes, hiszen Cyril Despres tovább nyomul – a negyedik helyen toporgó Nani Romát már több, mint fél órával hagyja ott. Több élmezőnybeli versenyző is ütközött a nap folyamán, de végül sikeresen elrendeztek mindent a résztvevők illetve a Dakar rali szervezői.

Sebastien Loeb számára nem okozott problémát a szerdai pihenőnap - az időjárás miatt konvojban teljesített táv után csütörtökön újult erővel vágott neki a kilométereknek, a francia versenyző ezzel pedig megszerezte az idei Dakaron negyedik szakaszgyőzelmét. A Chilecito és San Juan közötti részen - Buenos Aires-hez vészesen közeledve - a három Peugeot ezúttal sem talált legyőzőre, be is foglalták az első három helyet. A szelektíven Yazeed Al-Rajhi volt a leggyorsabb nem Peugeot-os versenyző - a szaúdi Minijével öt perccel maradt el Peterhansel idejétől.

Összetettben sem változott az élen a helyzet – Loeb tovább nyomul, a kicsivel több, mint másfél perces előnyét most nyolc percre növelte Peterhansel előtt. Mindehhez egyébként kellett a tizenkétszeres Dakar győztes esete is. A 83. kilométer után egy motorossal ütközött, és 3008-asával addig várakozott a kétkerekesek kategóriájában ténykedő Simon Marcic mellett, amíg az orvosi ellátás meg nem érkezett. Amint a mentősök kiértek a helyszínre, Peterhansel tovább folytatta útját.

Hasonlóan más kategória résztvevőivel akadtak gondjai Mikko Hirvonen-nek is. A finn versenyző már egy kicsit nagyobb falatot vett be – ő kamionnal találkozott, a Mini hűtője pedig elég komolyan megsínylette az ütközést, mellyel végképp elszálltak Mikko dobogós reményei.

A motorosok számára szintén kemény napot jelentettek a csütörtöki kilométerek – Stefan Svitko hiába motorozott például a szakasz győztes, Barreda mögött kiváló időt, a célvonalon átlépve perceken belül összeesett a kimerültségtől. A szlovák fiút azonnal San Juan egyik kórházába szállították. Pablo Quintanilla már a célig sem tudott eljutni - 400 kilométer után szédülés miatt kért orvosi segítséget.

Külön érdekességként érdemes megemlíteni Laia Sanz szereplését - a spanyol hölgy az első ellenőrzőpont után top 10-es időnek örülhetett, míg San Juan-ba érve sem kellett szégyenkeznie, hiszen a gy tizennegyedik idővel lett gazdagabb a csütörtöki versenynapon.

Magyar versenyzőnk, Dési János kitartóan a versenyben - a csütörtöki napot a hetvenkettedik helyről kezdte meg.

Az autósok állása a tízedik szakasz után:
1. S. LOEB, PEUGEOT 25:04:33
2. S. PETERHANSEL, PEUGEOT +8:23
3. C. DESPRES, PEUGEOT +19:50
4. N. ROMA, TOYOTA +55:05
5. G. DE VILLIERS, TOYOTA +1:37:04
6. O. TERRANOVA, MINI +1:39:31
7. B. GARAFULIC, MINI +3:20:44
8. R. DUMAS, PEUGEOT +3:51:53
9. SK. AL QASSIMI, PEUGEOT +4:18:27
10. C. RAUTENBACH, TOYOTA +4:19:28

A motorosok állása a tízedik szakasz után:

1. S. SUNDERLAND, KTM 28:07:59
2. M. WALKNER, KTM +30:01
3. G. FARRES GUELL, KTM +38:43
4. A. VAN BEVEREN, YAMAHA +41:57
5. J. BARREDA BORT, HONDA +53:47

Lara