l1
l2


yf sfdd

 

Peterhansel tizenharmadszor diadalmaskodott a Dakaron

Január 15.
Hármas Peugeot siker született az idei Dakaron, mely Stephane Peterhansel győzelmével zárult. A francia versenyző pályafutása tizenharmadik Dakar győzelmét aratta, ezúttal Sebastien Loeb-öt hagyta maga mögött kicsivel több, mint öt perccel, a dobogó harmadik fokára Cyril Despres érkezett. A motorosok között Sam Sunderland győzött, Dési János az 56. helyen érkezett Buenos Aires-be.

A Peugeot versenyzője idei győzelmével tovább gyarapította rekordjai számát a Dakaron, és immár sikeresebbnek mondhatja magát az autós mezőnyben, mint a motorosban, két keréken hatszor, négy keréken pedig immár hetedszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ráadásul idén minden idők legsikeresebb raliversenyzőjét, a kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb-öt győzte egy az utolsó szakaszig tartó izgalmas csatában, aki a megrendezett szakaszok közel felén szerezte meg a győzelmet, a záró szakaszon is övé lett a legjobb idő.

A Peugeot két versenyzője között végig ment az adok-kapok, Peterhansel csütörtökön jutott lélegzetvételnyi előnyhöz, pénteken hatperces előnnyel vágott neki a hajrának, majd Loeb defektje után Peterhansel rutinosan lemenedzselte a hátralévő távot és szerezte meg pályafutása 13. Dakar Rally győzelmét.

"A verseny elején hat-hét versenyzővel vívtunk harcot a győzelemért, nem sokkal későn már csak négyen maradtunk, a második hétre pedig már csak ketten Sebastiennel. Vele azonban nagyon kemény csatában voltunk, és végül én örülhetek a győzelemnek, egy hajszálnyi különbségnek, azt hiszem az idei győzelemről a tapasztalat döntött, minden tapasztalatomra szükség volt a sikerhez. Jövőre 40 évfordulómat ünnepelhetem a Dakaron, úgyhogy már izgatottan várom a következő rajtot!" - összegzett Peterhansel a célban.

"Tavallyal összehasonlítva idén sokkal jobb versenyt futottunk, ami különösképp azért is értékes, mert az idei sokkal komplikáltabb volt.” – reflektált Loeb. „Volt pár apró problémánk a tájékozódással, de semmi komoly és az nagy segítségünkre volt abban, hogy a végéig versenybe tudtunk maradni. Az egész verseny alatt küzdeni tudtunk Stephane-nal és minden egyes nap nagy öröm volt vele versenybe szállni. Örülök, hogy hármas győzelemhez tudtuk segíteni a Peugeot-t."

A harmadik helyet a Peugeot harmadik autójával Cyril Despres kaparintotta meg, akit a leggyorsabb Toyotás, Nani Roma követett a negyedik helyen. Arról, hogy a Peugeot mennyire más dimenzióban autóztak, jól tükrözi, hogy Roma már több mint egy órás hátrányt szedett össze a győztessel szemben.

A MINI legügyesebb versenyzője Orlando Terranova volt, aki hatodikként ünnepelhetett Buenos Aires-ben a Toyotás Giniel De Villiers mögött. A három gyári autó mellett egy privát Peugeot is beverekedte magát az első 10-be, Dumas a nyolcadik helyen érkezett célba két MINI, Terranova és Przygonski mögött.

A kétkerekesek között is homogén győzelem született, a KTM tripla Sam Sunderland győzelme nem csak a motoros első sikerét jelentette, Sunderland az egész Egyesült Királyság első győzelmét aratta a Dakaron.

"Amikor áthaladtam a célvonalon végre felszabadultak az érzéseim." -. mondta Sunderland a célban. "A második héten hatalmas teher nehezedett a vállamra, de a mostani érzés hihetetlenül jó. Köszönetet kell mondanom az egész csapatnak, hiszen a rajttól a célig nagyszerű motort kaptam tőlük. Nagy csapás volt az egész csapat számára amikor Toby Price kiszállt a versenyből, mert egy nagyon jó barátot „vesztettünk el”. Mivel a csapaton belül nagyon erős a kötődés, sokat segítünk egymásnak. Nagyon sok gyors srácnak volt potenciális esélye a végső győzelemre, azt hiszem az szólt mellettem, hogy nekem sikerült leginkább minimalizálni a hibákat."

Matthias Walkner ezüstérme és Farres Guell harmadik helyével állt össze, a francia Van Beveren egy Yamahával a negyedik helyet szerezte meg, Barreda pedig ötödik lett a Hondával. A magyar motorosok közül a romániai színekben száguldó Gyenes Emanuel a parádés 17. helyet szerezte meg. Dési János teljesítményre sem lehet panasz, a magyar motoros a közel 100 célbaérkezőt számláló motoros mezőnyben lett 56., a szerbiai színekben versenyző Saghmeister Gábor a 73. helyen teljesítette az idei távot.

A quadoknál a Yamaha uralta a mezőny, a japán márka az első hat helyet szerezte meg. Közülük is az orosz Karjakin volt a leggyorsabb – több mint egy órát adott a chilei Casale-nak és további 15 percet az argentin Copettinek.

Az idén az UTV kategória is versenybe szállt a világ leghosszabb motorsport versenyén, az öt célbaérkező mindegyike Polirasszal érkezett meg Buenos Airesbe, a győzelem a brazil Torresé lett, másodikként a kínai Fujiang következett, a dobogó harmadik fokára az orosz Ravil állhatott fel.

A kamionosoknál az orosz dominancia volt jellemző - Nyikolajevék 18 percet adtak Sotnyikovéknak, akik a Kamaz számára hoztak dupla győzelmet az idei Dakaron, a címvédő holland De Rooy-nak ezúttal be kellett érnie a dobogó harmadik fokával.

Az autós kategória végeredménye:
1. S. PETERHANSEL (FRA), PEUGEOT 28:49:30
2. S. LOEB (FRA), PEUGEOT +5:13
3. C. DESPRES (FRA), PEUGEOT +33:28
4. N. ROMA (ESP), TOYOTA +1:16:43
5. G. DE VILLIERS (ZAF), TOYOTA +1:49:48
6. O. TERRANOVA (ARG), MINI +1:52:31
7. J. PRZYGONSKI (POL), MINI +4:14:47
8. R. DUMAS (FRA), PEUGEOT +4:24:01
9. C. RAUTENBACH (ZWE), TOYOTA +4:40:13
10. M. ABU-ISSA (QAT), MINI +4:53:30

A motoros kategória végeredménye:
1. S. SUNDERLAND (GBR), KTM 32:06:22
2. M. WALKNER (AUT), KTM +32:00
3. G. FARRES GUELL (ESP), KTM +35:40
4. A. VAN BEVEREN (FRA), YAMAHA +0:36:28
5. J. BARREDA BORT (ESP), HONDA +43:08

A quados kategória végeredménye:
1. S. KARYAKIN (RUS), YAMAHA 39:18:52
2. I. CASALE (CHL), YAMAHA +1:14:51
3. P. COPETTI (ARG), YAMAHA +4:20:19
4. R. SONIK (POL), YAMAHA +5:33:29
5. A. DUTRIE (FRA), YAMAHA +5:45:24

A kamionos kategória végeredménye:
1. E. NIKOLAEV (RUS), KAMAZ 27:58:24
2. D. SOTNIKOV (RUS), KAMAZ +18:58
3. G. DE ROOY (NLD), IVECO +41:19
4. F. VILLAGRA (ARG), IVECO +1:00:04
5. A. MARDEEV (RUS), KAMAZ +2:26:50

Lara/Fri