l1
l2


yf sfdd

 

Ők segítik a WRC sztárjait

Január 19.
Már a Shakedown is megmutatta, hogy komoly gumicsata várható idén is a "Montén", ebben a sakkjátszmában komoly szerepet játszanak a jég-kémek. Itt a lista, hogy ki-kinek segít.


Fotó: Toni Gardemeister

A jég-kémek látják el információkkal a csapatokat illetve a pilótákat, egy órával az első autó rajtideje előtt kerül a szakaszok rajtja komplett lezárásra. Eddig a pillanatig ezek a segítők elindulhatnak a szakaszon és feltérképezhetik a pálya állapotát, és felhívhatják a versenyzők figyelmét az esetleges veszélyforrásokra, trükkös helyekre.

A versenyben induló navigátor itinerének másolatát viszi magával a jég-kém navigátora, és jegyzi fel azokat a kanyarokat, helyeket, ahol hó, jég vagy vizes, vízátfolyásos helyek vannak a pályán, majd ezeket az információkat adják tovább a navigátoroknak, aki a saját itinerébe is feljegyzi a helyeket, amikre figyelmeztetnie kell a pilótáját.

Ez egy olyan feladat ahol a sok tapasztalat megkerülhetetlen. Csak az igazán rutinos versenyzők tudják megmondani, hogy az adott helyen az adott autóig a kanyar útfelülete még felolvad, vagy a nedves út az árnyékba kerül és jégpáncéllal várja a versenyzőket.

Citroen
Kris Meeke: Derek Brannigan/Stephen Whitford
Stéphane Lefebvre: Alexandre Bengué/Thomas Chauffray
Craig Breen: Mikko Hirvonen

Hyundai
Thierry Neuville: Bruno Thiry/Julian Vial
Dani Sordo: Enrique Garcia Ojeda/Pablo Marcos
Hayden Paddon: Brendan Reeves/Seb Marshall

M-Sport
Sebastien Ogier: Simon Jean-Joseph/Jack Boyere
Ott Tanak: Martin Kangur/Kuldar Sikk
Elfyn Evans: Gwyndaf Evans/Phil Mills
Eric Camilli: Franck Lions/ Christopher Guieu

Toyota
Jari-Matti Latvala: Toni Gardemeister/Panu Honkanen
Juho Hanninen: Jouni Ampuja/Mikko Heikkila

VAdam