l1
l2


yf sfdd

 

Hallottál már az Európa Rally Túráról!?

Január 30.
Nem!? Pedig már tavaly is kiírásra került, idén pedig olyan nagy klasszikusok is bekerültek a sorozat naptárába, mint a belga Ypres Rally, a portugál Madeira Rally vagy éppen az Erdély Rally és ide nevezte koreai reménység a Hyundai Motorsport is! Megosztunk pár részletet.

Hat futammal az idei szezonban másodszor indul útjára a TER, azaz az Európai Rally Túra. Az izgalmas helyszíneket és történelmi különlegességeket felvonultató sorozatnak komoly tétje is van, hiszen az idei kiírás győztese egy új generációs Hyundai i20 R5-ösben találhatja magát.

Az Európa Rally Túra mezőnyére sem lehet panasz, tavaly például a VB-ről ismerős Rashid Al Ketbi is részt vett a versenyeken, idén pedig már a Hyundai Motorsport érdeklődését is sikerült felkelteniük. Tapasztalatszerzés céljából egy fiatal dél-koreai tehetséget beneveztek a sorozatra, Chewon Lim egy belga navigátorral, Martijn Wydaeghe-vel és egy R5-ös Hyundai i20 R5-tel próbálhat szerencsét, a sorozat belga állomásán, az Ypres Rallyn pedig első számú versenyzőjüket, Thierry Neuville-t is szeretnék harcba küldeni. Lim-nek lesz kitől tanulni, hiszen hozzá hasonlóan a nyolcszoros belga bajnok Pieter Tsjoen is teljes szezonra készül a TER-ben egy Fiesta R5-ös fedélzetén. A szomszédos hollandiából Henk Bakkenes is regisztrált a sorozatra, Portugáliából Renato Pita és Marco Macedo egy R2-es Fiestával érkezik, Lengyelországból pedig Krzysztof Schenk és Przemyslaw Lipinski a minimális 4 futamon tervezi a részvételt egy Honda Civic-kel.

Az idei szezon a szomszédunkban, a festői szépségű Erdélyben indul a Rally Transilvania-val indul, ami nem is csoda, a szervezők bevallottan arra törekednek, hogy mezőnyüket a legszebb vidékeken és a legjobb hangulatban küldhessék harcba. Ennek okán a sorozat megfordul Madeira szigetén, Ausztriában ás Svájcban az Alpokban, Olaszország pedig Toszkánát mutatja be a Tuscan Rewind keretein belül. A szervezőknek esze ágában sem áll, új versenyeket életre hívni, hiszen Európa csak úgy hemzseg a patinás versenyektől.

A kiválasztott futamok turista orientált helyszíneket kell, hogy elfoglaljanak, illetve a többi versenyhez képest kell valamilyen extra látványosság, melytől egyedinek számít az éppen adott megmérettetés, és az egyre szélesebb körű a televíziós közvetítések miatt is előny, ha a háttérben a szép tájak és történelmi épületek jelennek meg.

Minden TER futamon lesz egy úgynevezett TER falu, mely lehetővé teszi a helyszínek megosztását, közvetítését, turisztikai csomagok felvonultatását illetve többek között az ételekre is nagy hangsúlyt fektetnek majd.  

A televíziós közvetítések nem véletlenül kerültek megemlítésre – világszerte szeretnék képernyőre vinni a szervezők az eseményeket, együttműködve a Fox Sporttal és a Motors TV-vel, melyek mellett természetesen az online felületeken és különböző médiákban is nagyobb hangsúlyt kapnának a TER állomásai, a szervezők saját stábja pedig igazán pazar minőségű összefoglalókkal jelentkezik a versenyekről.
Az idei évben az alábbi hat futam kapott helyet a TER menetrendjében:

  • 2017. május 4.: Rally Transilvania (Románia)
  • 2017. június 23.: Kenotek Ypres Rally (Belgium)
  • 2017. augusztus 3.: Rali Vinho da Madeira (Portugália)
  • 2017. szeptember 29.: Skoda Rallye Liezen (Ausztria)
  • 2017. október 26.: Rallye International du Valais (Svájc)
  • 2017. november 24.: Tuscan Rewind (Olaszország)

Rally Transilvania:
Románia legrégebbi autós eseménye, új köntösben. Jellemzője a nagyszerű aszfaltos szakaszok, keverve izgalmas kanyarokkal és tempós részekkel, valamit a kolozsvári szuperspeciál csak hab a tortán.

Kenotek Ypres Rally:
Egy igazán klasszikusnak számító állomás. Az egész kontinensről könnyen megközelíthető a helyszín, ahol a gyors és kihívásokat jelentő szakaszokon mérhetik össze a versenyzők az erejüket. Már a rajt előtt hatalmas a hangulat Belgiumban a sztárokkal tűzdelt eseményen. Idén többek között Thierry Neuville is rajthoz áll egy Hyundai R5-össel.

Rali Vinho da Madeira:
A sziget a turisták egyik kedvelt célpontja, és ez különösen jellemző a futam idejére is. A hegyi aszfaltos részeken gyönyörű környezetben teljesíthetik a srácok a kilométereket, mely egyébként a világörökség részeként is be lett jegyezve.

Skoda Rallye Liezen:
Ausztria zöld szíve, Stájerország a sorozat negyedik helyszíne. A festői, hegyvidéki tájak övezte gyorsaságik igazán közel viszik a rajongókat a természethez, melyre rátesz még egy lapáttal a liezeni szakasz, mely a városközpontban kerül megrendezésre, több ezer néző kíváncsiságát bevonzva.

Rallye International du Valais:
Svájc lélegzetelállító környezete természetesen nem hiányozhat a sorból. Nemcsak a nézők de a versenyzők is kifejezetten kedvelik az itt kijelölt gyönyörűséges szakaszokat. A páratlan háttér mellett további izgalmakat vihet a kilométerekbe a változó útviszony, mely néhol jégbordás kanyarokkal lepheti meg az autókat.

Tuscan Rewind:
Montalcino az egyik legkedveltebb turisztikai hely többek között híres borainak köszönhetően. A toszkán esemény, a Rewind 2010-ben jött létre, azzal a céllal, hogy összekapcsolják az autósportot és a gasztronómia szeretetét. A menetrendben olyan szakaszok is helyet kapnak, melyeket korábban a Sanremo-i VB futamon teljesíthettek a versenyzők.

Minden további infót megtalálsz angol nyelven itt: www.terseries.com/en

Fri/Lara