l1
l2


yf sfdd

 

R4-kitet minden autóba!

Január 31.
Egy pályázati felhívást követően a FIA az Oreca Group-ot választotta az R4-es rally kit-ek egyedüli és hivatalos beszállítójává az elkövetkezendő három szezonra.

A legutóbbi motorsport világtanácson a FIA új homologizációt fogadott el a négy-kerék meghajtásos autók R4-es szabályozáshoz. A változás egy új törekvést irányoz elő: dinamikusabbá tenni az R4-es autókat. Ennek a kit-nek a hivatalos és egyedüli gyártója az Oreca Group lesz, bevezetése még idén várható.

Új megközelítés a rallyban: mindenki számára, az egész világon elérhető legyen!
A FIA R4-kit univerzális. Először is lényegében alkalmazható minden széria-gyártott autótípus esetében, előteremtve ezzel a lehetőséget új gyártók vagy importőrök bevonására. Ezen felül lehetőség nyílik nevezni vele rengeteg bajnokságba, legyen az nemzeti vagy nemzetközi, aszfaltos vagy murvás. Végül, de nem utolsósorban: az R4-kit a FIA előírásai szerint készül, de nyitott kategória. Ez azt jelenti, hogy bár az alapok és a szabályok kötöttek, a felhasználóknak még így is rengeteg téren van szabad kezük az átalakítás során, hogy saját tudásukat, tapasztalatukat is beleépítsék az autókba. 

Az R4-kithez tartozó 1.6 literes turbómotor és négy-kerék meghajtás várhatóan teljesíti a csapatok és versenyzők sokat hangoztatott kérését: egy kategóriát az R5 és R3 közé. Vonzó kategória alakulhat ki olyan autókból, melyek az R5-ös alatt helyezkednek el, de jóval nagyobb teljesítményre képesek még így is az R3-asoknál. Még inkább ígéretes lehet az új R4-kit, ha a tervek szerint pénztárcabarát lesz a beszerzése, majd az üzemeltetése is.

A fejlesztés során a lehető legjobb ár/érték arány volt a fő szempont, így többek között a következőket tartalmazza a csomag: erőforrás és annak kiegészítő elemei, váltó, hajtás-, és fékrendszer. Számos egyéb alkatrész szabadon alakítható marad, elegendő játékteret adva ezzel a felhasználó csapatok előtt.

David Floury - Oreca technológiai igazgató: "A tapasztalatunkkal a rallyban - beleértve a legtöbb WRC-2 és WRC-3 szezont - jó rálátásunk van a különböző autók teljesítményére és karakterisztikájára. Ez nagy segítségünkre volt az R4-kit megtervezésénél, amely kitöltheti a jelenlegi rést a rally világában, azaz épp csak az R5 alatt, de határozottan az R3 felett lenni. Mivel csapatunk nem csak fejlesztőként, de több verseny nevezőjeként is jelen van a motorsportban, tisztában vagyunk mik a legfőbb szempontok üzemeltetés és megbízhatóság szempontjából. Az R4-kit egy érdekes tanulmány egyértelmű célokkal, melyek elérése érdekében szükség van mérnöki tudásunkra, motorgyártói és csapatvezető tapasztalatunkra is."

Hugues de Chaunac - Oreca Group elnök: "Miután az Endurance bajnokság LM P2 kategória motorbeszállítói közé választottak minket, az Oreca egy újabb nemzetközi programba kezdett bele. Szeretnénk köszönetet mondani a FIA-nak a megtiszteltetésért és a belénk fektetett bizalomért. Ez a projekt nagyon érdekes, nemcsak technikai oldalról, de fejlesztési lehetőségek miatt a világ különböző pontjain. Az Oreca mindig benne volt a rally körforgásában mint motorbeszállító - mely különböző szinteken is sikeres -, vagy akár más egyéb alkatrészek és kiegészítők beszállítójaként. Nagyon keményen kell dolgoznunk hónapokon keresztül, de kíváncsian várjuk az eredményét a pályákon!"

Az R4-kit 2017 nyarára lesz elérhető. 

Krizsanyik Zoli