l1
l2


yf sfdd

 

Nem kóser a Yaris WRC - változások jönnek

Január 31.
Az autó brutális küllemét tekintve a szabályok engedte határokat feszegeti a finn székhelyű Toyota csapat, de úgy néz ki van 2 dolog, ahol túl is mentek azokon a bizonyos határokon. Újabb túlórák garantáltak a tervezőasztalnál!

Nyugtalan estéje volt Tommi Makinen csapatának a Monte Carlo rali gépátvételének napján. A finn médiában elterjedt ugyanis, hogy megbukott a Yaris WRC a verseny előtti technikai ellenőrzésen. Makinen egy rosszindulatú pletykának minősíti az információt és kérdőre vonja az azokat terjesztő újságírókat.

A következő napokban aztán kiderült, hogy nem volt igaza az újságírónak, ugyanis ott voltak a Yarisok a verseny rajtján, sőt, az egyik végül a dobogón is, viszont az is kiderült, hogy teljesen nem is volt legből kapott az információ. Az autó indulhat a versenyen, de az átvétel nem teljesült hiánytalanul, áll az FIA jegyzőkönyvében. A homologizációs folyamat során találtak az ellenőrök két dolgot, ami a véleményük szerint nem felel meg a szabályoknak.

A svéd raliig meg kell változtatni a Yaris hátsó lengéscsillapítóinak felső bekötési pontját, ugyanis a szabályban szerepel a maximum távolság a padlólemez és a felső bekötési pont között, amit a Toyota túllépett.

A másik hibánál a mexikói versenyig kapott haladékot a japán márka, ugyanis az FIA is azon az állásponton van, hogy a motoron eszközölt változás hosszabb időt vehet igénybe. Itt az a probléma, hogy a szívó- és kipufogószelepeknél egy konkrétan nem ismertetett, de nem megengedett anyagot használtak fel, ezen kell változtassanak.

A dolog több kérdőjelet von maga után: a Világbajnokságra nevezés feltétele a sikeres homologizáció volt, ami december elején zajlott. A hír szerint a technikai ellenőrzésen vették észre az eltéréseket. A kérdés, hogy ezek a homologizáció során miért nem tűntek fel a technikai ellenöröknek, ha feltűntek, akkor, hogyan indulhattak a Yarisok a versenyen?

Reméljük azonban, hogy Mexikóig sikerül megoldani a problémát és nem fog 1995 után újra rossz fény vetülni a Toyota vb-s szereplésére.

VAdam