l1
l2


 

yf sfdd

 

Idén is dobogóra vágyik a Hyundai Svédországban

Február 4.
Az elmúlt évek eredményein felbuzdulva újból dobogós helyezéssel szeretné zárni a Hyundai Motorsport a világbajnokság második futamát. A vegyes érzelmekkel zárult Monte után Thierry Neuville, Dani Sordo és Haydon Paddon is a dobogós helyeket veszi célba a svéd ralin.

Pozitív nézetekkel várja a Hyundai csapata a 2017-es világbajnokság második fordulóját. A Montén a szerencsétlen baleset mellett dobogóért harcoló banda szeretné az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is dobogón zárni a – remélhetőleg – havas megmérettetést.

A legújabb szabályok alapján épített i20 Coupe WRC a szezonnyitó Monte Carlo ralin hét szakaszgyőzelemmel is büszkélkedhetett - mely mellett külön öröm volt a banda számára Thierry Neuville és Nicolas Gilsoul teljesítménye, ugyanis a belga együttes az utolsó, powerstage szakaszon egy leggyorsabb időnek örülhetett.

Svédországban az elmúlt két évben dobogón végzett a csapat, és ezt a sorozatot ezúttal sem szeretnék megszakítani - természetesen még nagyobb lenne az öröm, ha több helyet is megszereznének a fiúk a mezőny elején. A 4-es autóban Hayden Paddon/John Kennard, az 5-ösben Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul míg a 6-osban Dani Sordo/Marc Martí foglal helyet.

Beállítva Svédre
Egy tipikus svéd rali nem feltétlen csak önmagában a havas körülményekről szól, hiszen ehhez hozzátartozik még több tényező, amihez alkalmazkodnia kell a csapatnak, illetve az autónak - ilyen például az alacsony hőmérséklet. Tehát ha idén az előző évekkel ellentétben hideg lenne és hó, akkor egy tipikus svéd raliról beszélhetünk.

A hófalak miatt a mérnököknek egy kicsit az aerodinamikai elemeket is át kell értékelniük, illetve a szabályzat enged olyan plusz elemeket ezen a havas futamon, mint a légszűrő védők. Mindezek mellett egyedi szegecses Michelin gumikkal róhatják a köröket a srácok, melyhez már alapjában véve más beállítások passzolnak. A felfüggesztésre is külön figyelmet kell fordítani, hiszen például a híres "Colin Crest" azért nem csak egy kis bukkanónak számít.

Tesztelés frissítés
Bár a svéd rali a szezon egyetlen igazi havas futama lenne, tavaly bebizonyította az időjárás, hogy tud más tényezőket is generálni februárban északon. A versenyzőpárosok természetesen próbálnak mindenre felkészülni, az időjárás előrejelzések mellett lelkesen tesztelgetik az autót havas körülményekre.

Michel Nandan, a Hyundai Motorsport csapatfőnöke: „A svéd ralira lényegében a Montén is tesztelhetünk egy kicsit, de valójában teljesen más igazi havas utakon autózni szöges gumikkal. Eddig minden évben jó verseny volt a számunkra, remélem, ez a sorozat ezúttal sem szakad meg. A Montén arról képet kaphattunk, hogy az i20 Coupe megbízható és versenyképes. Volt egy kis szervo gondunk a nyitófutam előtt, de a visszajelzések alapján mostanra sikerült orvosolni a problémát. Nem feltétlen az elért eredményt tűztük ki célul, de jól tudjuk, hogy az egyik legkiszámíthatatlanabb futam a Monte. Thierry megmutatta, hogy igazán versenyképesek tudunk lenni. Bízunk benne, hogy a tavalyi évvel ellentétben idén igazi havas körülmények között autózhatunk."

Hayden Paddon/John Kennard (#4 Hyundai i20 Coupe WRC)
A Hyundai kiwi párosa az elmúlt évben lenyűgöző teljesítményt mutatott a svédeknél - a második helyet csípték el, és bíznak abban, hogy ezt idén is meg tudják ismételni.

Paddon: "A svéd rali nekem olyan, mint egy téli csoda ország. Finnország mellett ez a másik kedvenc versenyem - nagyon gyors és tele van ugratókkal. Nem tudom semmihez hasonlítani azt a az érzést, amikor havas utakon, hófalak között autózom. Tavaly másodikként zártunk, és bízom benne, hogy jövő hétvégén legalább a dobogó középső fokát ezúttal is meg tudjuk szerezni."

Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (#5 Hyundai i20 Coupe WRC)
Neuville és Gilsoul a Monte Carlo ralin győzelemre esélyesek voltak, azonban az utolsó napon defekt miatt csak a tizenötödikként érhettek célba. A belga fiú bízik abban, hogy a 2015-ös második hely után ismét fel tud kapaszkodni a dobogóra – akár a legmagasabb fokára is.

Neuville: "A svéd rali különleges helyet foglal el a naptárban, hiszen az egyetlen olyan futam, mely havas körülményeket biztosíthat és megadja a lehetőséget a szöges gumik használatára. Az egyik leggyorsabb átlagsebességet jegyző verseny is egyben – nyilvánvalóan ilyen körülmények között azok a versenyzők mernek száguldozni, akiknek megvan a tapasztalata hóra vonatkozóan. Az elmúlt években egész jó eredményekkel zártunk a svédeknél - és remélem, ezt a tendenciát egy második hellyel vagy akár egy győzelemmel folytatni is tudjuk."

Dani Sordo/Marc Martí (#6 Hyundai i20 Coupe WRC)
 A Monte Carlo ralin megszerzett negyedik hely után a spanyol duó szeretne még jobban apait-anyait beleadni, és előkelőbb helyen végezni Svédországban.

Sordo: "Úgy gondolom, a csapat minden egyes tagja tudja, hogy a svéd rali egy különleges esemény. Ha megfelelő a hó mennyiség és igazi hófalak vannak az út mentén, az felejthetetlen élmény számunkra - és a nézőknek is egyaránt. Montén egész jó eredménynek örülhettünk, legalább ezt szeretnénk hozni jövő hétvégén is, de természetesen azon leszünk, hogy a lehető legjobb eredménnyel végezzünk a remélhetőleg havas megmérettetésen."

Lara