l1
l2


 

yf sfdd

 

Szinte otthon folytathatja a Toyota a Rally VB-n

Február 5.
A Monte sikerére alapozva nagy izgalommal várja a Toyota Gazoo Racing a Svéd Ralit. Jari-Matti Latvala, Juho Hanninen és az egész csapat számára félig-meddig hazai pálya a sorozat második állomása, a havas-jeges pályákon minden okuk megvan a bizakodásra.

A Toyota versenyzői és a csapattagok is lelkesen készülődnek a soron következő, körülményeket tekintve a banda számára ismét első megmérettetésre. A nagy sebességű, ugratókkal tűzdelt svéd ralin a tanulási folyamat mellett természetesen szeretnének a lehető legjobb pozícióban végezni a finnek – akár egy Montés eredményt is örömmel vennének a második alkalommal.

A svéd futam 1973-ban került bele első ízben a világbajnokság vérkeringésébe, és a naptárban mindig is próbálta betölteni a havas futam szerepét – az utóbbi években már inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel. A hivatalosan is használható szöges gumik mellett megfelelő mennyiségű hó esetében az útszéli hófalak teszik még látványosabbá a nézők számára is a versenyzői élményt.

Összhangban a hagyományokkal, február 9-én, csütörtökön este ezúttal is egy szuperspeciállal kezdenek a srácok Karlstad városában. Pénteken nagyrészt a norvég pályákat veszik birtokba, melyek közül érdekes lehet a Röjden szakasz, ami ténylegesen a két ország között fut. A szombati legnagyobb látványosságot a Vargåsen gyorsasági ígéri, ahol a híres-neves Colin Crest is megtalálható. Vasárnap Közép-Európai idő szerint 12:18-kor kezdődik a zárórész,a Torsby, mely természetesen biztosítja a versenyzők számára a plusz pontok begyűjtését, mint powerstage. A tavalyi évhez képest egyébként bőven lesz változás a menetrendben, hiszen az útvonal közel 60 százalékban megújul.

A Gazoo Racing számára külön érdekesség, hogy a csapatfőnök, Tommi Makinen, és jelenlegi versenyzőjük, Jari-Matti Latvala is háromszoros svéd rali győztes. Latvala és Hanninen egyébként Finnország középső részén tesztelték öt napon keresztül a Yarist, bízva abban, hogy megfelelően felkészülnek a világbajnokság második futamára.

Tommi Makinen, a csapatfőnök:
"A Monte Carlo rali után nem pihentünk, mozgalmas napok állnak mögöttünk. A havas tesztelések mellett egy sajtótájékoztatóra is hivatalosak voltunk Japánba. A svéd rali felvet bennünk pár kérdést a teljesítményre illetve a tapasztalatra vonatkozóan, de úgy gondolom, hogy Jari-Matti Montén megszerzett második helye északon is csak motiválhat bennünket. Sikeres teszteket tudtunk le Finnországban, havon és murván egyaránt. Ez most egy nagyon gyors rali lesz, szinte gyorsabb, mint a finn megmérettetés júliusban, így ennek jegyében olyan szakaszokon készültünk fel, ahol szokatlan sebességgel találhattunk szembe magunkat. A Yaris megbízhatóságán még dolgoznunk kell, de bízom benne, hogy fejlődésünk pozitív irányba versenyről versenyre érezhető lesz – eredményekben pedig látható."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #10):
"Van néhány szép emlékem Svédországból - például 2008-ban az első győzelmemnek is itt örülhettem. Most ez azonban egészen más lesz. Karácsony előtt és az elmúlt héten is volt szerencsém tesztelni a Yarist havas úton - erre vonatkozóan azt kell mondjam, hogy ilyen rövid idő alatt nagyon komoly fejlődésen ment keresztül az autó, sokkal kezesebben viselkedett most, mint decemberben. A Monte Carlo ralin elért eredmény kellemes meglepetés volt, de úgy érzem, nem feltétlen lenne reális egy ilyen pozíciót elvárni tőlünk Svédországban - új csapat, új projekt. Most úgy néz ki, enyhe az időjárás, és tavalyhoz hasonló körülmények lesznek, ami nem lenne könnyű, de az előrejelzések egyelőre bíztatóak a hóra vonatkozóan.”

Juho Hanninen (Toyota Yaris WRC #11):
"Három kemény tesztnapot tudtam le, ahol próbáltam a legjobb beállításokat megtalálni hóra. A debütáló Monte nem kifejezetten az eredményekről szólt számunkra, hiszen elsősorban próbáltuk megtalálni az összhangot az autóval, és a megfelelő bizalmat kiépíteni. Nagyon hasznos tapasztalatokat szereztem, de Svédország megint más hozzáállást igényel. Nem ez lesz az első rajthoz állásom itt, így nagyon várom a rajt pillanatát.”

Lara