l1
l2


 

yf sfdd

 

Nem a Volkswagen Polo WRC-re

Február 9.
Nem lesz tagja a Világbajnokság mezőnyének a Volkswagen 2017-es WRC-je. Az FIA pontot tett a nagy huzavona végére, és kimondta, hogy a legújabb fejlesztésű Polo-t nem fogadja el, tehát a németek privát csapatnak sem adhatják ki autójukat.

Február 7-én, azaz kedden végül pontot tett a Volkswagen kérdéskörének végére az FIA. A hét elején még arról szóltak a hírek, hogy a csapatok között is megoszlik a vélemény a Polo WRC-vel kapcsolatosan, a végső döntés azonban a fő szervre, az FIA-ra maradt.

A homologizációs időpontra nem teljesítettek a németek, és több hétig nyitva maradt a kérdés, hogy valójában a 99%-ban kész Polo WRC-vel mi lesz, miután hirtelen visszavonulót fújt a zsinórban négy világbajnoki címet megszerző márka 2013-2016. között. Nagyon sok eshetőség felmerült, első körben későbbre időzítették a homologizációt, és privát csapatnak adták volna oda az új szabályozások alapján megépülő autót - ez a terv is azonban meghiúsult.

A világbajnokság január közepén elkezdődött, a Volkswagen pedig sehol sem volt. Ebben az időben pedig az új WRC-ket építő csapatok összegyűltek egy eszmecserére, és megvitatták akkor a Polo WRC sorsát, lehetőségeit. Mivel nem volt egyértelmű döntés, ezért teljes mértékben az FIA-ra maradt az utolsó szó, aki végül kimondta, hogy nem homologizálhat a Volkswagen annak érdekében, hogy privát csapatnak kiadják autójukat.

"Most végül kiderült, hogy ténylegesen nem felelne meg ez a felállás az FIA szabályainak." - mondta Sven Smeets, a Volkswagen Motorsport igazgatója. "Teljes mértékben elfogadjuk a döntést, de ugyanakkor sajnáljuk, hogy az ügyfeleket nem tudjuk kiszolgálni. Mindenesetre szeretnénk köszönetet mondani az FIA-nak az eddigi tárgyalások lebonyolításáért."

Lara