l1
l2


 

yf sfdd

 

Rallysport.hu BLOG – Svéd rally 1. nap – Csütörtök

Február 10.
Egy örömteli bejelentéssel kell kezdenem a mai nap beszámolóját: a Björkebo kemping magyar lakói emberfeletti teljesítményt nyújtottak! Nagyon büszke vagyok a társaságra: hoztuk a tervezett hat órai kelést. Reggel a sajtóiroda meglátogatása után időben kiértünk a shakedown-ra (na jó, negyed órát késtünk, de az lényegében semmi) – az éjszaka történt parajelenségek tudatában kitüntetést érdemlünk!

Tehát hatkor ébresztő, míg a srácok összekapták magukat, főztem nekik szendvicseket, volt benne finom bauxit! Idén a verseny központja átköltözött Hagforsból Torsbyba, emiatt a shakedown helyszíne is új lett. Egy lejtős, sodrós rész utáni jobbos elágat néztünk. A negyed órás késés miatt már néhányan mentek egy-egy kört, már a pályához sétálva hallottuk, hogy itt komoly tételeződés lesz!

Persze már a rengeteg videóból lejött, hogy durvák lettek az új WRC-k, de élőben megtapasztalni mindig más. Nagyon brutálisan szólnak és haladnak az új holmik! A legjobban talán akkor lehetett érzékelni a hatalmas fejlődést, amikor a tavalyi DS3-al közlekedő Lefebre után következett Meeke az ideivel. A különbség valami olyasmi lehet, mint amikor otthon egy Evo 9-et hasonlítunk egy R5-höz. Vagy egy WRC-t egy R5-höz. Vagy a Svédországban kapható 3.5%-os söröket egy belga 8%-oshoz. Na jó, ez a hasonlat lehet, hogy nem a legjobb, mert alapvetően finomak az itteni sörök, csak kicsit a szódára emlékeztetnek J Egyébként most blog írás közben éppen egy ÖL nevű sört iszok. Azért valószínűleg túl fogom élni az elfogyasztását, ízre ez is teljesen rendben van.

Visszatérve a shakedown-ra: nagyon élvezetes volt, tényleg brutálisak lettek az új WRC-k. Néha kicsit nagy szünet volt, de addig valahogy sikerült elütni az időt! Latvala, Paddon, Meeke és a kis Arai nagyon keményen stájszolták a kottát. Számomra kissé csalódás volt Hanninen, Ogier (szinte csak gurulgatott – talán motorporblémája volt?), Sordo, Östberg kevésbé volt látványos, de neki szólt legszebben a Ford és szemre is gyors volt.

Miután a tesztet lenyomtuk, benéztünk a szervízparkba. Útközben láttuk Petter Solberg műhelyét, ami szintén Torsbyban van. A szervízben nem volt különösebb esemény, bandáztunk kicsit Makai Gerivel, aki tavaly elnyerte az év fotója díjat a WRC-ben. Magyaroszág sztárnavigátorával, Répával is összefutottunk. Őket is hasonló veszteség érte, mint minket – valószínűleg meglopták őket is a svédek. Nekünk a mai nap végére minden pálinkák eltűnt, ez az esemény is ezt a teóriát erősíti. A vodkákra már jobban fogunk vigyázni! :)

A verseny mai programjában még szerepel Karlstadban egy superspeciál, de mivel elég messze van tőlünk és esti programról van szó, valószínűleg éjfélnél korábban nem érnénk vissza a szállásra. Tekintve azt, hogy holnap nagyon korán kell indulnunk, dobtuk ezt a programot. Ez az egyetlen pálya egyébként, amin nincs hó. Állítólag fellocsolták és van jég rajta, de mégiscsak havas versenyre jöttünk!

Karlstad helyett csapatépítő programot tartottunk. Beugrottunk egy Icába (helyi áruház) az alapvető tételek beszerzése érdekében, majd a szálláson telepítettük a frissítéseket.

Közben egyre nagyobb igényt éreztünk arra, hogy fürödjünk egy jót (tegnap sajnos erre már nem maradt időnk :)). Elég jól sikerült, azt kell, mondjam... Felháborodva tapasztaltuk, hogy a meleg víz a zuhanyzóban nincs ingyen... Laza 5 svéd korona bedobását követően viszont pár percig, már lehet is élvezni.

Nos... meglehetősen kevés készpénz van nálunk - ebből is volt összesen kettő darab öt koronás. Tekintettel arra, hogy mind a négyen szerettünk volna kicsit helyretenni magunkat, azt a megoldást választottuk, hogy néhány percenként gyorsan váltjuk egymást, így ki-be ugrándoztunk a zuhany alá ill. alól. Az egyszerre négyen fürdést elvetettük... egyébként sem fértünk volna be egyszerre. Természetesen mindenekelőtt jó magyarként sokat vizsgálódtunk, hogyan tudnánk kijátszani/átépíteni a fürdőrendszert, de sajnos nem találtunk ügyesebb megoldást.

Az elkövetkezendő napokban 5 koronásokra fogunk vadászni és tovább fejlesztjük a technikánkat.

A meghitt zuhanyzást követően a vacsora következett. Szerencsére a konyhában ingyen lehet használni az eszközöket, így legyártottuk a Rallysport.hu már hagyományosnak nevezhető Svéd rally menüjét, ami nem más, mint a melegszendvics. Hogy ebben is legyen kihívás, most a konyhai eszközpark hiányosságaival kellett szembesülnünk: kés csak egyfajta lelhető fel a kempingben – vajazókés. Ezzel meglehetősen nehéz téliszalámit szeletelni, márpedig a sajton és a jalapenon kívül ez volt a kaja alapvető hozzávalója. Szerencsére egy rövid kutatás már megoldást is hozott: egy nagylukú sajtreszelőn szépen sikerült legyalulnom a tételt!

Ezzel egyébként kiküszöböltem a szalámis melegszendók fogyasztása során felmerülő ősi problémát: ha csak egy fél szelet szalámit fedne le az adott harapás, jó eséllyel az egész szeletet kihúzod a harapással és a következő falatnál meg nincs szalámi! Na kösz, de kösz nem! Ezentúl mindig reszelni fogom a szalámit!

Holnap tehát indul az igazi verseny, most lesznek a hozzánk legtávolabbi pályák, úgyhogy tényleg nagyon korán indulunk, de azért igyekszünk a nap végén újra jelentkezni. Szurkoljatok, hogy tudjunk 5 koronásokat szerezni és hogy ne essen le a szappan fürdés során!

Krizsanyik Zoli