l1
l2


 

yf sfdd

 

Neuville nyerte a Svéd Rally első napját

Február 10.
Hyundai fölénnyel fejeződött be a svéd rali pénteki versenynapja. Thierry Neuville hétből öt szakaszgyőzelemmel és közel fél perccel áll az élen a Toyota versenyzője, Jari-Matti Latvala előtt. A nap utolsó szakaszán Ott Tanak futotta a leggyorsabb időt, mellyel összetettben két helyet rögtön javított, így az észt a harmadik pozícióból várja a szombatot.

Hét gyorsasági szakasszal folytatódott a svéd rali első teljes versenynapja. Pénteken a Hyundai egészen jó formáját mutatta Thierry Neuville jóvoltából, aki a nap folyamán majdnem végig dominált - kivéve a szerviparkos kitérő idejében, ugyanis e kis időre Latvala ideiglenesen átvette a vezető pozíciót. Ezt nem nézte sokáig tétlenül Neuville - a második kör majdnem minden szakaszán a leggyorsabbat futotta. Kivéve a péntek késő délutáni zárórészt, ahol kivételesen Ott Tanak hozott össze egy határozott szakaszgyőzelemnek tökéletes időt. "Viszonylag jó napon vagyunk túl, trükkös részeken sikerült viszonylag határozott előnyt szerezni. Az autó ajtajával ugyan akadtak gondok, de szerencsére műszaki problémák nem hátráltattak, és a gumikat is sikerült jól megválasztanom." - mondta Neuville.

Másodikként a finn csapat versenyzője, Jari-Matti Latvala következik, aki 28 másodperces hátrányt nyűjtött össze a mai nap hét szakaszán. A Toyota Yaris WRC-vel a negyedik, Svullrya gyorsot a leggyorsabbként tudta zárni, így ideiglenesen a szervízpark végéig az első hely tulajdonosa lehetett.

A harmadik helyre Ott Tanak jelentkezett a nap utolsó, Torsby részén futott idejének köszönhetően. Az M-Sport észtje hét tizeddel uralta a szakaszt, ezzel pedig az ötödik helyről felkapaszkodhatott az éjszakára a dobogó legalsó fokára.

Kris Meeke a C3-as Citroennel a negyedik, míg a címvédő, Sebastien Ogier ötödikként zárta a pénteket. A négyszeres francia világbajnok szinte csak panaszkodni tudott a mai kilométerekről, és többek között azt is megjegyezte, hogy a historicos autók miatt egyszerűen nem tud kedvére versenyezni, olyan nyomvályút hagytak a srácok előtte a pályán.

Volt azonban olyan versenyző is, akinek az ilyen útviszonyokhoz már nem igazán volt szerencséje - a Toyota másik pilótája, Juho Hanninen az ötödik gyorson törte össze kicsit a Yaris elejét. A hűtő megsérült, így nem tudta folytatni a harcot.

Mads Östberg egy 2017-es fejlesztésű Fiestával egy fokkal jobb helyzetben volt, hiszen a nap végéig pályán volt, azonban a hátsó szárnyát nagyon hiányolja. Szombaton a rali 2-es szabályok alapján folytatja.

A Svéd Rali állása a pénteki versenynap után:
1. T. Neuville/Nicolas Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC 1:16:24.7
2. J.-M. Latvala/Miikka Anttila - Toyota Yaris WRC +28.1
3. Ott Tanak/M. Jarveoja - Ford Fiesta WRC +49.7
4. Kris Meeke/Paul Nagle - Citroen C3 WRC +51.8
5. S. Ogier/J. Ingrassia - Ford Fiesta WRC +55.7
6. Hayden Paddon/John Kennard - Hyundai i20 Coupe WRC +1:17.8
7. Dani Sordo/Marc Martí - Hyundai i20 Coupe WRC +1:40.3
8. Craig Breen/Scott Martin - Citroen C3 WRC +1:54.3
9. Elfyn Evans/Daniel Barritt - Ford Fiesta WRC +3:01.5
10. S. Lefebvre/Gabin Moreau - Citroen DS3 WRC +3:23.6...

Lara