l1
l2


 

yf sfdd

 

Latvala győzelemre vezette a Yaris WRC-t

Február 12.
Toyota győzelemmel zárult a világbajnokság svéd állomása, Jari-Matti Latvala második alkalommal győzelemre vezette a Yaris WRC-t, aki így a bajnokságban is átvette a vezetést. Másodikként Ott Tanak érkezett, míg mögötte csapattársa, Sebastien Ogier hódította el a harmadik helyet.

Három gyorsasági maradt már csak hátra a svéd rali utolsó, vasárnapi versenynapjára. Szombat este Latvala mindössze 3,8 másodperccel térhetett pihenőre, így egész komoly csatának ígérkezett a vasárnap délelőtt. A vártnál azonban határozottabban osztották el a srácok a másodperceket, hiszen két szakaszt letudva, a mindent eldöntő powerstage-re Latvala már egy biztatóbb 20 másodperces előnnyel érkezett.

"Elmondhatatlanul boldog vagyok! Nagyon élveztem az elmúlt napokat, a mait pedig kifejezetten - önfeledten autózhattam. A futam nem volt egyszerű, de élveztem minden méterét. Külön öröm, hogy a powerstage is nekem sikerült a legjobban. Köszönöm a szurkolóknak a biztatást és a csapatomnak is hálás vagyok, hogy idáig eljuthattam." - nyilatkozta Latvala, aki a hétvégi eredménynek köszönhetően most 48 ponttal áll a világbajnoki ponttábla élén.

A második helyre a finn után szintén egy északi versenyző jelentkezett. Az M-Sport színeiben Ott Tanak kitartott az utolsókig - ugyan a nap elején még megvolt az esélye a győzelemre, de ahogy Latvala felszívta magát, nem tudta tartani a lépést, így inkább a biztosra ment.

Malcolm Wilson nagyon boldog lehet, hiszen mindkét fia a dobogón végzett - Tanak mellett ott ünnepelhetett Sebastien Ogier is, aki elmondása szerint pályafutása legbutább hibáját ejtette alig néhány méterre a nyitó szakasz rajtjától, egy megforgás és egy lefulladás után, vasárnap hamar kiszállt a győzelemért folytatott harcból. Ezúttal pedig a power stage-en sem adta ki magából a maximumot, gondolva arra, hogy mexikóban nehogy végül az élről kelljen rajtolnia, azonban a második idő így is meglett, miután 4 pontos hátránnyal csúszott vissza a tabella második helyére.

A Hyundai ugyan győzelemre állt Thierry Neuville jóvoltából egészen addig, míg a belga útját egy betontömb nem állta szombat este. A mundér becsületét ezúttal is Dani Sordo-nak kellett megmentenie, aki a Monte után ismét a negyedik helyen érkezett célba. Sordo mögött az ötödik és a hatodik hely is megismétlődött Craig Breen ezúttal a C3 WRC-vel érkezett ötödikként, Evans pedig a hatodik helyre hozta be a DMACK Fiestát.

A WRC2-esek kategóriájában szintén északi dominancia volt a hazai színeket képviselő Pontus Tidemand nyert a Fabia R5-össel, míg mögötte a finn Teemu Suninen érkezett, aki az idei szezonban a cseh márkát Ford Fiesta R5-ösre cserélte le. A csoport harmadik legjobbja Ole Christian Veiby lett norvég színekben.

A Svéd Rali végeredménye:
1. J.-M. Latvala/Miikka Anttila - Toyota Yaris WRC 2:36:03.6
2. Tänak Ott/Jarveoja M. - Ford Fiesta WRC +29.2
3. Ogier S./Ingrassia J. - Ford Fiesta WRC +59.5
4. Dani Sordo /Marc Martí - Hyundai i20 Coupe WRC +2:11.5
5. Craig Breen/Scott Martin - Citroën C3 WRC +2:51.2
6. Elfyn Evans/Daniel Barritt - Ford Fiesta WRC +5:26.6
7. Hayden Paddon/John Kennard - Hyundai i20 Coupe WRC +5:31.2
8. S. Lefebvre/Gabin Moreau - Citroen DS3 WRC +7:14.7
9. Tidemand Pontus/Jonas Andersson- Skoda Fabia R5 +9:11.1
10. Teemu Suninen/Mikko Markkula - Ford Fiesta R5 +10:02.9...

Lara