l1
l2


 

yf sfdd

 

Latvala újra a régi

Február 15.
Jari-Matti Latvala és a Toyota alaposan ráijesztett a mezőnyre, hiszen a finn pilóta a Yaris WRC-vel eddig kiválóan szerepel: a Monte második helye után Svédországban futamgyőzelmet szerzett és élre állt a Világbajnokságon. Úgy tűnik újjászületett új csapatában, de miként érez most ő maga!?

Második rali egy teljesen új autóban, új csapattal - gratulálunk Jari-Matti! A Monte után még hat hónapot jósoltál egy lehetséges győzelemre, azonban két futam is elég volt felérni a csúcsra. Hogy érzed magad?

- Elképesztően jó érzés! Körülbelül annyira örültem ennek az eredménynek, mint a 2008-as győzelmemnek, ami pályafutásom első VB futamgyőzelme volt, és amit szintén itt, Svédországban szereztem! Abban az évben is ugyanúgy egy kissé meglepetés volt a győzelmünk, mint ahogy most is, mert bevallom, hogy szombat este biztos voltam benne, hogy Ott meg fogja nyerni a versenyt. A szombati pályákon elképesztő tempót diktál, azonban a vasárnapi, havasabb pályák jobban feküdtek nekem és az autónak is, így más tempót tudtam diktálni.

Meglepődtél, amikor a vasárnapi nyitószakasz céljában megláttad, hogy mennyivel voltál gyorsabb Ott-nál?

- Éreztem, hogy jól mentem, és hogy nem lesz rossz az időnk, azonban meglepődtem, amikor megláttam, hogy mi voltunk a gyorsabbak.

Az utolsó szakaszra már 20 másodperces előnnyel érkeztél. Mindannyian tudjuk, hogy a powerstage extra pontjai azért még rejtenek magukban kockázatot. Mi játszódott le benned?

- A rajt előtt beszéltem Tommi-val, és azt mondtam neki, hogy visszaveszek és behozom az autót a célba. Ő azonban azt mondta, hogy  folytassak mindent ugyanúgy mint eddig, ne változtassak a ritmuson és neki volt igaza. Volt egy-két pont a pályán, ahol azt éreztem, lassítani kellene, de szerencsésen végigértem, és az öt extra pontot is begyűjtöttem.

Úgy látjuk, hogy idén egy új, felfrissült Jari-Matti Latvalával állunk idén szemben...

- A tavalyi szezon második felében már csökkent a teljesítményem, és bevallom, hogy az önbizalmam is eléggé elment. Az hiszem a legjobbkor érkezett Tommi Makinen és a Toyota ajánlata, ez rögtön adott egy lökést az önbizalmamnak! Nagyszerű a hangulat a csapaton belül már most, ami segített nekem visszatérnem arra a szintre ahol korábban is voltam.

Számítottál arra, hogy ilyen hamar érkezhet az első futamgyőzelem?

- Egyáltalán nem! Monte Carlo-ra az volt a célom, hogy bekerüljek az első hatba, Svédországban pedig a Top5-be szerettem volna bekerülni. Ez a két verseny eléggé különleges a bajnokságban, most már egyre kiszámíthatóbb és nehezebb futamok következnek - jönnek a murvák. Nagyobb munkát igényel a felkészülés, de állunk elébe.”

Fri