l1
l2


 

yf sfdd

 

Rovanpera Finnországban is a csúcson + videó

Február 19.
A még mindig mindössze 16 éves Kalle Rovenpera hazája legjobbjai közt is megmutatta tehetségét, és már első finn bajnokiján megszerezte a futamgyőzelmet.

Fiatal kora ellenére már egész komoly rutinnal várhatta élete első finn bajnoki rajtját Kalle Rovanpera, hiszen Lettországban már a tavalyi évben nemzeti bajnoki címet nyert, majd a szezon végén a Pirelli meghívására részt vehetett a Bologna Motorshow-n hagyományosan megrendezésre kerülő Bettega Memorial-on, ahol WRC-ben is megmutatta tehetségét a nagyérdemű előtt.

Mivel még mindig piszkosul fiatal, olyannyira, hogy a világ nagy részén még jogosítványa sem lehetne, komoly feladat elé nézett, a finn bajnokság második fordulóján rutinos rókákkal kellett szembe néznie. A mezőnyben ott volt a korábbi bajnok és a Világbajnokságról is ismerős Jari Ketomaa, aki egy R5-ös Mitsubishivel állt rajthoz, a Rally EB-ről ismerős Nyikolaj Grijazin egy R5-ös Skodával, Jarkko Nikara egy Subaruval, a sokszoros finn bajnok Juha Salo egy R5-ös Peugeot-val és Ari Vihavainen egy Mitsubishi WRC-vel.

A szabályok szerint Rovanpera fiatal kora miatt még nem vehetne részt a finn bajnoki futamokon, azonban a szövetség sem szeretné gátolni tehetsége kibontakozását, így külön engedélyt biztosítottak Rovanpera számára az idei szezonban. Ennek köszönhetően Kalle részt vehet a bajnoki fordulókon, azzal a kitétellel, hogy a bajnokságban nem szerezhet pontokat, így a hétvégén hazai közönség előtt küldhette harcba Toni Gardemeister R5-ös Fabia-ját.

A száguldás péntek este két szakasszal vette kezdetét és Rovanpera nem sokat teketóriázott, az első gyorsaságin élre állt, majd a második szakaszon újabb szakaszgyőzelemmel növelte előnyét 10 másodperc felé.

Szombaton így az élre vághatott neki a havas pályáknak, ez a nap azonban nem indult jól számára, egy defekt miatt több mint félperces hátrány szedett, össze és visszacsúszott a harmadik helyre. Az élre egy másik Skodás, Teemu Asunmaa állt, Kalle azonban rögtön ezután egy fölényes szakaszgyőzelemmel feledtette a bakit, amivel máris visszaugrott a második helyre, mindössze 3 másodperce csökkentve hátrányát az élen állóval szemben. A következő ismét Rovanperáé lett az abszolút idő, Asunmaa éppen 3 másodperccel volt lassabb így holtverseny alakult ki az élen.

A verseny hajráját, hacsak 3 tizeddel is, de Asunmaa kezdte jobban, így visszaállt az élre, majd a rali hetedik gyorsaságiján ismét övé lett a szakaszgyőzelem, az utolsó két szakaszon azonban így is mindössze 1,7 másodperces előnnyel gazdálkodhatott. Az utolsóelőttin Rovanpera rátett mégegy lapáttal, 7,9-et adott Asunmaa-nak így visszavette a vezetést, tökéletes finn bemutatkozására pedig a záró szakaszon aratott újabb győzelemmel tette fel a koronát és nyerte meg az SM Vaakuna-Rallit Asunmaa és Salo előtt.

Az SM Vaakuna-Ralli végeredménye:
1. Kalle Rovanpera/Risto Pietilainen, Skoda Fabia R5 1:06:08,7 
2. Teemu Asunmaa/Jonne Halttunen, Skoda Fabia R5 +10,7
3. Juha Salo/Jarno Ottman, Peugeot 208 T16 R5 +1:03,9
4. Jarkko Nikara/Adachi Sayaka, Subaru Impreza WRX Sti +1:55,5
5. Ari Vihavainen/Jani Vainikka, Mitsubishi Lancer WRC +2:29,6
6. Jussi Vainionpaa/Mika Juntunen, Citroen DS3 R5 +2:44,2
7. Tomi Tukiainen/Mikko Pohjanharju, Ford Fiesta S2000 +2:47,6
8. Mikko Lehessaari/Reeta Hamalainen, Skoda Fabia R5 +3:03,7
9. Ville Ruokanen/Timo Pallari, Skoda Fabia R5 +3:58,5
10. Jesse Turunen/Kari Kallio, Subaru Impreza WRX Sti +5:04,7...

Fri