l1
l2


 

yf sfdd

 

Újabb versenyautót épít a Hyundai az i20-ból

Február 20.
Újabb mérföldkövéhez érkezik a Hyundai Motorsport csapata - az alzenauiak az i20-as WRC és R5 ös változata után új vizekre eveznek, az idei szezonban az i30-asból megépül egy pályaverseny változat a TCR sorozatra.

A Hyundai Motorsportot 2012-től jegyezzük az autósport történelmében, és a márka a sikeres éveinek köszönhetően már negyedik szezonját kezdte meg a rali világbajnokságban. A WRC mellett az elmúlt évben már az R5-ös i20-as is szépen mozgolódott, most pedig egy újabb projektbe vágták a fejszéjüket az alzenauiak.

A pályaautózás szabályainak megfelelően épülő járgány alapjait a tavaly bemutatott i30-as adja. A tervezők mindenképpen kihangsúlyozzák majd azokat a részeket, melyek közúton a legjobbnak bizonyultak.

A TCR szabályai alapján egy két literes turbós Hyundai kerül majd a pályára, hatfokozatú váltóval és 100 literes üzemanyagtartállyal.

A projekt egyébként nem most indult el, csak hivatalosan most jelentették be – egészen pontosan 2016 szeptemberében már elkezdték vakarni a fejüket a mérnökök ebben a témában. Az autó építése és fejlesztése a német bázison, Alzenauban történik.

A Hyundai Motorsport vezetője, Michel Nandan elmondta: "Nagyon fontos projekt kezdődött el a számunkra, hiszen a Hyundai Motorsport a pályaautózásba is bele fog kóstolni. A TCR szabályai bizonyítottan nagy sikernek örvendnek, és a világon egyre több sorozatot kebeleznek be. A döntés előtt tartottunk egy felmérést, és arra jutottunk, hogy a WRC és R5 projekt mellett egy pályaautó még pontosan belefér a menetrendünkbe. Ezek a sportágak ráadásul kölcsönösen segítik is egymást. Az Ügyfél osztályunk nagyon elfoglalt lesz a következő hónapokban, hiszen az R5-ös mellett most egy TCR autóval is foglalatoskodnunk kell, de bízom benne, hogy nemsokára ennek is meglesz az eredménye."

Marcello Lotti, a TCR promótere: "Nagyon örülünk, hogy a TCR egy ilyen nagyszerű csapatot üdvözölhet. A sorozat népszerűségének köszönhetően egyre több márkával számolhatunk, és most erre a sikerességre rátesz a koreai gyár érkezése is. Alig várjuk, hogy nemzetközi sorozatunkhoz csatlakozzon a Hyundai, melyről úgy gondoljuk, hogy már az elején versenyképes lesz."

A Hyundai TCR-es autójának tesztelését várhatóan kora tavasszal megkezdik, míg decemberben megtörténhetnek az első szállítások is azoknak a csapatoknak, akik szeretnék kipróbálni magukat ezzel az autóval.

Lara