l1
l2


 

yf sfdd

 

Tehetséggondozó programot indít a Hyundai

Február 28.
Újabb programot indít a Hyundai Motorsport- ezúttal egy tehetséggondozó programot jelentettek be. Első ízben a dél-koreai Chewon Lim egy új generációs i20 R5-össel 14 európai futamon állhat rajthoz, melyek közt világbajnoki fellépés is szerepel.

A Hyundai úgy érzi ez a program egy újabb bizonyíték arra, hogy a márka igazán elkötelezett az autósportok, különösen a rali iránt. Első körben a Rally VB-n mutatkozott be, míg tavaly a királykategóriás versenygép mellé megépítettek egy új generációs R5-ös fenevadat a nemzeti és regionális bajnokságokba, de ezzel párhuzamosa a Hyundai a hazai, koreai vonalat is szeretné erősíteni, így elsősorban emiatt esett a választás Chewon Limre, aki az új fejlesztési program részese lehet.

A dél-koreai versenyző nincs híján a nemzetközi tapasztalatnak Lim hat évig Európában ténykedett – többek között a Formula 3-ban is bemutatkozott, most pedig új vizekre evezve a rallysportban igyekszik megvillantani tehetségét.

A Hyundai nem lesz új a számára, hiszen az elmúlt évben gyakran besegített a bázison, Alzenauban sokszor megfordult. Mindezek mellett egy külön feladathoz is hozzá kellett szoknia, hiszen a pályaversenyzés után rá kellett állnia arra, hogy egy navigátornak lediktálja az utat – a helyzetet a belga társsal, Martijn Wydaeghe elég sokat gyakorolták, bízva abban, hogy versenykörülmények között ez már kis ujjból menni fog.

Tavaly néhány versenyen egy R2-es autó fedélzetén megkezdték már a ismerkedést, idén azonban a dél-koreai / belga páros rögtön egy i20 R5-ösbe találta magát. A tervek szerint 2017-ben Lim és Wydaeghe 14 rajthoz állással számolhat Európában, beleértve a német VB futamot, illetve a korábban általunk is bemutatott Európa Rali Túrát, mely májusban a Rally Transilvania-val veszi kezdetét.

Chewon Lim: "Ez egy igen nagy lépés a karrieremben. Nagyon bíztató, hogy a Hyundai fejlesztési programban részt vehetek, egy olyan csapatban, mely a Világbajnokság élmezőnyében szerepel. Úgy érzem, tavaly nagyon sokat fejlődtem. Egy teljesen új rendszerhez kellett hozzászoknom, hiszen eddig nem ült mellettem senki, most pedig Martijn a segítségemre lesz - első körben a pontos itinerkészítést kell megtanulnom. További másik nagy előrelépés a számomra, hogy egy R2-es autó után egy i20 R5-ösben bizonyíthatok. Jelentősen nagyobb teljesítmény és összkerékhajtás jellemzi, amihez még kell idő, hogy hozzászokjak."

Alain Penasse, a Hyundai Motorsport menedzsere: "Láttam a TV showt, és nagyon pozitív hatással volt rám az, hogy Chewon gyorsan és hatékonyan tudott alkalmazkodni új dolgokhoz. Ezt követően a csapatnál kezdett dolgozni, és lelkesedése nem csökkent. Most ott tartunk, hogy felépített egy jó alapot, és ahogy látjuk, navigátorával is kiváló kapcsolatot tudott kialakítani. 2017-ben beválasztottuk őket a Hyundai fejlesztési programjába, mely úgy gondolom, kiváló fejlődési lehetőséget biztosít mindkettőjük számára."

A Hyundai újdonsült párosának és az i20 R5-ös első közös versenyére március 3-4-én kerül sor a Saarland-Pfalz Rallye keretében, Németországban.

Lara