l1
l2


 

yf sfdd

 

Háromautós Rally EB csapatot indít a cseh szövetség

Március 9.
Három versenyzőpáros támogatásával csatlakozik a kontinensviadal vérkeringésébe a cseh szövetség, a három pilóta Dominik Broz, Jan Cerny és Filip Mares lesznek.

Egy kisebb hullámvölgy után ismét népszerűségéről kezd tanúbizonyságot tenni az Európa Rali Bajnokság. A szezon nemsokára kezdődik, most előtte pedig egyre több egyesület lépeget vissza fiatalok tehetséggondozásának reményében. Első körben az Opel és a Peugeot jelentette be indulási szándékát a sorozatban, az elmúlt napokban pedig a csehek motorsport szövetsége, az ACCR jelentkezett, hogy három párost is támogatni fog a sorozatban 2017-ben. Dominik Broz, Jan Cerny és Filip Mares az a szerencsés, aki élvezheti a szövetség támogatását az EB-n.

Cerny számára nem lesz teljesen új a környezet, hiszen ő az a versenyző, aki a kétkerekesek között duplán is bajnoki címet szerzett az EB-n. Ő a 28 év alattiak kategóriájában, az EB juniorok között próbálhat szerencsét egy Skoda Fabia R5-össel. Pályafutása azonban itt nem állhat meg, hiszen az előrejelzések szerint a most 26 éves versenyző várhatóan 2018-ban akár a Rally VB-n is bizonyíthat.

A 20 éves Broz és 25 éves Mares a juniorok U27-es csoportját gyarapítják majd egy-egy Peugeot 208 R2-essel. A kategória különösen kecsegető díjjal várja a résztvevőket – aki idén nyer, az a 100 ezer eurós díj mellett jövőre teljes szezont futhat az U28-asok között.

Jean-Baptiste Ley, az EB koordinátora: "Nagyon örülök, hogy cseh részről ilyen komoly csapat jött össze a sorozatunkba – az ACCR belépése egyértelműen bizonyítja, hogy számolnak velünk a fiatalok nevelésében. Bízom benne, hogy ez egy igazán hosszú távú partnerség kezdete. Az EB naptárában a csehek futama, a Barum rali a legnépszerűbb megmérettetés, így külön öröm számunkra, hogy abból az országból érkeznek hozzánk versenyzőpárosok. Függetlenül attól, hogy négykerekes vagy kétkerekes kategóriát gyarapítják, örömmel látjuk a fiatal tehetségeket."

Tomás Kunc, a szövetség elnöke: "Régóta dolgozunk azon, hogy a fiatalok tehetségek számára nemzetközi téren is lehetőséget biztosítsunk a fejlődésre. Végül úgy döntöttünk, hogy külön szálon létrehozunk ennek érdekében egy projektet, amelyben a fiatal versenyzők és navigátorok lehetőséget kapnak, hogy EB futamokon mérethessék meg magukat. Idén sikerült mindezt létrehozni, és alig várjuk, hogyan bizonyítanak kiválasztottjaink."

A sorozat első futamán, március 30-április 1. között a csehek is megkezdik a menetelést a sorozatban az Azori-szigeteki rali keretében.

Lara