l1
l2


 

yf sfdd

 

Lappi Portugáliában debütál a Yaris WRC-vel

Április 18.
Tommi Makinen csapata, a Toyota Gazoo Racing és Esapekka Lappi is fontos mérföldkőhöz érkezik a májusi portugál ralin, a szezon első európai murvás versenyén versenybe száll a harmadik Toyota Yaris WRC is.

A Toyota Gazoo Racing az idei szezonban májusig két Yaris WRC-vel számolt, melyeket Jari-Matti Latvala és Juho Hanninen irányított. A világbajnokság hatodik futamán azonban történelmet írnak, hiszen a harmadik Yaris WRC-vel száll harcba az az Esapekka Lappi, aki eddig tesztpilótaként tevékenykedett Makinen egyesületénél.

Az autó eddig egészen kedvező eredményeket hozott, hiszen a Monte-Carlo ralin, azaz a debütáló futamon megkaparintott második pozíció után Svédországban már a leggyorsabb volt JML-nek köszönhetően. Mindezek ellenére a főnök, Makinen hangsúlyozza, hogy az idei futamok kifejezetten fejlődést és tanulást elősegítőek, az eddig elért siker pedig csak hab a tortán. Az elmúlt versenyeken összegyűjtött adatok pedig szerintük elegendőek ahhoz, hogy mélyvízbe dobják a harmadik Yaris WRC-t is, melybe Esapekka Lappi és Janne Ferm ülhet be május 19-én.

Makinen Lappiba vetett bizalma nem véletlen - a finn versenyző egész fényes jövőképet jelenthet, hiszen 2016-ban a WRC2-es kategória legjobbja lett, és a tesztek során is nagyon kedvezően alakította a Yaris WRC fejlődését. Győzelmet még egyelőre nem várnak el a 26 éves finntől, de hasznos tapasztalatokat mindenképp szeretnének számára biztosítani.  

Tommi Makinen (Toyota Gazoo Racing csapatfőnök):
"Esapekka egy nagyon tehetséges és egyben fiatal versenyző, aki a tesztek során kiéhezett a versenyzésre. Tudom, hogy a legjobbra fog törekedni, és természetesen azt hangsúlyozzuk mi is neki, hogy elsősorban a célba érést tűztük ki magunk elé, bízva abban, hogy minél több értékes adat érkezik be hozzánk ennek köszönhetően az autóról. Fontos része a programunknak, hogy egy harmadik autó is belép a sorozatba, így jobban fogunk tudni haladni. Nem változtatunk a felálláson, továbbra is tanulóév számunkra a 2017, de örülünk, hogy a fiatalok lehetőséget kapnak a bizonyításra."

Esapekka Lappi (Toyota Gazoo Racing tesztpilóta):
"Ez az a pillanat, amiért szinte egész pályafutásom során dolgoztam. Nagyon boldog vagyok, hogy végre egy WRC-ben versenyezhetek a világbajnokságon. Ahogy visszagondolok, 2014-ben a finn ralin volt szerencsém találkozni Tommi-val és Mr. Toyodával, de akkor szinte csak köszöntünk egymásnak, most pedig már együtt dolgozunk - álmomban nem gondoltam volna! Nagyon nagy lépést tettünk, hiszen a tavalyi R5-ösözés után idén a királykategóriában vagyunk - a tesztelések során próbáltam hozzászokni a WRC-hez, de azért versenykörülmények között teljesen más lesz ilyen autóval menni. Természetesen célba szeretnék érni, ez lebeg a szemem előtt, de néhány pont sem jönne rosszul debütálásként."

Esapekka Lappi
Születési idő: 1991. január 17.
Kor: 26 év
Nemzetiség: Finn

2007: Finn gokart bajnok
2008: Rally sprint (minden futamot megnyert, amelyeken indult)
2009: Első rally
2011: Első WRC rally (Rally Finland, Rookie of the Year díjazás)
2012: Finni Rally Bajnok (minden futamot megnyert, amelyeken indult)
2013: Első WRC 2 győzelem - Vodafone Rally de Portugal
2014: FIA ERC Bajnok
2016: WRC 2 Bajnok (5 győzelemmel)

WRC 2 Statisztika

WRC 2 rajthoz állások: 17
Győzelmek: 7
Dobogók: 11
Szerzett pontok: 245
Szakaszgyőzelmek: 126

Lara