l1
l2


 

yf sfdd

 

Meeke duplázni szeretne Argentínában

Április 24.
A szezon egyik legfontosabb eseményére készülődik a Citroen Total Abu Dhabi csapata. Az argentin rali nem véletlenül a márka szíve csücske - tízszer nyerték meg a viadalt és idén is nagyon kedvező előjelekkel várhatják a rajtot. A "vörös hadsereg" idén két autót küld a pontokért - Kris Meeke/Paul Nagle és Craig Breen/Scott Martin bizonyíthatnak a C3-as WRC-vel.

Tíz-, de inkább több százezer rajongó szurkolhat ismét lelkesen az argentin világbajnoki futamra kijelölt gyorsasági szakaszok mellett április utolsó hétvégéjén. A félteke azon részén minden eshetőségre felkészülnek a versenyzők és a nézők egyaránt - az esős, ködös kilométereket sem lehet kizárni, mely még jobban megnehezítheti a versenykörülményeket, plusz izgalmakat adva a küzdelmekhez. Itt mindenki elfelejti a hétköznapok mókuskerekét - családok, barátok gyűlnek össze a pályák szélén a tűz köré, ahol finom húsok és ételek készülnek, mely mellett nem szabad elfeledkezni arról a pár percről sem, amikor a királykategóriás autók elszáguldoznak mellettük.

A Rally Argentina egy igazán egyedi, különleges atmoszférával rendelkezik minden tekintetben. Csütörtök este a cordobai utcákon bőgnek fel először a motorok, majd pénteken és szombaton kőkemény kihívások elé nézhetnek a versenyzőpárosok. Vasárnap már egy kicsivel rövidebb napot tudhatnak le, melynek zárásaként az El Condor kerül lebonyolításra, mint a plusz pontokért felelős powerstage szakasz.

Az elmúlt tizenkét évben a Citroen tízszer zárta leggyorsabbként az argentin ralit. Ez egy csodálatos eredmény, ami egyértelműen bizonyítja a franciák hozzáállását és szakértelmét e technikai sportághoz. Monte-Carlo, Svédország és Mexikó után e hétvégén is csak kettő C3-as WRC-t állít rajthoz az Abu Dhabi csapat. 2016-ban ugyan sem a Kris Meeke/Paul Nagle sem a Craig Breen/Scott Martin páros nem versenyzett Argentínában, mindezek ellenére idén bizonyíthatnak dél-amerikai terepen.

Egy különösen kiszámíthatatlan tényezőre mindegyik csapat nagy figyelmet fordít - ez pedig az időjárás. Az év ezen időszakában bármi lehet: hideg, száraz körülmények vagy akár tavaszi hőmérséklet esővel, köddel tarkítva. Ennek függvényében pedig nagy hangsúly tevődhet a gumiválasztásra.Azonban bármi történjék is, a Citroen eltökélt abban, hogy a lehető legjobb eredménnyel folytassa az idei szezonját. A mexikói győztes és a korzikai megmérettetésen egy mechanikai problémáig élen álló márka bízik a pozitív eredményben. Főként Kris Meeke izgatott, aki 2015-ben győztesként zárta a futamot az akkori DS3 WRC-vel. Craig Breen számára idén inkább a top5-ös pozíciók voltak a befutók, de a fiatal versenyző szeretne még közelebb kerülni az élmezőnyhöz – ezt pedig reméli, hogy Argentínában már meg tudja valósítani.

RALLY ARGENTINA 2017

  • 18 gyorsasági szakasz 357,59 versenykilométer
  • 10 Citroen győzelem Argentínában: Carlos Sainz (2004), Sebastien Loeb (2005-től 2013-ig), Kris Meeke (2015)
  • A versenyen átlagosan egy autóban 8 ezer sebességváltás történik

YVES MATTON, CITROËN RACING CSAPATFŐNÖK:
"Az aszfaltos kitérő után ismét kavicsos utakra állíthatjuk be autóinkat. A most következő verseny egyébként igazán kedves a márka számára, főként a rengeteg győzelem miatt. Nem kevesebb, mint tízszer nyertük meg az argentin ralit, legutoljára Kris Meeke közreműködésével 2015-ben. Célunknak megfelelően nem változtattunk a csapaton belül, ugyanazt a filizófiát valljuk ezúttal is, amit eddig. Kris egyértelműen a győzelemért szeretne harcolni, de Craig sem adná sokkal alább, hiszen ő szeretne végre a dobogósok között ünnepelni. Ugyan nehéz lesz neki, de főként emiatt is okozhat majd kellemes meglepetéseket."

KRIS MEEKE:
"Nagyon jó emlékeim vannak Argentínával kapcsolatban: legelső megjelenésemkor harmadik lettem, míg két éve a dobogó legfelső fokára állhattam fel. Ez a rali egyébként nagyon különleges – az atmoszféra, a pályák szépsége mellett a nézők is teljesen más hangsúlyt fektetnek e sportágra. Ahogy elrajtolunk, szinte érezzük, hogy mindenki rajongásig feszülve várja, hogy elszáguldozzunk mellettük. Tavaly ugyan nem utaztam ide, de mindezek ellenére optimistán tekintek a hétvégére. Mexikóban nyertem, Korzikán majdnem nyertem, úgyhogy most bízom ismét a legjobbakban."

Rajthoz állások száma: 2
Legjobb eredmény: 1. (2015)

CRAIG BREEN:
"Alig várom, hogy Európán kívül versenyezhessek! Még sohasem volt szerencsém Argentínához, de egy fantasztikus országnak tűnik, különleges atmoszférával. Lényegében a tanulás is a szemem előtt lesz, de mivel murván már autóztam, így próbálom a korábbi tapasztalataimat is hasznosítani az ismeretlen terepeken. A C3-assal ugyan először fogok kavicson autózni, de ez nem tántorít el attól, hogy jó eredményben bizakodjak, hiszen a tesztek során is csak jókat tapasztaltam az autóval."

Rajthoz állások száma: 0

Lara