l1
l2


 

yf sfdd

 

Ogier még sosem nyert Argentínában

Április 25.
Bizakodva várja az M-Sport a szezon ötödik állomását. Malcolm Wilson fiai az egyetlenek, akik márka számára biztosítani tudták mindegyik futamon a dobogós helyezést, a sorozat folyatásának reményében vág neki az argentin tangónak Sebastien Ogier, Ott Tanak és Elfyn Evans is.

Bíztató reményekkel utaznak az M-Sport csapatának képviselői a világbajnokság következő állomására. Az argentin ralin a kék ovál szereplői sem szeretnének alább adni – Wilson bácsi versenyzői a 2017-es futam minden egyes menetén egy dobogót legalább meg tudtak szerezni, és a továbblépésben bízva remélik, hogy többszörös pódiummal folytathatják a szezont április utolsó hétvégéjén.

Az előző, korzikai kilométerek után a bázisra visszatérve sem lehetett pihenni - az EcoBoost motoros Fiesta WRC egy négy napos átalakításon vett részt, mely során a tiszta aszfalt beállításokat átállították a fiúk kavicsos kanyarokra. A húsvéti ünneplés sem telt teljes egészében a sonka-tojás kombó jegyében - az ünnepre elkészült autót Portugáliában tesztelték sorra a csapat versenyzői.

RALLY ARGENTINA – KIHÍVÁSOK FÖLDJÉNEK VARIÁCIÓI
A Carlos Villa Paz központtal rendelkező esemény nem feltétlen a kiruccanásról és könnyedségéről híres - a kőkemény murvás megmérettetést sokszor megnehezíti az időjárás viszontagsága. A Santa Rosa de Calamuchita völgy homokos szakaszait követően Traslasierra sziklás kanyarjain lesz a sor, majd egy izgalmas szakasz, az El Condor powerstage zárja a 2017-es Rally Argentinat. Ez a verseny nemcsak a versenyzőpárosok számára komoly kihívás, hanem a mögöttük álló gárdától is komoly felkészülést igényel, hogy a körülmények a lehető legkevésbé bélyegezzék meg az eredményeket. A főként kora őszi időjárás megviccelheti a hétvégét, hiszen a ködös, esős tényezők mellett akár tavaszra hajazó hőmérséklettel is szembe találhatják magukat a szerencsések.

MALCOLM WILSON - A CSAPATFŐNÖK
Ugyan középpontban a rali áll, de ralicross tekintetben sem kell vakarnia a fejét az M-Sportnak, hiszen mindkét sportágban dobogós helyekkel büszkélkedhetnek. 

"Eddig meglehetősen pozitív, páratlan évkezdéssel büszkélkedhetünk. Nagyon jó érzés és örömmel tölt el, hogy mindegyik futamon sikerült megcsípnünk a dobogót, melyet természetesen Argentínában is szeretnénk folytatni.

Az előző, Korzika rali nem éppen a legegyszerűbb események közé tartozott, de szerencsésen sikerült ott is egy erős eredménnyel bizonyítanunk. A munka azóta sem állt meg, folytatjuk felkészülésünket a dél-amerikai futamra. Hatalmas köszönettel tartozom az M-Sport munkatársainak azért, hogy a húsvéti ünnepekben is teljes erőbedobással dolgoztak.

Argentína egy olyan verseny, melyen Sebastien és Julien még sohasem nyert. Van egy kis tartás bennük ezúttal is, de a legjobbak szeretnének lenni, és ez fog a szemük előtt lebegni a hétvégén. Ott számára sem éppen kedvenc, de mindenesetre megpróbál bizalommal tekinteni a kilométerekre. Elfyn most kitűnik a sorból, hiszen számára mindig is jól alakultak az argentin futamok."

SEBASTIEN OGIER ÉS JULIEN INGRASSIA - A BAJNOKSÁG ÉLLOVASAI
Hihető vagy sem, a négyszeres világbajnok páros mumus- futama ez az argentin kaland, hiszen pályafutásuk során egyszer sem tudtak ott diadalmaskodni. Hét rajthoz állásból ugyan négy dobogót azért sikerült elcsípni, megnyugtatásképpen.

Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 2. (2013, 2014 és 2016)

Sebastien Ogier: "Az argentin rali egy olyan esemény az életünkben, amit még nem sikerült megnyernünk, pedig minden évben úgy utazunk Dél-Amerikába Julien-nel, hogy na, majd most a leggyorsabbak leszünk. Ez a hozzáállás idén sem változik és bízunk a legjobbakban.

Az első napot mi nyitjuk, amitől nehezebb dolgunk lesz, de utána fordul a kocka, és letakarítják a srácok előttünk a murvás kanyarokat. Ugyan murváról beszélünk itt is, de autózva teljesen más érzést kelt bennünk, mint mondjuk amit előzőleg Mexikóban tapasztaltunk. Lágyabbak, homokosabbak az utak, de helyenként teljesen az ellenkezője, nagyon durva felület jellemzi. Pontosan emiatt a nagy kontraszt miatt kell a sebességet okosan megválasztani.

Két napos tesztet letudtunk Portugáliában pár napja, és egészen jól sikerült a Fiesta beállítása, így a legjobbakban bízom."

OTT TANAK  ÉS MARTIN JARVEOJA - A BAJNOKSÁG NEGYEDIK HELYEZETT PÁROSA
Ott Tanak és navigátora számára kifejezetten kedvező, hogy aszfalt után ismét murván mérhetik össze tudásukat a többiekkel, hiszen ez az észt fiú műfaja.

Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 10. (2012)

Ott Tanak: "Jó érzések töltenek el, ha arra gondolok, hogy hétvégén ismét murván versenyezhetünk. Mindezek ellenére van bennem egy kis tartás, hiszen mégis másabb, mint más kavicsos futamok. Gondolok itt arra, hogy versenyzés közben kell figyelni, hogy egyik oldalról a másikra nem csúsztathatod át az autót és a legnagyobb versenytempót sem itt fogjuk elérni a technikás részek miatt. A sziklákra különösen nagy figyelmet kell fordítani a pályabejárások során, hiszen helyezések múlhatnak rajtuk.

A múlt évben nem a tervek szerint sikerült az argentin verseny, de próbálok optimistán tekinteni a hétvégére. A tesztek jól sikerültek, így egy erős eredményben reménykedem."

ELFYN EVANS ÉS DANIEL BARRITT – A BAJNOKSÁG KILENCEDIK HELYEZETT PÁROSA

Különleges élményekkel gazdagodott Argentínában korábban Evans és Barritt, hiszen 2015-ben dobogón végeztek. Ebből erőt merítve szeretnék megismételni a két évvel ezelőtti eredményt a srácok.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 3. (2015)

Elfyn Evans: "Nagyon jó érzések kavarognak bennem, ha a futamra gondolok. Két éve a dobogón ünnepelhettünk, és jó lenne újból átélni azt az érzést. Idén egyik versenyen sem végeztem a top3-ban, főként emiatt is nagyon szeretnék már az élen ünnepelni.

Az argentin rali egy olyan verseny, melyet mindig is élveztem, mindazok ellenére, hogy tisztelettel kell tekinteni rá. Minden nap más, minden egyes szakasz más – ettől különleges és egyben nehéz kihívás, de örömmel állok elé. Hibák tekintetében a minimumra kell törekedni, hiszen egy apró baki is a verseny végét jelentheti."

Lara