l1
l2


 

yf sfdd

 

Hyundai dominanciától tartanak a csapatok

Április 28.
A Rally VB-n részt vevő gyári csapatokat kissé aggasztja, Andreas Mikkelsen és a Hyundai közeledése, attól tartanak, ha a Hyundai egy negyedik autót is bevet a norvéggal a fedélzeten, a Volkswagenhez hasonló dominanciára tehet szert, amivel oda lenne az első négy futamon tapasztalt parázs küzdelem.

A Volkswagen-től felszabadult Andreas Mikkelsen az elmúlt hét péntekén egy sikeres Hyundai teszt után úgy tűnik, komoly tárgyalásba kezdett a koreai csapattal – mindazok ellenére, hogy a felek nem nyilatkoznak az ügyben, az autosport.com szerint igenis élő egyezkedésről van szó és lehet közös jövője a két félnek. A következő két évben biztos tagja a Hyundai Motorsportnak Thierry Neuville, Dani Sordo és Hayden Paddon és nem kizárt, hogy a közeljövőben egy negyedik i20-assal is bővül a rali világbajnokság mezőnye.

Az autosport Rally VB-s forrása a következőket árulta el a lapnak: "Alig éltünk túl egy domináns periódust a Rally VB-n, most pedig az a kérdés, mennyire tenne jót egy hasonló helyzet a sportnak. Ha Mikkelsen aláír a Hyundai-hoz, akkor a többieknek nem sok lehetőségük lenne válaszlépésre. Lényegében a versenyzői piac gyenge, hiszen nincs pihenőben sok olyan sofőr, aki az élmezőnyben tudna harcolni. A bajnokság szemszögéből nagyobb izgalom lenne, ha Andreas a Citroen vagy Toyota oldalán találná meg számításait - érdekes eredmények és nagy harcok alakulhatnának ki így."

A nem megerősített Hyundai tárgyalások mellett bizonyos források azt a nézetet vallják, hogy a norvég a Toyotával is próbál egyezkedni a 2018-as esztendőre. Hyundai részről Alain Penasse elismerte, hogy igen komoly kereslet van Mikkelsen-re. „Ha a szervízparkban szétnézünk, sok lehetőség akad. Citroen szemszögből például Kris Meeke csak az idei évig biztos pilóta, tehát jövőre ott is lehetnek mozgolódások. A Toyota felhozatala nem mondom, hogy gyenge, de lehetne sokkal erősebb is, így ők ennek fényében szeretnének egy biztosabb versenyzőt. Malcolm Wilson és az M-Sport Ogier-rel nagyot szólt, aki mellett Tanak sem rossz, de talán nem elég jó. Nem mi vagyunk az egyetlenek akiknek fájhat a foga Mikkelsenre.”

Penasse még hozzátette, hogy a Hyundai számára nem ez lenne az első alkalom, hogy négy autóval lennének versenyben, hiszen Kevin Abbring fel-fel tűnt bizonyos megmérettetéseken a csapat tagjaként. "Mivel már volt példa a négyes felállásra, ezért megfontolandó lehet számunkra. Semmi sincs eldöntve még, sokat kell egyeztetünk mindegyik osztályunkkal ez ügyben. Még akár az is lehet, hogy a három 2017-es fejlesztés mellé egy tavalyi autót beállítunk - de tényleg nem tudjuk még, mi lesz."

Lara