l1
l2


 

yf sfdd

 

Neuville lehajrázta Evans-t az Argentin Rallyn

Április 30.
Az utolsó pillanatokig tartó harcokkal és Thierry Neuville győzelmével ért véget az Argentin Rali. Elfyn Evans a powerstage-n bukta el a győzelmet, a brit fiú a hét tizeddel szorult a második helyre. Az M-Sport Ott Tanak harmadik helyén köszönhetően két autót delegált a pódiumra, Ogier pedig a negyedik helyre érkezett a Fiestával.

A végletekig kitartó izgalmakat hozott az argentin rali vasárnapi, záró napja. Szombatról vasárnapra Elfyn Evans egy 11 másodperces előnnyel fordult, azonban még három komoly szakasz hátra volt a végéig.

Neville úgy érezte van még keresnivalója ezért támadásba lendült, a nyitó szakaszon két és fél másodpercet, az utolsóelőttin viszont már 8,4 másodpercet faragott hátrányából, a powerstage-re így 6 tized másodpercre apadt a walesi pilóta előnye.

A minimálisra csökkent különbség sorsáról végül a 16 kilométeres gyorsasági döntött, mely egyben a plusz pontokért is zajlott – az El Condor a Hyundai Motorsport versenyzőjének, Neuville-nek borzasztóan jól feküdt, és ezt bizonyította is, hiszen a belga fiú nemcsak begyűjtötte a plusz 5 pontot, de Evans-nek is adott 1,3 másodpercet, magához hódítva az összetettbeli első helyet is. A korzikai aszfalt után tehát Neuville bizonyította, hogy murván is tud eredményesen autózni.

"Ezt nem hiszem el!" - mondta boldogan a belga, akinek köszönhetően a Hyundai Motorsport első ízben aratott két egymást követően vb futamon győzelmet. "Pályafutásom során még soha nem volt részem ennyire izgalmas és szoros véghajrában. Csodálatos eredményt értünk, nagyon köszönet illeti a csapat minden tagját. Gratulálok Elfynnek is, akivel hihetetlen csatát vívtunk. A mai záró szakaszba tényleg mindent beleadtam amit lehetett, a nehéz versenykezdet után, a második helynek is nagyon örültem volna, de különleges érzés, hogy újra nyerni tudtam. Az elejétől fogva izgalmas és őrült verseny volt, szerettük volna megragadni azt amit a Korzika Rally győzelmével elértünk és ezt tökéletesen sikerült megoldani. A power stage extra pontjai már csak hab a tortán, de nagyon jól jött a bajnokságban."

Elfyn Evans egyik szeme sír a másik nevet, hiszen ha azt mondják neki a futam előtt, hogy második leszel, akkor vakon aláírta volna, azonban két teljes napon át vezetett a versenyben és egy hajszálon múlt hogy nem első futamgyőzelmét ünnepelte. Elfyn azonban minden dicséretet megérdemel, mindent kitett az asztalra, legközelebb talán felé billenhet a mérleg nyelve. "Vegyes érzelmek kavarognak bennem." - mondta Evans a célban. "Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hogy lecsúsztam a győzelemről és hogy ilyen kevésen múlt. Pénteken Thierrynek is megvoltak a maga problémái, miközben nekünk nagyon jó napunk volt és sikerült egész szép előnyt felépítenünk. Thierry nagyon jól vezetett és ezt senki sem veheti el tőle, nekünk voltak gondjaink, volt amit magunknak köszönhetünk, volt amit nem. Valószínűáleg majd összeírom, hogy mire kell figyelnünk, de Thierry minden elismerést megérdemel, nagyon jól vezetett, de nekünk is van mire építenünk a jövőben, ha minden jól működik, nagyon erősek tudunk lenni."

A mindössze tizennyolc célba érkezőt jegyző megmérettetés harmadik leggyorsabbja az M-Sport versenyzője, Ott Tanak lett. Az észt fiú a nap első szakaszát egyébként a leggyorsabban zárta, de az előtte állóval szembeni különbséget nem tudta komolyabban lefaragni. Egyébként a powerstage harmadik idejét is megkaparintotta, így számára a plusz 3 pont garantált még.

Közvetlen mögötte csapattársa, Sebastien Ogier érkezett, aki nyilatkozataiban a hétvége alatt többször hangsúlyozta, hogy jól érzi magát az autóban, de az autóban található sok apró hiba éppen elég ahhoz, hogy értékes másodperceket hagyjanak bent a szakaszokon. A négyszeres világbajnok mögött a volt csapattárs, Jari-Matti Latvala érkezett a Toyota Yaris WRC-vel. A finn számára akadtak bizonyos szakaszokon elért második idők, de ez mind kevés volt ahhoz, hogy feljebb tornázza magát az élmezőnyhöz.

A WRC2-esek mezőnyében Skoda siker született – Pontus Tidemand a helyi erővel küzdött meg, határozott sikerrel, hiszen a svéd mögött tíz perccel érkezett a második helyet elcsípő Juan Carlos Alonso.

A 2017-es Rally Argentina végeredménye:

A Rally Argentina végeredménye:
1. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC 3:38:10.6
2. Elfyn Evans/Daniel Barritt, Ford Fiesta WRC +0.7
3. Ott Tanak/M. Jarveoja, Ford Fiesta WRC +29.9
4. S. Ogier/J. Ingrassia, Ford Fiesta WRC +1:24.7
5. J.M. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +1:48.1
6. Hayden Paddon/John Kennard, Hyundai i20 Coupe WRC +7:42.7
7. Juho Hanninen/Kaj Lindström, Toyota Yaris WRC +11:16.9
8. Dani Sordo/Marc Marti, Hyundai i20 Coupe WRC +14:44.1
9. Mads Östberg/Ola Flöene, Ford Fiesta WRC +1:24.7
10. Pontus Tidemand/Jonas Andersson, Skoda Fabia R5 +13:57.5...

Lara