l1
l2


 

yf sfdd

 

Lukjanuk meglépett a Kanári Szigeteken

Május 6.
Orosz sikerrel zárult a Kanári-szigeteki EB futam első napja. Alexej Lukjanuk közel fél perccel gyorsabb Bruno Magalhaes-től annak ellenére, hogy egy kisebb büntetést is zsebre tett. Kajetan Kajetanowicz a harmadik, Botka a 18., kis Érdi az ERC2-es mezőny éléről várja a folytatást.

Hat gyorsasági szakasszal pénteken letudták az Európa Bajnokság résztvevői a Kanári-szigeteki megmérettetés első versenynapját. A látványos kieséseket és plusz izgalmakat hozó versenyen az oroszok merész versenyzője, Alexej Lukjanuk biztosította be magának az első helyet péntek estére. Az autóra egy szava nem lehet, minden rendben működik és elmondása szerint a helyes ritmust is megtalálta, így szinte szárnyalt.

"Nagyon jó időket autóztam, több célban ugyan kíváncsian vártam az eredményt, de mindig jót mutatott szerencsére. A második szakaszon egy 10 másodpercet bekaptam korai rajt miatt, de még így is vezetek. Várom a holnapot." - mondta Lukjanuk a nap végén.

Másodikként Bruno Magalhaes érkezik, aki egyébként jelen pillanatban, egy futamot követően 12 pontos előnnyel áll az összetettbeli tábla élén. A Skoda Fabia R5-öst vezető portugál a ködös, vizes útviszonyokra nem panaszkodott, a nap elején inkább az autóval akadtak gondjai, alulkormányozottságra és fékgondokra panaszkodott, de két szakasz után felszívta és befészkelte magát Lukjanuk mögé 25 másodperccel. Mögötte szorosan érkezik a címvédő, Kajetan Kajetanowicz személyében. A lengyel mindössze 2 másodpercre van Magalhaes mögött.

A negyedik helyet spanyol színekben Ivan Ares foglalta be, aki egy Hyundai i20 R5-sel szeli a Kanári kanyarokat. A mögötte érkező honfitársával, egy Peugeot 208 T16-tal száguldó Jose Maria Lopez-zel azért holnap még lesznek csaták, hiszen kettőjük között mindössze 4 tized a külnbség az első nap végén.

A Kanári-Szigetek időjárása nem könnyítette meg a versenyzőpárosok dolgát. Nagy nehézséget okoztak az egy szakaszon belüli különbségek – a rajt még száraz, napsütéses időben történt, a célban pedig már ködös, vizes útviszonyok fogadták az autókat - a kiesők nagy része pedig a gumiválasztáson csúszott el. Tomasz Kasperczyk például egy jobbos kanyar külső szalagkorlátján landolt, míg Jan Cerny-nek nem volt ilyen szerencséje, őt átengedte a szalagkorlát és a mélyben találta magát. Nyikolaj Griyazin egészen rerndhagyó módon próbált abszolválni egy körforgalmat, ez végül nem járt sikerrel de több spanyol versenyző is balesetek miatt került a pálya szélére.

 

Magyar versenyzőink kitartóan harcolnak a Kanári kilométerekkel. Botka Dávid az összetettbeli 18. helyet foglalta be péntek estére – a Citroen DS3 R5-ös beállítását úgy tűnik, sikerült eltalálniuk, és ezt a második körben bizonyította is, úgy érezte, jó az autó. Ifjabb Érdi Tibor egészen kedvezően teljesítette az első napot, az ERC2-esek között eddig a leggyorsabb a Mitsubishi Evo X-essel.

A Rally Islas Canarias állása az első nap után:
1. Alexey Lukyanuk/Alexey Arnautov, Ford Fiesta R5 59:37.5
2. B. Magalhaes/Hugo Magalhaes, Skoda Fabia R5 +25.7
3. K. Kajetanowicz/Jaroslaw Baran, Ford Fiesta R5 +27.9
4. Iván Ares/José Pintor, Hyundai i20 R5 +35.3
5. J. López/Borja Rozada, Peugeot 208 T16 +35.7
6. Cristian Garcia/E. Gonzalez, Ford Fiesta R5 +44.1
7. Sylvain Michel/Jérome Degout, Skoda Fabia R5 +45.0
8. Luis Monzón/J. Deniz, Ford Fiesta R5 +50.9
9. Bryan Bouffier/Denis Giraudet, Ford Fiesta R5 +1:00.5
10. Grzegorz Grzyb/P. Zawada, Skoda Fabia R5 +1:00.9...
18. Botka Dávid/Szeles Péter, Citroen DS3 R5 +3:14.9...
24. ifj Érdi Tibor/Papp György, Mitsubishi Lancer Evo X +5:31.2...

Lara